top of page
Vyhledat

Pěší turistika ve Vídni a blízkém okolí I.

Aktualizováno: 19. 2. 2020

Od října do prosince jsem byl ve Vídni se svojí manželkou Terezou, která studuje doktorát na FSV UK a do Rakouska vyjela přes stipendijní program Aktion Österreich – Tschechische Republik. Přes týden nás poměrně dost zaměstnávaly různé studijní povinnosti, ale o víkendech jsme se snažili poznávat Vídeň a její okolí. Do rakouského hlavního města jezdí turisté především za krásnou architekturou devatenáctého století, výstavami minulého i současného umění nebo za hudbou v proslulých vídeňských sálech. Nicméně samotná Vídeň s okolím nabízí krásnou přírodu. Asi dvacet procent povrchu města je zalesněno (zhruba dvakrát více než v případě Prahy) a hlavně na západě a jihozápadě města se nachází kopce s výškou k 500 m n. m., které jsou výběžkem Alp. Postupně ve dvou blozích představím typy na pěší turistiku ve Vídni (odkazy na trasy najdete pod textem).


Tomáš a Tereza na vyhlídce Sealsfieldův kámen v NP Podyjí


Poprvé jsme se do vídeňské přírody dostali hned 5.října 2019, kdy nám počasí poměrně přálo. Šli jsme z Kahlenbergdorfu od Dunaje na kopec Leopoldsberg a dále po zalesněném hřebeni na rozhlednu Habsburgwarte, odkud se nabízí krásné výhledy nejen na celé město, ale i na alpské vrcholy na jihozápad od Vídně. Tato trasa skončila na konečné tramvaje ve čtvrti Neuwaldegg.

Dunaj z cesty na Leopoldsberg


Další víkend jsme vyjeli si odpočinout od rušné Vídně do výrazně menší a klidnější Bratislavy. Slovenské hlavní město má poměrně malé centrum, krásný hrad a především hodně zachovalé přírody. V Bratislavě jsme přespali ve čtvrti Devínská Nová Ves, odkud je to asi 5 km pěšky na hrad Devín na soutoku Moravy a Dunaje. Bylo přes dvacet stupňů a my si užili krásnou cestu lesem ve svahu, odkud byly často pohledy na slovenskou i rakouskou stranu Dunaje a Moravy. Z Devína se dá do centra Bratislavy dostat asi dvacet minut autobusem a kontrast mezi tichým lesem a poměrně turistickým centrem Bratislavy s hlavní silnicí uprostřed byl docela znát. V Bratislavě rozhodně doporučuji návštěvu hradu Devín včetně památníku obětem železné opony dole u soutoku řek. Hrad Devín je víceméně zřícenina, ale výhledy na Dunaj, část Bratislavy, řeku Moravu a rakouský vrch Hainburg stojí za výstup nahoru na hrad.

Hrad Děvín


Na druhý výlet do Vídeňské přírody jsme šli poslední říjnový víkend, kdy za námi přijely kamarádky z Prahy (obecně velká výhoda Vídně je její dostupnost z Česka – z Prahy se do Vídně dá jet bez problémů na víkend). Začínali jsme v okrajové vídeňské části Grinzing a přes vinice za neobvykle teplého počasí vyšli nahoru na hřeben a přes místo Am Himmel (na nebi) se vrátili zpět na tramvaj do Grinzingu. Čtvrť Grinzing má atmosféru menšího rakouského města, kde skoro ani není poznat, že jste půl hodiny tramvají z centra města.

Vinice u Grinzingu


Důležitou součástí všech víkendových výletů v Rakousku byly obědy v restauracích, neboli gasthofech. Tyto podniky na kraji města mívají oproti mnohým restauracím v centru Vídně velmi pěknou atmosféru, kvalitní kuchyni a nijak závratné ceny. Jen za slunečného počasí bývají plné. Na výletu poslední říjnový víkend byl Gasthaus zum Agnesbrünnl tak plný, že jsme si raději dali po hodině marného čekání na obsluhu wurst a lahvové pivo u vedlejšího stánku.


První listopadový víkend se zřetelně ochladilo na 7-9 °C. Nicméně ani to mě s manželkou neodradilo od plánu jet vlakem z Vídně do města Retz a poté jít asi 22 km přes NP Podyjí do Znojma. Stejně jako u předchozích výletů jsme si i v Podyjí užívali klid, který byl zvýrazněn tichou listopadovou atmosférou. Na tomto výletě jsme se najedli z vlastních zásob, protože byl plán dostat se do Znojma před hlášeným deštěm.


Na asi nejméně zajímavý výlet jsme vyrazili 10. 11., tentokrát do čtvrti Stammersdorf na levý břeh Dunaje. Oproti pravému běhu je na levém břehu Dunaje ve Vídni výrazně méně kopců a lesů. Opět za typicky listopadového počasí jsme šli především vinicemi a mladším lesem. Cesta byla pěkná (i díky moc příjemnému gasthofu uprostřed cesty), ale především kvůli výhledům a majestátnosti lesů se nedá příroda na levém břehu s přírodou na pravém břehu moc srovnávat. Je pravda, že za Vídní se na levém břehu nachází NP Donau-Auen (Dunajské luhy). Tam ale moc pěších cest nevede a je lepší jej projet na kole.


Značka u Stammersdorfu


V dalším blogu představím zbylé typy na pěší výlety ve Vídni a ve zkratce popíšu můj pobyt.


Tomáš pro Vás připravil i trasy popisovaných výletů, takže můžete jít doslova v jeho šlépějích, pokud se do Vídně vypravíte. Najdete je na těchto odkazech:




Autorem článku je

Tomáš Zavadil


188 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page