top of page

databáze mobility na UK

damo

E5CEF5E8-4053-4D0B-81C7-33CD4C48F1DF.png
Návrh bez názvu (38).png
Návrh bez názvu (40).png

Autor(ka):

Bao Vuong Furch

Autor(ka):

fakulta:

Bao Vuong

Furch

Fakulta sociálních věd

rok výjezdu:

2022/2023

email:

7A08668F-0652-4DA1-A637-F6E45158A1D1.png
0F974C36-D148-4341-B15B-7EBFC59F1CF6_edited.png

Máš otázku? Kontaktuj mě!

logotyp fakulty rgb1 (3).png

Bao Vuong je k dispozici na sítích:

2.png
4.jpg

michalfurch

Návrh bez názvu (37).png
Návrh bez názvu (26).png

Autor(ka):

fakulta:

rok výjezdu:

7A08668F-0652-4DA1-A637-F6E45158A1D1.png
Návrh bez názvu (38).png
Návrh bez názvu (40).png

Bao Vuong

Fakulta sociálních věd

2022/2023

logotyp fakulty rgb1 (3).png

Sciences Po Lyon

praktická stáž

studijní pobyt

Jak Bao Vuong hodnotí svůj pobyt?

univerzita

průměrné hodnocení je 3 z 5

město

průměrné hodnocení je 5 z 5

ubytování

průměrné hodnocení je 4 z 5

finanční náročnost

průměrné hodnocení je 4 z 5

o univerzitě

Čím byla tvá univerzita výjimečná? Jak vypadaly prostory ve kterých jsi studoval(a) a univerzitní vybavení? 
Sciences Po Lyon je jednou z tzv. francouzských grandes écoles čili vysokých škol, které se specializují zejména na určitou doménu, v tomto případně na sociální vědy / politologická studia. V každém případě se jedná o velice uznávanou instituci po celé Francii a studenti, kteří úspěšně dokončí své studium, nemají problémy s uplatněním.

Kampus Sciences Po v Lyonu je poměrně malebný, tudíž se v něm dá lehce zorientovat (nebudu ale lhát, párkrát jsem zabloudil). Co se týče prostorů, tak škola disponuje 3 aulami, 1 malou knihovnou a nespočetem učeben.
Co tě první napadne, když pomyslíš na svou "adoptivní" univerzitu. Čím byla výjimečná? Jak vypadaly prostory ve kterých jsi studoval(a) a univerzitní vybavení? 
Organizace semestrů ve Francii se oporti ČR liší, začínají a končí totiž o mnoho dříve. Během školního roku máte rovněž nespočet týdenních prázdnin. Mimoto se však může také stát, že budete doma i víc jak dva týdny, záleží na tom, zda se někdo nerozhodne stávkovat a budu upřímný, Francouzi jsou v tom opravdu mistři.

Co se týče zkoušek, tak nejčastějším typem je tzv. dissertation (nejedná se o dizertační práci, ale dlouhé eseje, které píšete ve škole cca 3 hodiny). Dále se může jednat pouze o aktivitu v hodinách, multiple choice test na moodlu či semniární práce (většinou skupinové).
Jak vypadá studentský život na univerzitě? 
Život na škole mimo učebny je velmi pestrý, máte totiž možnost se přidat ke spoustu asociacím. Nicméně, musíte být opravdu aktivní, na druhou stranu si získáte francouzské kámoše!

Jako mezinárodní studenti si buď můžeme vybrat program s předměty, který je přímo určený nám (v angličtině), nebo kurzy free of choice (většinou ve francouzštině).
Studoval(a) jsi v angličtině, nebo v jazyce hostitelské země? Jaké požadavky jsou v oblasti jazyka kladeny univerzitou? 
Výběr a užití jazyka zálaží na každém studentovi a jeho schopnostech. Škola v každém případě nabízí jak předměty ve francouzštině, tak v angličtině. Obecně je však dobré umět alespoň základy francouzštiny.
5A170184-F269-4CC6-B7FA-C6050C8D2DCE.png

o městě

Jak na tebe město působilo? Jak byste jej charakterizoval/a? Co je zde zajímavého k vidění?
Lyon si buď zamilujete, nebo ho budete pěkně nenávidět - je tomu tak, neboť má svůj svérazný "vibe" a záleží, zda se mu podmaníte či ne. Osobně mám s Lyonem velmi dobré zkušenosti, až na některé situace jako stávky, ale to už je vedlejší okolnost.

Velikostně i vizuálně mi připomínal hrozně Prahu, proto jsem se cítil i tak trochu doma. Všechny památky zvládnete za 1,5 dne, avšak kulturní dění má Lyon opravdu bohaté a nabité, tudíž není problém si najít kdykoliv nějaký program. Nejvíce podniků najdete v oblasti Presqu'île a Croix-Rousse a kluby v oblasti Confluence.

Město lze také označit za studentské, neboť zde sídlí 3 velké univerzity a nespočet menších univerzit jako právě Sciences Po. Mimoto je Lyon rozdělený do různých čtvrtí, které se od sebe hodně liší, proto nelze říct, že je jednotvárný - městaská atfmosféra se mění během dne (za příklad mohu uvést čtvrť Guillotière).

o financích

Jak lze podle Tvojí zkušenosti vyjít se stipendiem? Kolik procent výdajů Vám pokrylo? Jaký je Váš názor na ceny v zemi obecně?
Život ve Francii je mnohem dražší než u nás v České republice, ale dát se to finančně zvládnout. Člověk by měl mít však také něco našetřeno, připadně mít nějakou pojistku od rodiny.

