top of page
Vyhledat

Něco málo o mně a mých prvních dnech v temperamentním Španělsku 🇪🇸

Aktualizováno: 30. 9. 2021

Ahoj! Tohle je můj první příspěvek na blogu, tak si ještě nejsem úplně jistý jak to uchytit správně, ale přijde mi slušné se na úvod představit. Jsem Tom, aktuálně studuji 3. ročník Bc. programu Politologie a veřejná politika na FSV UK, už od prváku, jsem věděl, že chci vyjet na Erasmus, a proto jsem si splnil všechny předměty 📚, které šly, v prvních dvou letech studia, abych nemusel prodlužovat nebo dohánět. Když jsem si vybíral univerzitu, musela splnit pár podmínek, které jsem si stanovil: Studium v angličtině, snadná doprava a moře. Nejvtipnější je asi ta poslední, jelikož jsem si vždycky přál vyzkoušet žít u moře, což si díky programu Erasmus+ 🇪🇺 můžu vyzkoušet. Takže finální volba vyšla na Universidad de Almería, kde právě studuji. Rád bych na úvod poděkoval škole a hlavně koordinátorovi Erasmu na FSV a garantovi mého oboru, kteří mi hodně pomohli se vším.

Cesta a bydlení


Cesta sem i shánění ubytování proběhlo k mému překvapení poměrně klidně, bydlení jsem hledal na Facebooku a Whatsapp skupinách. Jediné co mě překvapilo je, že všichni chtěli nejdřív zálohu a až poté smlouvu. Když jsem to tímhle způsobem odmítl už potřetí, rozhodl jsem se zariskovat a vyšlo to! Mám hezký, útulný pokoj 2 minuty od moře. Ale osobně bych to asi nedoporučoval, pár lidí tady bylo tímhle stylem okradeno, že zaplatili zálohu 🤑 a pak se “majitel” bytu už nikdy neozval. Nejlépe podepsat smlouvu a poté zaplatit zálohu. Někteří sem také přijeli bez bydlení, našli si krátkodobé ubytování a sháněli pokoj až tady.

Začátky, úplné začátky


Úsloví “je to pro mě španělská vesnice” dostalo úplně jiný rozměr, ačkoliv bydlím ve městě, které má přes 200 000 obyvatel, s angličtinou si tu skoro neškrtnu. Což první dny mého pobytu poměrně okořenilo. V obchodě 🛍 jsem to zvládl díky Google překladači a tak nějak díky odhadu, co to asi tak je. Horší byla restaurace, kde menu kompletně ve španělštině, obsluha mluvila taky jenom španělsky. Takže jsem si buď překládal, nebo mi překládali kamarádi.

Kamarádi je taky poměrně zajímavá kapitola na Erasmu, tohle je můj první výjezd na VŠ, takže jsem vůbec netušil, jak to bude fungovat. A vlastně to šlo celkem samo, někdo napsal do skupiny, že se sejdeme večer na pláži 🏖 a tak jsme se sešli. Takhle to fungovalo skoro každý den první 3 týdny, než si tady každý udělal svoji skupinu. Seznamování dost pomáhá i nezisková organizace ESN, která pořádá různé seznamovací akce a pomáhá “ztraceným“ erasmákům

První dny ve škole


Další týden začala škola, která je doopravdy rozlehlá, k mému překvapení fakt velký kampus 🏫, kde najdete úplně všechno: učebny, jídelny, kavárny, tělocvičny, laboratoře, knihovny, kanceláře, hřiště, bazén a spoustu dalšího. Což byla pro mě změna oproti naší univerzitě. Ale člověk si zvykne poměrně rychle, je fajn, že se nemusí nikam přejíždět a ve stravovacích zařízeních se seznamujete s lidmi napříč všemi obory. Začátek akademického roku byl mnohem těžší, než jsem si čekal. Měl jsem četné problémy s Learning Agreement 📃, který jsem nevěděl jak správně vyplnit, jelikož každý říkal něco jiného. Ale to se díkybohu podařilo vyřešit hned z úvodu. Na první den si pro nás připravili uvítací den s prezentací univerzity a života v Almeríi v hlavní aule, což bylo fajn, jelikož se člověk aspoň seznámil se stručnou historií města a zajímavými místy v okolí. Poté nás studenti provedli po kampusu a představili sportovní aktivity. Je tady možnost pořídit kartičku na sporty za 30 € 💶 na semestr a máte volný vstup do posilovny, bazénu, wellness, hřiště a školní výlety s velkou slevou (např. kajak na širém moři, hiking v pohoří a tak) takže se to určitě vyplatí.

Další den nám začala škola a s tím i malé španělské šílenství. Ačkoliv jsem si vybral všechny předměty v angličtině, měl jsem v aplikaci a na webu uvedené dny, kdy mám daný předmět a kde mám třídu, všechno bylo jinak. Úplně jinak 📆. Nějak se mi podařilo dorazit na všechny úvodní hodiny, které byly občas v angličtině, místy španělsky a někdy zvládli mluvit oběma jazyky najednou. Řekli nám, jak budeme mít rozvrh, což se velmi lišilo od toho, co uváděli na webu, takže se mi někdy předměty překrývají. Prvních dva týdny byly fakt peklo 🔥. Adaptace na novou školu, nový systém, předměty v angličtinošpanělštině a neustálá nejistota kdy, kde mám který předmět + trochu stesk. Ale dobrý, postupně se všechno tak nějak uklidnilo, zvykl jsem si už i na nepravidelnou siestu, takže si odpoledne nenakoupíte nebo nezajdete na kávu a v neděli skoro vůbec.


Nečekal bych, jak pozitivní dopad na mojí psychiku bude mít sluníčko 🌞 a moře 🌊, díky kterým si myslím, že to tady už zvládám poměrně dobře. Musím taky uznat, že na stres z toho všeho taky pomohlo najít si rutinní aktivity, což pro mě bylo cvičení, běhání nebo plavání ráno a odpoledne, nebo procházky po městě.

Jinak Španělé jsou většinou milí a ochotní, jen občas se jim prostě nechce, takže “mañana”, nic nehrotí a skoro nic neřeší. Tak jsem zvědav, jestli se adaptuji na jejich styl života a poté budu zpátky v Česku nemile překvapen.


V dalším článku popíšu víc město a školu.


☀️ Tom

📷 @_tomasnovotny


820 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page