top of page
Vyhledat

Proč si vybrat právě Vídeň?

Aktualizováno: 27. 4. 2020

Víte, že chcete určitě někam vyjet, ale máte v Čechách závazky nebo se bojíte kulturní a jazykové bariéry? Když opominu Slovensko, Vídeň je ideální místo pro začínající dobrodruhy!



Co by kamenem dohodil Odcestovat co nejdál a do co nejexotičtější země nemusí být vždy výhoda. Možná jste stýskací typ nebo jste nikdy sami necestovali. Důvody můžete mít i prozaičtější – máte v Čechách svou drahou polovičku, ale i tak byste rádi někam vyjeli. Nebo se vám třeba kryje zkouškové období na vaší domácí univerzitě se začátkem semestru v zahraničí (jako mně, ale o tom jindy). Vídeň je tedy ideálním řešením – 4 hodiny vlakem z Prahy, dokud trvá 75procentní sleva na studentské jízdné, vyjde vás nejlevnější cesta na 170 Kč (RegioJet, Lowcost třída), a když se vám jó zasteskne (nebo potřebujete urgentně na pobočku své banky atp.), za hoďku a půl jste v Brně (aneb na předměstí Vídně, jak se také Brnu přezdívá).



Jako doma Zběžné prolistování učebnice dějepisu nám prozradí, že jsme byli, my a Vídeňáci, delší dobu součástí jednoho „státu“, habsburské monarchie, dokonce déle, než trvá naše samostatná česká existence (a to započítávám i období Československa!). Bezmála 400 let soužití v jednom celku pod jedním panovníkem se jasně musí projevit, i když se k tomu Vídeňáci (no a nakonec ani Češi) moc nehlásí. Mějte oči otevřené, protože ve Vídni budete o české stopy zakopávat na každém rohu. Vyhlášené vídeňské kavárny Café Hawelka a Café Jelinek, které nechybí v žádném turistickém průvodci, Tichy Saloneis, Optik Vrana, Pokorny Hof, Jahoda Tor v novém kampusu univerzity…Schválně se zkuste zastavit u libovolného činžáku a přečíst si jména na zvoncích. No a česká a vídeňská kuchyně? Jako vejce vejci!


Zn. kvalita Kde byste hledali město, ve kterém je nejvyšší kvalita života? Napadá vás Skandinávie či nějaká přímořská destinace s 300 slunečními dny v roce? Kdepak, je to Vídeň. A to podle hned dvou různých žebříčků. V tom, který sestavuje britský The Economist, drží Vídeň prvenství dvakrát po sobě (https://www.wien.info/cs/vienna-for/smart-city-vienna/most-livable-city-economist), v tom sestavovaném newyorskou konzultační společností Mercer Vídeň obsadila první příčku dokonce desetkrát po sobě (https://zahranicni.ihned.cz/c1-66519640-viden-je-uz-po-desate-nejlepsim-mestem-pro-zivot-praha-se-v-zebricku-umistila-na-69-miste). A co se hodnotilo? Široké spektrum věcí – od bezpečnosti a zdravotní péče přes vzdělávání, infrastrukturu a kulturní vyžití po politickou stabilitu či míru osobní svobody.



Jde to i bez němčiny (i když se dá levně doučit) Už jsem vás nalákala? Představujete si, jak se procházíte po Prateru, vysedáváte nad sachrem nebo v „Heurige“ na vínku, jenže neumíte německy? Tak jednak němčinu ve Vídni víceméně nepotřebujete, protože jde o kosmopolitní město, ve kterém žije (a na univerzitě studuje) spousta Američanů, Kanaďanů a Australanů, a alespoň základy angličtiny mají i prodavačky v obchodech. Jednak Universität Wien nabízí spoustu studijních programů a předmětů v angličtině (takže ani ve škole němčinu nutně nepotřebujete). A kdybyste si přeci jen chtěli „zašprechtit“, Uni Wien má skvělé jazykové centrum, ve kterém vám po úspěšném zakončení intenzivního kurzu (konaném před začátkem semestru v únoru a září) němčiny vrátí většinu z ceny kurzu, případně získáte 20procentní slevu na trimestrální či letní kurz němčiny (https://international.univie.ac.at/en/student-mobility/incoming-students/erasmus-student-exchange/studying-at-the-university-of-vienna/#c324135) PS: Kromě němčiny si můžete v univerzitním Sprachenzentrum vybrat z nabídky dalších 32 jazyků! Takže pokud jste vždy snili o sámštině či lotyšštině, neváhejte.


Tak zatím Tschüss!


autorkou článku je



88 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page