top of page
Vyhledat

Vánoce v Řecku


Jak vypadá Řecko o Vánocích

V Řecku jsem během svého života strávila nejedny Vánoce – poslední vánoční atmosféru jsem v Řecku prožila právě na svém Erasmu v roce 2018. Na první pohled se řecké Vánoce tolik neliší od těch českých – obchodní domy jsou přeplněné, v rádiu zní hlavně vánočně laděné písně (ať už řecké, nebo zahraniční), ulice jsou vyzdobeny vánočními světly a jak v domácnostech, tak na náměstích stojí bohatě ozdobené vánoční stromky. V různých částech Řecka, nejčastěji na ostrovech, můžeme v období Vánoc vidět i ozdoby ve tvaru lodí – podle tradice tak ženy a děti námořníků vítali muže, kteří se vraceli z moře.

ESN či jiné studentské spolky se pro studenty každoročně snaží organizovat vánoční a silvestrovské párty, takže pokud se nechystáte na svátky domů, využijte této příležitosti! Jestli se v Řecku skamarádíte s Řeky, určitě Vás rádi pozvou na vánoční cukroví a dobré slavnostní jídlo.


Kdo je řecký Santa Claus?

Co Vás může na řeckých vánočních dekoracích překvapit, je velmi časté vyobrazení silnějšího dědečka v červeném kabátku a s bílým plnovousem. Není tomu tak, že by Řekové přijali i tuto americkou tradici a řecké děti by věřili, že jim dárky nosí Santa Claus – tento bělovousý dědeček je svatý Vasilis. Ačkoliv je postava Vasilise založená na skutečném světci, který žil ve 4. století před naším letopočtem a obdarovával chudé, americkému Santovi se ve skutečnosti ani trochu nepodobal – podle dochovaných obrazů byl vysoký, štíhlý a hnědovlasý. Vasilis je oslavován 1. ledna, a proto nosí dětem dárky na Nový rok, ne na Štědrý večer, jako Ježíšek u nás.

Já osobně jsem už měla Vasilise/Santy plné zuby, protože jsem kýčovité dekorace s dědečkem hrajícím na saxofon nebo oběšence (jak jsem říkala Vasilisovi, který byl vyobrazen, jak leze na komín nebo do okna na žebříku) vídala na každém rohu.


Jídlo, jídlo, jídlo

25. prosince se celá rodina schází u slavnostní večeře. Mezi tradiční vánoční jídla patří pečené skopové či vepřové, špenátový koláč zvaný spanakopita, řecký dezert baklava a takzvaný vánoční chléb (sladký chléb s příchutí skořice a pomeranče). Mezi nejznámější řecké vánoční cukroví patří melomakarona (měkké medové bochánky) a kourabiedes (světlé ořechovo-máslové sušenky). Na Nový rok se rodina opět sejde u slavnostní večeře, hrají se hry, zpívají koledy a krájí se Vasilopita – sladký chléb, pojmenovaný po zmíněném světci Vasilisovi, který v sobě skrývá jednu minci, a ten, kdo ji ve své porci objeví, bude mít v následujícím roce štěstí.

Řecké vánoční cukroví naprosto zbožňuji. Pokud jste ho nikdy neochutnali a nechystáte se do Řecka, navštivte jeden z řeckých obchodů u nás v Česku, kde ho o Vánocích jistě seženete – nebudete litovat!



Další vánoční tradice

Po vydatné štědrovečerní večeři se rodina, podobně jako u nás, vydává na půlnoční mši. Jelikož jsou Řekové velmi věřící (přes devadesát procent obyvatelstva se hlásí k pravoslaví), půlnoční mše je hromadně navštěvovanou událostí.

Na Štědrý večer i na Nový rok řecké rodiny navštěvují koledníci – nejčastěji děti – a svůj zpěv doprovází cinkáním na triangl. Za odměnu získají drobné nebo sladkosti. V tyto dny slyšíte téměř na všech řeckých ulicích koledy a je to opravdu nádhera!

Vánoční oslavy trvají v Řecku dva týdny – začínají štědrým dnem a končí 6. ledna, kdy se oslavuje křest Ježíše Krista. Kněží tento den vhazují do vody kříž a skupinka mladých mužů pro něj dle tradice skočí – ten, kdo jej vyloví, bude mít po celý rok štěstí.

Jaké je řecké vánoční počasí?

Co mi v Řecku o Vánocích chybělo (kromě českých pohádek, koled a cukroví), byla pravá česká prosincová zima a samozřejmě sníh. Počasí je v Řecku, hlavně v Soluni, kde jsem kolem svátků pobývala, zrádné. Teplota může klesnout jak pod bod mrazu, tak vystoupat i na příjemných patnáct stupňů.


autorkou článku je


2 008 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page