top of page
Vyhledat

Pěší turistika ve Vídni a jejím blízkém okolí II.

Aktualizováno: 27. 4. 2020

V tomto blogu představím zbylé výlety, které jsem během pobytu na Erasmu ve Vídni podniknul (odkazy na trasy výletů jsou na konci blogu).



Z celého týdne mívám nejradši neděli dopoledne, kdy je klid a ticho i v centru velkoměsta, jako je Vídeň. Prvního prosince 2019 taková atmosféra ve Vídni panovala a já s manželkou Terezou vyjel tramvají na kraj města na stanici Neuwaldegg, odkud jsme začali další výlet po lesích u Vídně. Teplota se pohybovala kolem 3°C, což ani v prudším stoupání na hřeben k vrchu Exelberg moc nevadilo. Po výstupu se do nás na hřebeni opřel poměrně silný vítr, ale také se nám otevřely výhledy na jednu stranu na Vídeň v nížině u Dunaje a na druhou stranu na postupně se zvedající Alpy. Kolem nikdo nebyl a hlavně já si užíval krásné ticho zimního dopoledne. Tereze byla trochu zima, takže si danou atmosféru tolik nevychutnávala. Na oběd jsme navštívili perfektní gasthof Mostalm přímo na hřebeni, kde nás stejně jako u ostatních restaurací na našich výletech, potěšila příjemná domácí atmosféra, kvalitní jídlo a nijak závratné ceny. V těchto menších restauracích na kraji města jsme většinou za hlavní jídlo platili kolem 10 eur, v restauracích v centru stojí hlavní jídlo alespoň o třetinu víc. Z gasthofu Mostalm jsme sešli kolem sjezdovky dolů do údolí a dál šli na vlak do čtvrti Hadersdorf.


O týden později jsme chtěli jít do obory kolem kopce Hagenberg u konečné metra U4 Hütteldorf. Bohužel obora byla zavřená, takže jsme šli po turistické značce po jejím kraji do čtvrti Mauer. Oproti ostatním výletům příroda na této trase nijak zajímavá není, ale výhledy na Vídeň ano.

Během prosince jsme s Terezou vyjeli do Budapešti a na Vánoce jeli do Česka.



S novým rokem Tereze pobyt ve Vídni skončil, nicméně já se do Rakouska vrátil do února na zbytek zimního semestru. Třetí lednový víkend za mnou Tereza přijela a v sobotu jsme šli na další výlet. Jednalo se o jediný den, kdy jsem z celého pobytu zažil ve Vídni sníh (vídeňské klima je podobné Praze, takže chladných a mrazivých dnů bylo během mého pobytu poměrně dost). Přímo od mé koleje ve čtvrti Weiden mezi hlavním nádražím a Karlsplatzem jezdí tramvaj až do města Baden jižně od Vídně. Z Karlsplatzu cesta trvá asi hodinu a jízda od okraje Vídně do Baden stojí cca 3,5 eur. Jak název napovídá, Baden je menší lázeňské město se zachovalým historickým jádrem. My však město pouze rychle prošli a směřovali na kopec Pfaffstättner Kogel. Kousek za Baden jsme minuli jeskyně, kde žijí chráněné druhy netopýrů (kvůli zimnímu spánku jsme žádné neviděli) a poté šli poměrně prudkým svahem nahoru na kopec. Oproti situaci dole v údolí byla krajina nahoře na kopci krásně zasněžená a působila krásným zimním dojmem. Na kopci Pfaffstättner Kogel provozuje spolek Alpenverein chatu, kde se dá najíst. Díky okolní zimní krajině a stylově zařízené chatě jsme měli pocit, že se nacházíme v Alpách a ne hodinu tramvají z centra Vídně. Po obědě jsme dál pokračovali tichými zasněženými lesy na vlak ve městě Mödling.




O dva týdny později jsem vyšel na jediný sólový vídeňský výlet, který do značné míry kopíroval trasy předchozích výletů. Ze všech výletů bylo ten den největší teplo (17°C) a já po krátké cestě podél Dunaje za čtvrtí Nussdorf vystoupal na Leopoldsberg a po hřebeni dál šel k rozhledně Habsburgwarte, gasthofu Grüass Di a Gott Wirt a k tramvaji na Neuwaldeggu. Oproti říjnové cestě jsem si všimnul, že u zastávky autobusu Sulzwiese je lesní rozptylový hřbitov. Kromě malé kaple a několika informačních cedulí nic nenasvědčuje tomu, že by v lese byl.


Poslední výlet jsem podniknul druhý únorový víkend, tentokrát opět s Terezou. Byla to nejdelší a asi nejhezčí cesta po Vídni a okolí. Vlakem jsme vyjeli na stanici Unter Purkersdorf, vystoupali do většího kopce a poté sešli k naší známé sjezdovce. K Terezině nelibosti jsme museli vyjít další kopec, ale přestávka na oběd na Mostalmu nebyla daleko. Oproti prosinci delší den a také slunečné počasí jsme využili k mírnému protažení trasy, kterou jsme skončili na tramvaji ve čtvrti Grinzing.

V příštím blogu provedu shrnutí celého vídeňského pobytu.

Trasy výletů (pořadí odpovídá celkovému pořadí výletů, tj. včetně tras uvedených v předchozím blogu)



Trasy jednotlivých výletů najdete zde:


Autorem článku je


289 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page