Hodně záleží na Vašich nárocích a komfortu čili do jaké míry se dokážete uskromnit. Osobně mi stipendium vystačilo pouze na ubytování a všechny ostatní výdaje mi šly z vlastní ruky.
Poraď prosím spolužákům, jak ušetřit - Kde nakupovat? Jaké služby lze v rámci úspory financí využívat? 
Pokud vyjíždíte na celý akademický rok, tak se alespoň pokuste zařídit si tzv. CAF (sociální příspěvek od státu), a to i přesto, že je to opravdová "osina v zadku" celá ta administrativní procedura. Nicméně, pokud budete bojovat a uspějete, tak to bude stát za to! Já si nakonec vydobyl cca €90 na každý měsíc (není to moc, ale každá koruna se mi hodila).

Doporučuju dále si zařídit klubové kartičky v obchodech, především v SUPER U, či namísto hromadné dopravy využívat sdílená kola Vélo'v (MHD €25/měsíc, kolo cca €16/rok).
Návrh bez názvu (42).png

o ubytování

Jaké ubytování sis zvolil(a)? Doporučil(a) bys jej ostatním? A pokud ne, jaká varianta ubytování je podle Tvých zkušeností nejlepší (kolej, ubytování v soukromém bytě, soukromá kolej, sdílený pokoj a podobně...)?
Výběr ubytovaní je hodně spjaté s finanční stránkou a osobním komfortem. Také je to za mě nejtěžší věc, kterou budete na Erasmu řešit. Sám jsem se nejprve hlásil na koleje, abych ušetřil co nejvíce peněz a sam sobě starostí. Posléze mi však z kapacitních důvodů žádost zamítli a já se ocitl v situaci, kterou jsem nikdy nechtěl zažít. Nakonec se však na mě usmálo štěstí a do konce svého pobytu ve Francii jsem bydlel v nově zrekonstruovaném bytě za €600/měsíc. Přestože se jedná o poměrně vysokou částku, tak jsem byl rád, že vůbec bydlím. Konec konců jsem byl naprosto spokojený se svým ubytováním.

Doporučení: při hledání ubytování si dávejte opravdu pozor na podvodníky, kterých je opravdu hodně. Nikdy neposílejte peníze dopředu, vždy po podepsaní domovní smlouvy!

o zážitcích

Využil(a) jsi Erasmu k cestování po tvé zemi/Evropě? Jaké jsou tvoje nejlepší cestovatelské zážitky? Co naopak nedoporučuješ?
Lyon se nachází na vskutku dobrém místě - 2h TGV do Paříže i do Marseille. 2h busem do Ženevy či dalších míst jako Grenoble či Annecy. Nachází se zde i letiště, ze kterého letají poměrně levné lety do sousedních států.

Pro cesty do Česka: přímý let Praha-Lyon (2h), rovněž přímý spoj Flixbusu Praha-Lyon (cca 14h)
Jazyk a kultura: jakých kulturních odlišností jste si všiml/a? Jak jste se vypořádával/a s národním jazykem? Byl to i jazyk vašeho studia? Máte pocit, že jste se v jazyce díky pobytu posunul/a?
Výběr a užití jazyka zálaží na každém studentovi a jeho schopnostech. Škola v každém případě nabízí jak předměty ve francouzštině, tak v angličtině. Obecně je však dobré umět alespoň základy francouzštiny.

závěrečné hodnocení

Proč právě sem?  V čem je lokalita výjimečná? Proč bys své kamarády do své země/ města poslal/a ty?
Podle mě nejpodstatnější část zahrničního pobytu jsou zkušenosti, a to jak dobré, tak i špatné, tudíž nezáleží úplně na lokalitě či univerzitě. Všude se totiž budete seznamovat s novými lidmi z různých kultur, se kterými budete zažívat všelijaké momenty, na které budete vzpomínat po celý život.

Mým jedinými přáním, proč vyjet do Francie, bylo zlepšení francouzštiny, což se vyplnilo!

live-saving tips

Kdybych jel(a) znovu, určitě bych si nezapomněl(a) zabalit..
king charles-03_edited_edited.png
Před odjezdem bych býval(a) rád(a) věděl(a), že...
to uteče tak rychle
Nejvíc mě překvapilo, že...
A75FC52E-9D3D-4F71-9E42-309E00B470CF.png
Nejtěžší pro mě bylo....

galerie

Návrh bez názvu (41).png

Pomohla ti tato zpráva? Dej jí lajk a posuň ji v seznamu výše!

0

ohodnoť zprávu!

Jak hodnotíš zprávu?

ohodnoť zprávu!

omrkni i zprávy dalších autorů o 

Sciences Po Lyon

Další zprávy z regionu Francie

ERASMUS STÁŽE

ERASMUS POBYTY

MEZIUNIVERZITNÍ/
MEZIFAKULTNÍ DOHODY

LETNÍ ŠKOLY

PROGRAM
FREE-MOVER

image_preview.png

Dotaz, připomínka? Napiš nám!


Děkujeme za zprávu, brzo se Ti ozveme :)

Projekt vzniká pod záštitou 

Odboru zahraničních vztahů Univerzity Karlovy

info@charlesabroad.cz

tel./WhatsApp: +420 774 281 095

Napsat nám můžete i na sociálních sítích 

logotyp fakulty rgb1 (3)_edited.png

Charles Abroad 2020

bottom of page