top of page
Vyhledat

Na co se připravit, když plánujete Erasmus v Řecku?

Strávila jsem na řeckých univerzitách celkem jeden akademický rok – semestr na Soluňské Aristotle University a semestr na Athénské National and Kapodistrian University. Musím se hned přiznat, že řecké prostředí mi není úplně cizí, jelikož jsem napůl Řekyně a do Řecka jezdím pravidelně. Na řeckou akademickou půdu jsem se ale dostala poprvé až díky Erasmu. V tomto článku bych chtěla v několika bodech shrnout pár rad a postřehů, které popisují studentský život erasmáka v Řecku obecně. Konkrétní informace o univerzitě v Soluni a v Athénách si schovám do dalšího článku.


Když se řekne Řecko, většina z nás si představí dobré jídlo, pláže, usmívající se Řeky nebo rytmickou hudbu. Co ale očekávat od studia v Řecku? A jak se na řecký Erasmus co nejlépe připravit?


Slovník s sebou!

Řekové jsou velice vstřícní a srdeční lidé. Naprostá většina Řeků, se kterými budete na univerzitě nebo ve městech přicházet do kontaktu, umí samozřejmě anglicky bez větších problémů. Chcete-li mít ale jistotu, že si je získáte, naučte se alespoň pár řeckých frází – uvidíte, jakou radost jim uděláte jen jednoduchým „Kaliméra“ nebo „Evcharistó“.

Pro ty z vás, co plánují osvojit si na Erasmu alespoň základy novořečtiny, mám dobrou zprávu – většina univerzit nabízí jazykové kurzy pro erasmáky zcela zdarma (v Soluni byly v nabídce úrovně A1 a A2, v Athénách dokonce všechny jazykové úrovně od A1 do C1). A není nic lepšího, než aplikovat své nově nabyté jazykové znalosti po výuce u skleničky retsiny s rodilými Řeky!


Kampus – ráj drogových dealerů?

Je to tak – kampusy jsou v Řecku vyhlášeným působištěm pouličních prodejců drog, policie totiž na univerzitní půdu nemá přístup. Není se ale čeho bát – co můžu alespoň z osobní zkušenosti říct, neměla jsem nikdy s žádným z nich problém. Párkrát jsem odmítla jejich laskavou nabídku a sami mi přestali své zboží nabízet. Musíte si jen zvyknout na to, že budete míjet dealery postávající u laviček, na kterých bude na férovku vyskládáno pár desítek balíčků s nejrůznějším obsahem, žádné schovávání, žádné šeptání.


Studenti jí zdarma

Řečtí studenti jí v menzách zdarma a jakožto studenti Erasmu budete mít na jídlo také nárok. Můžete se těšit na teplé obědy a večeře (v Soluni dokonce i snídaně!) a rozhodně hladovět nebudete. Jídlo se většinou skládá z předkrmu, salátu, hlavního jídla, zákusku a/nebo kusu ovoce. Neměli byste očekávat úroveň první cenové, ale na výběr budete mít vždy z několika hlavních chodů a já osobně jsem byla s jídlem nadmíru spokojená. Ačkoliv jsou Řekové známí masožravci, mnoho řeckých národních jídel je založeno hlavně na zelenině a alespoň jedna možnost jídla bývá vždy vegetariánská.



Akademická půlhodinka

I v Česku se nám čas od času stane, že na přednášky dorazíme o pár minut později – to nikoho nepřekvapí. Když ale v Řecku začíná výuka oficiálně v 9:00, většinou to znamená, že v 9:15 začnou přicházet první studenti a vyučující může dorazit klidně až na půl desátou. Samozřejmě to tak neplatí vždy, brzy zjistíte, o kolik minut později konkrétní vyučující dorazí – pravidlem ale bývá, že dřív než s patnáctiminutovým zpožděním výuka rozhodně nezačne.


Kafe, kafe, kafe!

Kdo z nás si ráno před výukou nedá s chutí šálek kávy? Jestli už teď máte pocit, že byste měli kofein omezit, připravte se na to, že v Řecku budete v pokušení koupit si kávu na každém kroku. Ceny kávy jsou především na univerzitách velice příznivé (cappuccino vás v kampusu vyjde tak na 1,50 €, frappé kolem 1,30 €), velká část studentů musí mít neustále kelímek s kávou v ruce, kavárna je na každém rohu (nejen ve městech, ale i v kampusech) a řecké frappé (ledová káva) je především v teplých dnech opravdu k nezaplacení.


ESN a její akce

ESN (Erasmus Student Network) je mezinárodní studentská organizace, která funguje snad na všech univerzitách, kam vyjíždí erasmáci – Řecko samozřejmě není výjimkou. Jak v Soluni, tak v Athénách fungovalo ESN skvěle. Můžete se těšit na seznamovací party, mnoho nezapomenutelných výletů po památkách a okolních městech a tematické večírky (zpravidla akce jako toga party, beer-pong, deskovky, promítání filmů, taneční lekce atp.). Doporučuji také využít buddy programme – ESN vám přiřadí jednoho řeckého studenta, který vám bude k dispozici, ať už budete chtít poradit s něčím ohledně univerzity nebo jen prozkoumat řecký noční život. Nudit se určitě nebudete!


