top of page
Vyhledat

Přírodní krásy Salzburku

Svůj Erasmus v Salzburku jsem strávila v době, kdy to tady s covidovou pandemií nebylo příliš dobré. Do školy jsem chodila jen na dvě hodiny týdně, společenský život byl omezený a v listopadu navíc přišel úplný lockdown. Kdybych bydlela v jiném městě, dost možná bych z toho všeho byla dost nešťastná. Já jsem ale naštěstí bydlela v Salzburku, malém městečku v podhůří Alp, kde máte krásnou horskou přírodu přímo na dosah ruky.

V následujícím příspěvku bych vám chtěla doporučit deset nejrůznějších výletů do přírody, které stojí za to podniknout, ať už jste v Salzburku jako student, nebo jen jako turista.


1) Hallein

Malé městečko Hallein na jih od Salzburku je ideální místo pro výlet na kole, protože k němu vede výborná cyklostezka podél řeky Salzach. Cestou skýtá řeka různé krásné výhledy (viz obrázek) a můžete se cestou zastavit v zámeckém parku u Hellbrunnu, který jednoznačně stojí za vidění.


2) Fuschlsee

Ze všech krásných jezer v okolí Salzburku je Fuschlsee jedno z těch nejlepších na výlet, protože ho lze snadno obejít po turistické trase, která vede okolo (cca 6 kilometrů). Navíc tam ze Salzburku jezdí každou chvíli autobusy. Čeká vás krásná procházka plná výhledů na horské hřebeny rýsující se nad hladinou jezera.


3) Berchtesgaden

Pokud máte chuť zajet si do nedalekého Německa, určitě vyrazte do národního parku Berchtesgaden. Tam můžete vylézt na Orlí hnízdo, kde stávala slavná nacistická pevnost, nebo se projít kolem jezera Königsee a užít si na jeho břehu dobré pšeničné pivo. Když budete mít štěstí jako já, třeba potkáte i mločíka.


4) Gaisberg

Pokud trávíte v Salzburku delší dobu, pak je výlet na Gaisberg - kopec dominující panoramatu Salzburku snad ze všech stran - skoro povinnost. Je to sice trochu hromadnější turistická záležitost než moje ostatní doporučení, ale ten výhled z vrcholu (a vrcholové pivo za odměnu) za to poměrně stojí.


5) Hintersee a Eiskapelle

Hintersee je menší jezero kousek od Salzburku, ideální na kratší, pohodový výlet. Eiskapelle nedaleko jezera (cca 1 kilometr) je potom smutný důkaz globálního oteplování - ještě v roce 2020 tam ležel po celý rok permanentně led, letos už jsme po něm nenašli ani stopy. Stejně je ale celá ta ledovcová průrva hezké místo k objevování.


6) Aigner Park

Aigner Park je na východním okraji Salzburku, z města tam dojdete bez obtíží pěšky. Hned jak ale zapadnete do hustého lesa, zapomenete, že jste ještě před chvílí byli v rušných ulicích. V parku je spousta zajímavých zákoutí (potůčků, jeskyněk) k objevování a čas od času narazíte i na krásný výhled na město a na hrad. Ideální na odpolední nenáročný výlet a kvalitní pročištění hlavy.


7) Nockstein

Nockstein je kopec kousek od Salzburku, který není příliš vysoký, ale díky kamenité špičce máte pocit, že jste ve velkých horách. Díky dobře upraveným cestám tam lze dojít i v zimě, když je sníh (k jiným horám je naopak v zimě třeba přistupovat s respektem). Je odtud super výhled na město i okolní hory - jak jsem tedy alespoň zjistila z cedulí. My jsme při našem výstupu viděli jen a jen mlhu, ale i tak to mělo něco do sebe.


8) Gaireck

Gaireck je pro Rakušany totéž, co pro nás legendami opředený Blaník. Podle pověsti v něm spí císař Karel se svým vojskem a vyjede zemi na pomoc, až jí bude nejhůř. (Mimochodem, "Kaiser Karl" je také výborné pivo, které by vás v Salzburku určitě nemělo minout.) Hora Gaireck je vidět už z dálky a dominuje mnoha krásným výhledům v okolí Salzburku. Protože je hodně vysoká, doporučuji vyjet nahoru lanovkou, vrcholové výhledy stojí za to a i v zimě se dá po špičce trochu projít.


9) Fürstenbrunn

Fürstenbrunn je místo, kam by vás podle zběžného pohledu na mapu ani nenapadlo jet. Když ale víte, co hledat, stává se hned zajímavým místem na výlet. Když půjdete cestou nahoru lesem kolem potoka (s hezkými vodopády), objevíte opuštěnou a nepoužívanou přehradu a také starý důl na mramor. Dolů pak můžete jít po trase, kterou kdysi vedla lanovka jako přístupová cesta do dolu. Pokud rádi objevujete nestandardní místa, pak Fürstenbrunn určitě nesmíte minout.


10) Větší hory

V okolí Salzburku je také spousta vyšších a náročnějších hor než jsou Gaisberg a Nockstein. My jsme například vylezli na Jagerköpfl. Jejich zdolání přináší nevyhnutelně radost, hrdost a krásné pohledy do krajiny, každopádně je ale třeba vyšetřit si celý den a cestu pečlivě naplánovat. Základní poučka je pro orientaci v mapě je, že cesty značené plnou čarou jsou jednodušší, ty značené přerušovaně už mohou znamenat nějaké náročnější prvky. Nejlepší je stejně zeptat se někoho, kdo už tam byl, a ideálně ho vzít s sebou.


Pokud vás doporučení zaujala, můžete se podívat i na můj Journi blog, kde mám všechna zajímavá místa vyznačená na mapě i s fotkami. Teď na konci semestru vypadá moje mapa navštívených míst nějak takhle (viz obrázek). Byl to super půl rok plný objevování, na který budu ráda vzpomínat.


Pro cca polovinu z doporučených výletů jsem použila auto, s trochou vynalézavosti je určitě zvládnete i autobusem nebo na kole, jen to možná bude časově náročnější


Pokud mluvíte německy, pak vám s orientací v a kolem Salzburku pomůže také výborný blog "Fräuline Flora": https://www.fraeuleinflora.at/salzburg/


Tak nasaďte pohorky a vyrazte!


166 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page