top of page
Vyhledat

Kam na jednodenní výlet z Bratislavy?

Ahoj!


V minulém příspěvku jsem sdílela svoje tipy na oblíbené snídaňové podniky v Bratislavě a dneska se vydáme za hranice (centra) tohoto města. Věřím, že když budeš v hlavním městě Slovenska na Erasmu, budeš se chtít podívat i někam dál a vyrazit objevovat krásy našeho sousedního státu, protože je určitě co vidět. Někdy ale jako student nebudeš mít tolik času vydat se někam výletit, takže právě pro tuhle chvíli jsem ti připravila seznam fajn míst, kam stojí za to se vyrazit podívat, když máš omezené množství času.


Pěší túra ze Sandbergu k Devínu

Sandberg je významná paleontologická lokalita, která se nachází na území městské části Devínská Nová Ves a je součástí přírodní rezervace Devínska Kobyla. Toto místo nabídne krásné výhledy a příjemnou procházku přírodou, přesto v blízké vzdálenosti města. Doporučuji dojet vlakem z hlavní stanice do stanice Devínska N. Ves, odkud se pěšky dostaneš zhruba za 40 minut právě na Sandberg, a odtud budeš po svých pokračovat asi hodinu na Devín, ruinu hradu tyčící se nad soutokem řek Dunaje a Moravy. Devín patří k nejvýznamnějším historickým a archeologickým lokalitám ve střední Evropě a určitě stojí za návštěvu. Pokud bys chtěl(a), cestou je možné zastavit se ještě na rozhledně Devínská Kobyla, kterou mohu také doporučit. Na hradě se konají komentované prohlídky, se kterými ale nemám osobní zkušenost. Pokud bys ale chtěl(a) ochutnat místní víno s krásným výhledem, přímo pod hradem si můžeš tuhle parádu vychutnat za dobrou cenu. Zpátky do centra Bratislavy se pak dostaneš jednoduše autobusem číslo 29.

Procházka přes Kamzík

Tenhle výlet se ti bude hodit, pokud chceš na chvíli vypadnout z koleje, ale zase to s tím sportováním nechceš moc přehánět. Vyraz z centra nejlépe autobusem na Železnou studničku, odkud se běž už po svých juknout na Prvý a Druhý rybník, tam si hezky u vody můžeš dát super piknik s kámošema, který jsi určitě vzal(a) s sebou. Pak se vydej do kopce na již zmiňovaný Kamzík. Tam na tebe čeká televizní věž (jo, to je tak nějak všechno, ani výhledy tam nejsou). Stoupání ti bude trvat do hodiny a při následném sestupu to vezmi přes rozhlednu (na googlu vedená jako "Observation deck American Meadow"), kde už nějaký fajn výhled uvidíš. Nezapomeň fotit, abys měl(a) co sdílet na instáči.


Za skvělým burgerem do Trnavy

Trnava je menší město asi 45 minut jízdy vlakem od Bratislavy, které ti nabídne zejména příjemnou procházku historickým centrem. V rámci výletu rozhodně doporučuji vystoupat na městskou věž, která je hlavní dominantou a ukáže město jako na dlani. Vstupné je pro studenta docela za hubičku, a to za 2 eura. Když už budeš v Trnavě, neměl(a) by sis nechat ujít ani naprosto boží jídlo v podniku Burger Club, pod jejich burger bych se podepsala.


Vodní radovánky v Dunajské Stredě

Dunajská Streda je město nacházející se asi 40 km jihovýchodně od Bratislavy a neřekla bych, že je na něm něco zcela unikátního, ale rozhodně ti může zpříjemnit den, když si koupíš lístek do termálních lázní. Thermalpark Dunajská Streda nabízí několik druhů vnitřních i venkovních bazénů, saunu nebo masáže, a i když už je to trochu dražší sranda, určitě to za to stojí. Pokud za tebou přijedou na návštěvu rodiče, je to skvělé místo, kam s nimi vyrazit.

Za historií do Trenčína

Trenčín je pro mě dodnes jeden z mých nejoblíbenějších výletů v rámci Erasmu vůbec. Vyrazila jsem totiž utužovat vztahy se dvěma kamarádkami, které jsem poznala v Bratislavě a Trenčín na to byl naprosto ideální. Cesta z Bratislavy do Trenčína ti vlakem zabere asi hodinu a půl a pokud vyrážíš během rána, doporučuji zastavit se po příjezdu na kávu nebo něco dobrého v Café Sládkovič, kde byla velmi příjemná obsluha a venkovní posezení s výhledem na hrad mělo něco do sebe. Dále se určitě projdi historickým centrem a jdi prozkoumat dominantu tohoto města, tedy Trenčínský hrad, ze kterého se ti naskytne krásný výhled do všech stran. Pokud chceš na oběd něco netradičního, rozhodně mohu doporučit Fair Street Food. Odpoledne se projdi podél vody, dej si zmrzku, udělej pár super fotek a můžeš se vesele vrátit zpátky do Blavy.

Návštěva Čachtického hradu a Piešťan

Z Bratislavy do Piešťan je to co by kamenem dohodil a návštěva tohoto malého města se dá rozhodně stihnout společně s výletem na Čachtický hrad. Historie Piešťan je spjata zejména s lázněmi, které zde byly budovány od 18. století a lidé sem cestovali hlavně kvůli termálním pramenům. Při procházce městem určitě doporučuji zastavit se na kávu a úžasný cheesecake v kavárně Concept Coffee Roasters. Čachtický hrad proslul především díky Alžbětě Báthoryové přezdívané Čachtická paní, která byla pověstná tím, že se na svém zámku koupala v krvi dívek za účelem zachování si krásy. Zřícenina Čachtického hradu si uchovává poměrně zvláštní atmosféru a cestou do kopce si trochu mákneš, tak na to mysli při výběru outfitu.


Užij si svůj pobyt, ať už jsi kdekoliv.

(S)měj se a uvidíme se u dalšího článku!

20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Jak žít v Římě jako místní?

Rozdíly mezi Prahou a Římem jsou patrné hned po příjezdu. Pro mě nejvýznamnější bylo to, jak funguje městská hromadná doprava a jak lidé nakupují. V Římě jezdí metra, autobusy a tramvaje. Tedy teoreti

bottom of page