top of page
Vyhledat

Tapas, fiestas, experiencia de mi vida. Jak jsem udělal to nejlepší rozhodnutí a odjel do Granady

Když jsem se dozvěděl, že budu studovat na jiné fakultě, než jsem původně chtěl, zvažoval jsem, že zůstanu doma. Každý den si děkuju, že jsem to neudělal. I přes všechny těžkosti s komunikací, dopravou nebo jazykem na semestr v srdci Andalusie nikdy nezapomenu.


Struggles s dopravou

Pamatuju si to, jako kdyby to bylo včera. Sedím na letišti a mám zapsaný jen jeden předmět. Ano, i takhle je možné odjet na Erasmus.


Respektive, situace byla komplikovanější. Celé to začalo tak, že jsem se hlásil na jinou fakultu, než kterou jsem nakonec studoval. Veškeré zařizování bylo velmi, velmi komplikované.


Ale nakonec se to rozhodně vyplatilo. Pokud tedy potká něco takového i vás, mám jednoduchou radu: Nezvedávejte to a vyjeďte. Taková příležitost už se nemusí ve vašem životě opakovat. A fakt to stojí za to.


Co se týká předmětů, jeden se mi podařilo zapsat ještě před svým odletem z Prahy. A zbytek jsem si zařídil na místě. Nebyl jsem rozhodně ani první, ani poslední, kdo by takový problém řešil.


Bylo to pro mě i takové první setkání se španělskou realitou. O jeden předmět byl velký zájem a původně mi ze studijního oddělení napsali, že ho není možné z kapacitních důvodů zapsat. No a z ničeho nic to šlo. Španělé nejsou v některých ohledech tak striktní. V mém případě navíc byli všichni velmi milí a snažili se mi pomoct, jak to jen šlo. I když to někdy zabralo víc dnů, než bych si představoval. Ale na to, že vám odpověď na mail nepřijde i několik dní, si zvyknete rychle.


Co se týká samotné cesty do Granady, existují prakticky dvě možnosti. Buď přímý let do nedaleké Malágy, nebo přestup v Barceloně či Madridu a pak přílet přímo do Granady. Na let do Španělska jsem zvolil druhou, dražší variantu. Většina studentů ale přiletí do Malágy a pak přijede autobusem do Granady.


P.S.: Na cesty autobusem jsem využíval jen společnost Alsa. Doporučuju si u nich udělat účet, každá jízdenka je pak o pár euro levnější (nemusíte platit poplatky). S kartičkou ESN pak s Alsou také něco málo ušetříte.


Už letiště v Granadě nabízí nádherný pohled na okolí.


Ubytování

Jedna z mnoha skvělých věcí na Granadě. Každý rok tu studuje opravdu mnoho zahraničních studentů a nabídka ubytování je tak opravdu velká.


Já osobně chtěl mít ubytování jasné ještě před tím, než jsem sem dorazil. Spousta mých kamarádů ale strávila první dny na hostelu. Domluvili si prohlídky několika bytů a pak se rozhodli pro to, co pro ně bylo nejlepší.


Kvůli problémům před odjezdem jsem dlouho zvažoval, jestli na Erasmus vůbec jet. Právě proto jsem se o nějaký pokoj začal zajímat asi měsíc a půl před odjezdem. A nabídek jsem i přesto měl opravdu mnoho.


Já pokoj sehnal přes ESN skupinu. Další možností jsou agentury, které s pronájmem bytů podnikají.


Ať už zvolíte jakoukoliv cestu, doporučuju být obezřetný. V Granadě bohužel také najdete spoustu podvodníků, kteří vás jsou schopní okrást, nebo minimálně slíbit něco a pak to vůbec nedodržet. Doporučuju si tedy projít recenze lidí, kteří vám ubytování nabídnou a nepřistupovat na něco, na čem jste původně nebyli domluvení. Ceny se samozřejmě mění, ale většina mého okolí platila od 250 do 350 euro za měsíc.


Španělsko je jednou z nejhlasitějších zemí na světě. A to asi i díky Granadě. Já měl štěstí, že jsem bydlel v relativně klidné ulici. Ale při hledání ubytování se podívejte, jestli náhodou není ulice plná restaurací a barů. Pokud ano, hledejte dál, nebo si aspoň přibalte špunty do uší. V noci je oceníte.


