top of page
Vyhledat

To nejlepší na Granadě, o čem jsem před odjezdem neměl ponětí

Granada je opravdu malé město s neuvěřitelným množstvím možností. Speciálně pro studenty, kteří tvoří značnou část celkového obyvatelstva. Před odjezdem jsem třeba nevěděl, že Granada je jedním z nejpopulárnějších erasmus měst nejen ve Španělsku, ale také v celé Evropě. Každý rok do města dorazí tisíce studentů z celého světa, což z Granady dělá naprosto unikátní místo!


Úžasná Alhambra, nejnavštěvovanější památka v celém Španělsku.

Výuka

Hodně záleží na fakultě a také semestru, na který zrovna přijedete. Většina výuky je ale ve španělštině. Já měl štěstí v tom, že jsem se dokázal dostat i na dva anglické předměty. Shodou okolností jediné, které byly v tomto jazyce v letním semestru vyučovány.


Kdybych si mohl zpětně poradit jednu věc, bylo by to jednoznačně: Neřeš (jako vždycky) všechno na poslední chvíli. Je dobré mít aspoň základní představu o tom, co a kdy byste chtěli studovat.


Největší rozdíl jsem oproti studiu na Fakultě sociálních věd UK viděl v tom, že učitelé zadávali hodně práce v průběhu semestru. Jinak ale zrovna můj akademický rozvrh nebyl z těch nejtěžších.


P.S.: Vzhledem ke španělským siestám může výuka klidně začínat i v 8 hodin večer a končit po půl desáté.


Tapas


Další věc, pro kterou lidé Granadu milují. Tapas jsou tradiční po celém Španělsku, ale Granada je i v tomto ohledu speciální.


Běžnou praxí totiž je, že si objednáte pití a k tomu tapas za pár euro. Granadská zvyklost je ale jiná. Stačí si objednat pití a číšník k tomu donese něco malého k snědku. S tím, že za to už nic nepřiplácíte! V některých barech si dokonce můžete vybrat, co byste si jako tapas přáli, jinde vám prostě něco přinesou a nikdy netušíte, co přesně to bude.

Pro milovníka jídla jako j

sem já byla tohle absolutně skvělá zpráva.


P.S. V Granadě je opravdu HODNĚ tapas barů. Zkoušejte, co nejvíc to jde.


<-- I takhle mohou vypadat tapas v Granadě


Počasí

Teplo. Pokud v Česku nedáváte vlny veder, jih Španělska asi nebude ta správná volba. Pokud sluníčko milujete, je Granada přesně pro vás. Místní s oblibou říkají, že tu prší jen 20 dní v roce. V mém případě to ale byly prakticky první dva měsíce, což bylo hodně neobvyklé.


Deštivé období skončilo v polovině dubna a od té doby jsme měli třicetistupňová vedra na denním pořádku. Město se navíc dokáže pořádně vyhřát, protože nejbližší voda není úplně za rohem. V červnu už jsme se málokdy dostali pod 40 stupňů, což už je opravdu moc.


V zimě je počasí hodně ovlivněné nedalekými horami, na kterých se běžně lyžuje jako v Alpách. V noci tak může pořádně přituhnout. I v tom je Granada netypická a vlastně moc krásná.


P.S. Sluníčko je tu opravdu silnější než v Česku. Opalovací krém se mi stal každodenní rutinou a i přesto jsem se spálil víckrát, než by bylo zdrávo.



Ceny

Stipendium je pro celé Španělsko stejné. Dostanete tak stejný obnos, ať už jedete do Madridu, Barcelony, nebo Granady. A ten rozdíl je enormní. Jakože opravdu velký. V každodenních nákupech jsem se kolikrát dokázal dostat na menší částku než v Česku. Otázka samozřejmě je, jak s cenami po celém světě zatočí inflace.


V porovnání se zbytkem Španělska je ale Granada opravdu hodně levná. To se týká třeba i obědů. V místních menzách (španělsky comedores) se můžete denně najíst za 3,5 eura. V ceně bývají dva chody a dezert/ovoce. Za takovou cenu se najíte opravdu výborně. Sám jsem comedoru obědval prakticky denně.


P.S. Výborné jsou na Granadě také takzvané fruteríe. Za poměrně nízkou cenu dostanete velmi kvalitní a čerstvé ovoce a zeleninu přímo z lokálních zdrojů.


Poměr cena/výkon v granadském comedoru na jedničku.

Město

Ačkoliv se to nezdá, Granada je jedním z nejnavštěvovanějších měst ve Španělsku. Je to hlavně díky své dominantně, Alhambře. Právě ta je totiž nejpopulárnější památkou v celém Španělsku. V centru města ale na tolik turistů jako v jiných městech nenarazíte.

I proto se v každodenním životě se jen těžko domluvíte anglicky. Častokrát ani místní studenti neumí pořádně tento světový jazyk používat a doslova všude narazíte na španělštinu. Osobně neznám lepší způsob, jak se jazyk skutečně naučit.


Granada je opravdu malá. A to pro mě bylo snad úplně nejlepší. To, že je město malé, totiž neznamená, že v něm nic není. Právě naopak. Město je plné míst pro studium, tapas barů, klubů obchodů, památek. Všechno na jednom místě a zároveň bez obrovských skupin turistů tak jako v jiných městech.


Jednou jsem se například bavil s jedním studentem z Řecka, který navštěvoval svého kamaráda v Granadě. Říkal: „Já jsem taky na Erasmu. Studuju v Miláně. A jsem tady už podruhé na návštěvě. Tohle město je tak skvělé. Je tu úplně všechno, navíc je to tu tak levné, všechno kousek. V Miláně jsem nemohl sehnat pokoj, nakonec mám jeden za 700 euro a všude musím jezdit metrem.“


Každé město má samozřejmě svoje pro i proti. Ale zaručuju vám, že

když se rozhodnete pro Granadu, nebudete litovat.


Po městě se dá dostat autobusy, nebo tramvají, která občas zajíždí pod zem (proto tomu tady nikdo neřekne jinak než metro). Se studentskou kartičkou si můžete n


abít minimálně pět euro, jedna jízda vás pak vyjde na 80 centů.


Já osobně vychytal nevědomky skvělou polohu svého bytu, proto jsem autobus využil asi jen dvakrát. Všude se totiž dá dojít pěšky.


Granada sice není u moře, ale na pláž je možné se dostat autobusem do jedné hodiny. To samé platí o už zmiňovaných horách. Co víc si přát?


P.S: Dominantou Granady je jednoznačně úchvatná Alhambra. Zeptejte se svého Erasmus buddyho, na škole nebo v některé z organizací, jak se na ní podívat zadarmo. Jde to ;)



336 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page