top of page
Vyhledat

(Zatím) nejlepší dny mého Erasmu

Dnes se vypravíme do Bretaně, regionu, který leží na samém západě Francie, obklopený mořem a Lamanšským průlivem.

Právě zde jsem totiž strávila minulý víkend. Bretaň, bretonsky Breizh mě okouzlila. Možná i proto, že tu všechna města voní máslem, palačinkami a mořem, skvělá to kombinace!

Na výlet jsem se nevypravila sama, ale s organizací Trency, která pro mezinárodní studenty z Angers připravuje opravdu skvělý program, takže pokud se do Angers nebo přímo na Catho chystáš, moc doporučuji mrknout na jejich stránky.



Každý měsíc totiž připravují 2 výlety, které se ti rozhodně budou líbit. Navíc je vše zařízené a ty cestuješ bez jakýchkoli starostí a s partou lidí ze všech koutů světa.



Náš víkend začal v sobotu ráno v 7:15, na sobotu dost nekřesťanská doba, ale stálo to za to! Po 3 hodinách v autobuse jsme konečně byli na místě, naší první zastávkou bylo městečko Dinan. Najdete zde přes 3 km dlouhé hradby, ze kterých je úžasný výhled, zříceninu, centrum s hrázděnými domečky a také 16 m vysoký most.





Pokud se vypravíš do Bretaně, je skoro povinností ochutnat nějakou z místních specialit, tatínek z mé hostitelské rodiny mi doporučil Kouign-amann [ˌkwiɲ aˈmãn]. Nedá se to sice vyslovit, ale chutná to báječně! Při každém soustě máš totiž pocit, že ti krkem protéká máslo! A pak už nemusíš tak 3 hodiny nic jíst…



Dalšími specialitami jsou crêpes, tedy sladké palačinky a galettes – palačinky na slano, které jsou připravované z pohankové mouky. Základní je tzv. Galette complète, ve které najdete sýr, šunku a vajíčko, ale každá místní hospůdka má ve svém jídelníčku minimálně 10 různých variant… A vše se samozřejmě zapíjí Cidrem, což je alkoholický kvašený jablečný mošt.

Ale od jídla zpět k pamětihodnostem.


Naší druhou zastávkou bylo francouzské přístavní město Saint Malo. Věděli jste, že v době hugenotských válek (15901594) existovala samozvaná Republika Saint-Malo na protest proti Jindřichu IV.?

Ani se nedivím, na tomhle místě, s tak nádhernými plážemi a pevnostmi bych si republiku založila také.






Saint-Malo se nejvíce proslavilo díky svým mořeplavcům. V 17. století bylo město dokonce největším přístavem ve Francii.

V samotném centru najdete velké množství crêperií, restaurací s rybími specialitami či obchůdků se suvenýry.

My jsme se v Saint Malo vyskytovali v době odlivu, a tak jsme si užívali písčité pláže, sbírání mušliček, ale také pořádný vítr, který je pro celou Bretaň typický.




V neděli jsme se vypravili do městečka Cancale. Cestou jsme ale udělali ještě zastávku na Pointe du Grouin, výběžku pevniny, který je obklopený mořem, které neustále střídá barvu.



Naší úplně poslední bretaňskou zastávkou bylo městečko Cancale, které je známé pro své vyhlášené ústřice. A tak zde při odlivu můžeš pozorovat síta, do kterých se ústřice chytají, dále si můžeš prohlédnout malebné rybářské domečky a projít trh, na kterém nenajdete nic jiného než ústřice.




Bretaň tedy rozhodně doporučuji, není zas tak daleko a mile vás překvapí

Kenavo! (Bretonsky neshledanou!)

A. ❤️


107 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page