top of page
Vyhledat

Vídeňská atmosféra až domů

Toulat se historickým centrem, posedět v klasické vídeňské kavárně, navštívit některé slavné muzeum či galerii, prostě ochutnávat pohodový život v metropoli na Dunaji plnými doušky. Tak to je přesně to, na co si budete muset počkat, pokud váš studijní pobyt přerušilo rozšíření nového koronaviru, anebo už jste z Vídně nějaký ten pátek doma, ale prostě se vám stýská. Přináším vám několik nápadů, jak ochutnat Vídeň z pohodlí domova.


canva.com

1) Češi patří k Vídni

Svižná a vtipná kniha rozhlasového redaktora a spisovatele Jiřího Kamene o českých stopách, které jsou ve Vídni všudypřítomné.


2) Stefan Zweig – Svět včerejška

Výprava do „echtovní“ Vídně na přelomu století, do Vídně literárních kaváren, intelektuálních salonů, Sigmunda Freuda, Theodora Herzela nebo Egona Schieleho.


3) Oficiální web + youtube kanál

Praktické a přehledné informace v češtině přímo od zdroje https://www.wien.info/cs, včetně desítek videí s tipy na výlety, procházky, kulinářské zážitky. Zajímavý je díl s názvem Vienna on budget


4) Rakouský rok na Vltavě

Každý rok zasvětí Český rozhlas Vltava jedné zemi – v roce 2018 to bylo právě Rakousko (https://rakouskyrok.rozhlas.cz/). V jejich audioarchivu najdete bezpočet pořadů o rakouské kultuře, společnosti, historii, zvycích, vědě, prostě o všem, na co si jen vzpomenete. Obzvlášť doporučuji 20dílný pořad o vídeňských kavárnách (zadejte do vyhledávače archivu: Na kávu do Vídně). Odkaz na audioarchiv


5) The Local

Jak jsem psala v minulém článku, ve Vídni se dá celkem pohodlně žít i bez znalosti němčiny. Díky webu The Local, kde se dočtete o aktuálním dění v angličtině, zůstanete v obraze.


6) Bedekr České televize

V archivu ČT můžete zhlédnout pořad Bedekr, který jednu sérii věnoval Rakousku. Vídeň se objeví hned ve dvou dílech – jeden je běžný a jeden speciální, vánoční. A tak zatímco sedíte doma, můžete si naplánovat, kam se nejen ve Vídni, ale i v jejím bližším i vzdálenějším okolí vydáte. Mně se nejvíc líbil díl o Dolním Rakousku, kam se v létě chystám na kolo.


Tak snad brzy na viděnou ve Vídni!


Autorkou je

93 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page