Studentské výhody

Chcete-li jet do Řecka spíše kvůli kultuře než večírkům, taky si přijdete na své. Jakožto student řecké univerzity budete moci využívat mnoho užitečných výhod – jednou z nejdůležitějších bude volný vstup do všech státních muzeí a památek. V Athénách si můžete prohlédnout například Akropoli i s jejím moderním muzeem, agoru, Dionýsův chrám, v Soluni byste zase měli navštívit třeba Bílou věž nebo antické a byzantské muzeum.

Dalšími výhodami jsou značné slevy na jízdné v MHD i meziměstských autobusech či vlacích (zpravidla platíte polovinu ceny) a zlevněné lístky do divadla nebo kina. Dokonce i určité restaurace nabízí slevy pro studenty a nezaměstnané.


Užijte si pravého Řecka

Život erasmáka bývá plný večírků a seznamování se s lidmi z celého světa – a život je to beze sporu krásný. Byla by ale škoda, kdybyste si z Erasmu v Řecku přivezli vzpomínky jen na party v klubech cílených pro turisty a neokusili nic z řeckého stylu života. Vyhledejte alespoň čas od času typicky řecké restaurace, které navštěvují Řekové (nejen, že jsou levnější, ale jídlo tam bývá chutnější, porce poctivější a atmosféra přátelštější), zkuste již zmíněný buddy programme a poproste vašeho nového řeckého kamaráda, ať vás vezme raději na večer živé řecké hudby než do klubu. Nebojte se zkoušet nové věci, nová jídla, nebojte se komunikovat s Řeky – jsou známí svou pohostinností k cizincům a velice rádi vám poradí, jak si život v Řecku dosyta užít. S nadšením vám také povypráví o řecké politice, hudbě nebo zvycích – Řekům dělá velkou radost poučit cizince o jejich kultuře.



Řecká byrokracie

Dříve nebo později budete muset komunikovat s někým z kanceláře – ať už je to sekretariát vaší cílové fakulty nebo její zahraniční oddělení, nebude možné se tomu vyhnout. Obrňte se předem trpělivostí. Bývá zvykem, že na odpověď na váš email si můžete počkat klidně i týden či dva. Pokud je to možné, řešte všechny dotazy raději osobně (ať už s vyučujícími nebo se zaměstnanci studijního oddělení), elektronická komunikace bývá na řeckých univerzitách opravdu dost složitá.

Připravte se také na častější papírování – u nás jsme již mnohdy zvyklí řešit dokumentaci elektronickou formou, ale Řecko má v tomto směru ještě hodně co dohánět. Naprostou většinu dokumentů budete muset podepsat a předat osobně na studijním oddělní, raději proto nepočítejte s možností odeslat potřebné dokumenty e-mailem – opravdu je lepší si vše oběhat osobně, alespoň budete mít jistotu, že je ve vaší studentské složce všechno, co tam má být.


Kampus obsazený komunisty?

Na první pohled se může zdát, že kampusy řeckých univerzit jsou sídlem komunistické strany. Na zdech často najdete nasprejovaná komunistická hesla, srp a kladivo nebo (jako v případě jedné učebny na filosofické fakultě v Soluni) dokonce citát Mao Ce-tunga. Snad každý týden kampusem projde pochod komunistické mládeže snažící se svést pozornost k aktuálnímu tématu, které je trápí (za mého působení v Řecku byla nejčastějším důvodem těchto pochodů otázka studentského bydlení a vysokých nájmů, na které studenti často nedosáhnou). Ačkoliv se zdá, že komunistické myšlenky jsou na řeckých univerzitách všudypřítomné, ke komunismu se hlásí – alespoň na Aristotelově Univerzitě v Soluni – jen velice aktivní menšina studentů.



Pár poznámek na konec

Přednáška na řecké univerzitě zpravidla netrvá hodinu a půl jako na té naší, ale hned tři hodiny. Zvykem samozřejmě bývá přestávka (copak by mohli řečtí studenti vydržet tři hodiny bez kávy?!) a vezmeme-li v potaz, že výuka téměř nikdy nezačíná včas, tři hodiny utečou jako voda.

Menší kulturní šok mohou zažít ti z vás, kteří budou mít na fakultě místo klasické toalety tu tureckou. Ve většině případů sice můžete očekávat toaletu, na kterou jsme jako Středoevropani zvyklí, ale turecký záchod bohužel není výjimkou a čas od času na něj v Řecku narazíte.


Stojí Erasmus v Řecku za to?

Rozhodně ano! Z Řecka si odvezete spoustu nezapomenutelných zážitků. Řecké jídlo, hudba, kultura… to vše bude součástí vašeho života a určitě vás to jen tak neomrzí. Největší nevýhodou Erasmu v Řecku je to, jak moc vám bude Řecko po vašem vratu domů chybět!


Autorkou článku je

Johanna Mylonaki


1 033 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page