top of page
Vyhledat

První krůček do Dublinu - Pohovor, životopis a motivační dopis

Každý, kdo už si někdy podával přihlášku na Erasmus ví, že přihlášky můžeme podat tři. A to jsem také udělala, protože proč nezvýšit šance, že opravdu pojedu?


"Nojo, ale kam? Švédsko je jasná první volba. Aha, ale naše katedra tuto zemi nenabízí. No, co se dá dělat, zkusím to přes katedru angličtiny. Tak a teď ještě dvě do počtu, tak třeba Norsko? Tak jo. Finsko by bylo taky super, tam bych se toho hodně naučila o pedagogice. Ale tam se bude hlásit šíleně moc lidí, to ne. Co tu ještě nabízejí? Ah, Dublin. No tak jo, stejně chci ale do Švédska."

Vsadím se, že podobně přemýšlí skoro všichni a většině to i klapne. Mně se bohužel vymstilo podání přihlášky přes jinou katedru. Ano, neměl by to být problém a vyučující u pohovoru byla velmi milá, přesto mi doporučila do Švédska nejezdit právě z důvodu angličtiny (vzhledem k tomu, že to byl výjezd pro angličtináře, očekává se určitá úroveň) a také studijního stylu (ve Švédsku funguje hlavně samostudium). No tak jsme si online podaly ruce a rozloučily se. Smířila jsem se, že jedu do Norska, ale čekal mě pohovor ještě přes naši katedru. Kde se mě na Norsko ani nezeptali!


"Cože?! Já chci na sever! No tak nic..."

V motivačním dopisu jsme měli napsat, proč chceme na univerzitu první v pořadí dle našeho výběru. Tak jsem psala o Švédsku, zjišťovala jsem si, jak tam funguje školský systém (jsem budoucí učitelka), abych mohla říct, že se jím chci inspirovat a podobně. To samé jsem v menší míře udělala s Norskem. Ale o Irsku? To jsem věděla možná tak, že tam mají Irskou Whiskey, slaví St. Patrick's day a je tam městečko Mullingar, ze kterého je Niall Horan (ano, dřív šílená directionerka).


"Eh, mám ráda přírodu..."

No, nerada to přiznávám, ale málem jsem se v tu chvíli rozbrečela. Vůbec tomu nepomáhal ani výraz jedné paní docentky, ze které má celý náš ročník bobky už od přijímacích pohovorů do prváku. Nakonec jsem celou mojí motivaci zaměřila na prohloubení vědomostí anglického jazyka a moje přání přihlásit se na specializaci angličtiny v dalším semestru. A vyšlo to.


A čím déle Dublin plánuji a sním o něm, tím víc se tam těším. A věřím, že si ho nakonec užiju mnohem víc než sever. Tady jenom zmoknu, umrznutí mi snad nehrozí.


Pro všechny, co se chtějí na Erasmus přihlásít a vyjet:

  1. Podej si přihlášku ve webapps. Přihlášky si můžeš podat až tři.

  2. Sleduj stránky tvé katedry (web, facebook) a kontroluj, zda zveřejnili informace k pohovorům.

  3. Vytvoř si životopis v mateřském i anglickém jazyce.

  4. Začni zjišťovat něco o zemích, kam chceš jet a vymysli relevantní důvody (spojené s tvým studiem), proč tam chceš jet. Komisi nezajímá, že chceš poznat kulturu nebo přírodu.

  5. Vytvoř motivační dopis, kde píšeš, proč bys měl být zrovna ty vybrán.

  6. Motivační dopis i životopis pošli podle pokynů koordinátorovi z tvé katedry (všechno najdeš na stránkách katedry).

  7. Připrav se na pohovor, který proběhne pravděpodobně v angličtině.

Pár rad před podáním přihlášky a pohovorem:

  • Pokud se hlásíš třeba do Itálie, Španělska atd., dost možná budou vyžadovat nějaký certifikát tvé úrovně v daném jazyce.

  • Podívej se na internet, jak vypadají motivační dopisy a životopisy, pokud nevíš, jak začít.

  • Co neobsáhneš v motivačním dopisu, na pohovoru se doptají.

  • Neboj se, oni chtějí lidi posílat do zahraničí, ale musí se ujistit, že to tam zvládneme.

  • Opravdu si podej přihlášky tři, vidíš, jak to dopadlo u mě.

Kdybys měl/a dotaz, neboj se napsat. Buď tady, na facebooku (barbora.machova6) nebo na instagramu (@barbora.machova).


Držím Ti palce,

Barča


*obrázek v náhledu je ze stránky IrishCentral.com

388 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page