P.S.: Pokud uvidíte nabídku s bazénem, saunou a výhledem na Alhambru za 200 euro, je pravděpodobné, že to není úplně reálná nabídka. A podívejte se, kde bude váš kampus. Pokud seženete bydlení v jeho blízkosti, můžete výrazně ušetřit za MHD.


V Granadě jsem bydlel nedaleko jednoho z mála městských parků - Jardines de Triunfo.


První dny

Doporučuju dorazit o něco dřív, než vám začne semestr. Já osobně přijel o trošku později a první dny to bylo docela náročné. Než se rozkoukáte, zjistíte, kde se dá nakoupit, kde se najíst, vezme to nějaký čas.


Hlavní důvod, proč dorazit dřív, jsou ale uvítací dny. Dělají je jak lidé z ESN, tak organizace Best Life Experience a Emycet (k nim se dostanu později – podle mě nejdůležitější věc, proč si vybrat právě Granadu). Všichni organizují společné tapas, tour po městě a další aktivity.


Pokud jste někdy introvertní tak jako já, dá nějakou námahu se přemluvit a na tyto akce dorazit. Rozhodně se to ale vyplatí. Když jsem dorazil do Granady, neznal jsem vůbec nikoho. A právě na těchto akcích jsem poznal skvělé lidi, se kterými jsem pak trávil většinu svého volného času.


Pamatujte na to, že stejně jako vy, ani většina ostatních nikoho nezná. A nikdy v životě jsem nezažil tak jednoduché seznamování. Všichni jsou otevření, pravděpodobně stejně nervózní jako vy a chtějí najít někoho, s kým se bavit a s kým trávit čas.


První dny se tedy překonejte, budete si děkovat po celý zbytek svého pobytu.


Cestování

Konečně. Ta nejlepší věc na Granadě.


Andalusie je krásná. Region, který má bohatou historii ovlivněnou hned několika kulturami. A věřte mi, že už nikdy nebudete mít takovou příležitost tuhle část Španělska procestovat tak levně.


V Granadě kromě ESN totiž působí dvě skvělé organizace. Best Life Experience a Emycet, dvě cestovky pro studenty.


Každý víkend pořádají výlety na ta nejlepší místa v Andalusii za opravdu bezkonkurenční ceny. Za několik euro se dá podívat prakticky všude. Tím, že jsou organizace dvě, se možnosti cestování podstatně rozšiřují.


Já například jednou chtěl jet do Córdoby (a tam jeďte, miloval jsem to tam). V sobotu jsem ale chtěl taky jít na granadský fotbalový stadion podívat se na LaLigu. Díky obrovským možnostem v Granadě jsem prostě změnil plány. Místo toho, abych jel v sobotu s jednou organizací, jsem jel v neděli s druhou.


Možnosti během výletů máte prakticky dvě. První je držet se se skupinou. Lidé z Best Life nebo Emycetu vás vezmou na ta nejlepší místa, řeknou vám o jejich historii a přidají nějaké zajímavosti. Druhá možnost je využít jen autobus a projít si místo po svém.


Členství v každé z organizací stojí 10 euro. V uvítacím „packu“ dostanete nějakou drobnost a taky získáte slevy na výlety. Skvělá věc je, že členy ani nemusíte být a výletů se stejně účastnit. Já například byl členem jednoho a často jezdil na výlet s druhým. Každému sedne něco jiného, proto naschvál nezmiňuju jména.


Navíc, členství přináší taky výhody během týdne přímo v Granadě, slevy ke kadeřníkovi, v některých obchodech a podobně.


Úžasná Córdoba.


Fiestas a každodenní život

Slevy během týdne? Co to jako znamená?


Emycet i Best Life organizují každý všední den nějakou studentskou akci. Stačí být jejich členem, nebo aspoň v jejich whatsappové skupině. Každý den narazíte na nějaký formulář, kam se stačí zapsat a budete mít vstup zdarma a třeba ještě něco k pití k tomu. Moje oblíbené bylo třeba pondělí, kdy se stačilo zapsat do formuláře a ke vstupu zdarma jsem také mohl hrát turnaj v beerpongu a popíjet hodinu a půl tinto de verano. Všechno za přesně 0 euro.


Více studentské město už si snad ani nedokážu představit. Nezapomínejme navíc na ESN, které také organizuje spoustu akcí. A díky jejich kartičce můžete také získat hromadu slev. A to nejen ve městě, ale také na španělské a mezinárodní úrovni.

Kromě už zmiňované slevy na autobusy Alsa lze také využít velké slevy na lety společnosti Ryanair (konkrétně 10 procent z každé letenky a hlavně 20kilové zavazadlo zdarma). ESN zařizuje také slevy na dovážkovou službu nebo v některých barech ve městě.


P.S. Zvažte, jakou kartičku si pořídíte. Někdo měl všechny, někdo žádnou. Ze začátku na vás budou všichni tlačit, abyste si pořídili právě jejich členství. Není na to ale potřeba spěchat. Nakonec si třeba uvědomíte, že žádné členství nepotřebujete a že můžete ušetřit pěkných pár euro.


Na pondělní beerpong jsem se těšil celý týden.


Španělština

Než jsem přijel do Granady, nikdy jsem nebyl ve Španělsku. Nikdy jsem neměl žádný kurz španělštiny. Ani na škole, ale v žádné jazykové škole. Jediné, co jsem uměl, bylo to, co jsem se naučil sám. Hlavně z platformy Duolingo, kde jsem poctivě vyplňoval cvičení každý den více než rok před odjezdem.


Příjezd do Španělska byl samozřejmě tvrdý náraz do reality. Všichni najednou mluvili hrozně rychle, navíc andaluský přízvuk je opravdu silný a nesrozumitelný.

Všechno chce ale čas. I když první týdny byly v tomhle ohledu náročné, dá se to zvládnout.


Já navíc využil nabídky přímo od univerzity na svůj první španělský kurz v CLM. Jde o jazykovku, která spolupracuje s univerzitou. Velká výhoda je, že pokud kurz úspěšně složíte, dostanete za něj kredity tak, jako za jakýkoliv jiný předmět.


Nevýhoda je, že rozhodně není zadarmo. I s univerzitní slevou jde o poměrně drahou záležitost. Já to každopádně všem rozhodně doporučuju. Učitelé jsou velmi vstřícní, kurz je intenzivní a velmi přínosný.


P.S: Ještě před samotným kurzem budete psát test, který určí, na jaké úrovni musíte následně splnit kurz. Nesnažte se tipovat, pak se totiž (jako já) ocitnete na výrazně lepším kurzu, než jaká je vaše úroveň. Ale všechno se dá řešit – buď zabrat a kurz splnit, nebo ho třeba v prvních týdnech změnit.


P.S. 2: Pokud jste měli třeba na střední (nebo kdekoliv jinde) němčinu, italštinu nebo třeba francouzštinu, určitě moc doporučuju si tyto jazyky oprášit. Právě studenti z těchto zemí jsou v Granadě nejčastější a kromě angličtiny a španělštiny vám to rozhodně může pomoct najít nové kamarády.



Úplně nejlepší jazyková výměna pro mě byla ve volném čase při mém milovaném fotbale. Několik studentů, každý odjinud. Pro mě nejlepší praxe španělštiny a angličtiny.


Kamarádi v Česku

Úplně na závěr bych rád zmínil jednu věc, se kterou často erasmus studenti bojují. Sám jsem byl na vážkách, jestli mám odjet, abych neztratil kamarády a známé v Česku. Hodně studentů právě tohle před odjezdem úplně odradí a zůstanou doma.

Jeďte. Pokud si vás lidi doma opravdu váží, v současné době není problém zůstat v kontaktu online. A pokud některé lidi během svého výjezdu „ztratíte“, jen se tím ukáže, že to asi nemělo velký smysl. Pro mě byla otázka výjezdu ve smyslu „teď, nebo nikdy“. A jsem moc rád, že jsem vyjel. Protože taková příležitost se mi už opravdu nemusí nikdy naskytnout.

A to není všechno! Granada toho nabízí mnohem víc, což popisuju v druhém článku.

469 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page