top of page
Vyhledat

Ubytování v Turku

Ubytování, největší a nejdůležitější položka ve výdajích, kterou je třeba zvážit před samotným odjezdem na Erasmus. V Turku je studentské ubytování poskytováno dvěma společnostmi ve třech oblastech. Všechny tyto možnosti ze 100 % pokryje stipendium, jehož výše v současnosti činí 519 €.


Retrodorm


První a nejlevnější variantou je Retrodorm. Zde jsou nabízeny jednolůžkové, popř. menší množství dvoulůžkových pokojů určených pro společné bydlení. Všechny pokoje jsou vybaveny vlastní toaletou. Sprchy a kuchyňky jsou pak společné pro celé patro. Měsíční nájemné činí 300 €. Za výhody tohoto místo považuji umístění na zalesněném kopci, přičemž z nabízených možností je to ta, která je nejblíže k centru města (asi 2 km). Dalším pozitivem je, že v pěší vzdálenosti se nachází jedno z největších obchodních center v městě, v němž se nachází nonstop otevřený supermarket. Za hlavní devízu pak považuji komunitní život. V tomto místě jsou ubytovaní pouze výměnní studenti, takže máte jistotu, že budete mezi "svými" a nebudete obtěžovat místní studenty. Naopak jako nevýhodu vnímám nedostatek soukromí, především v podobě společných sprch. Krom toho je problematické spojení MHD na univerzitu, které není dobré. Nejspolehlivějším dopravním prostředkem, pokud byste se nechtěli projít zhruba 3 km, je kolo.


Bližší informace, včetně možnosti virtuální prohlídky najdete na stránkách poskytovatele zde.


TYS


Druhým poskytovatelem ubytování pro studenty je Turun Ylioppilaskyläsäätiö, neboli zkráceně TYS. Ten nabízí ubytování ve dvou lokalitách, konkrétně jde o Ylioppilaskylä, známou též jako Studentbyn nebo Student Village a Iltakajo. V obou oblastech máte v ceně nájmu nárok na čtyři hodinové pobyty v sauně za měsíc. Je zde i možnost praní, za které se platí 1,5-2€ (základní sazba je 2€, ale je množstevní sleva při zakoupení více kreditů). Webové stránky poskytovatele jsou zde.




Student Village


Jedná se o nejlépe situovanou lokalitu nacházející se 5 minut chůze od východní části kampusu. Jak již název napovídá, je to oblast, v níž se nachází v podstatě studentské ubytování. Pro erasmáky jsou zde v nabídce jednolůžkové pokoje s vlastní koupelnou a lednicí. Kuchyň je společná pro celé patro. V dané budově bydlí pouze erasmáci, nicméně pokud byste chtěli být více v kontaktu s místními, tak je to ideální volba, jelikož ti bývají ubytováni v nejbližším okolí. Údajně zde bývá poměrně velký přetlak na pračku, kterou je prý nutné objednávat měsíc předem. Zvláště při zimních ránech pak oceníte, že do této oblasti jezdí autobusy stavící před univerzitou. Výhodou lokality je snadná dostupnost univerzity i centra města. Nevýhodou pak je větší vzdálenost do obchodů a také nejvyšší cena nájmu, konkrétně 375 € měsíčně.

Iltakajo


Poslední možností (a také tou, kterou jsem zvolil já) je areál Iltakajo nacházející se ve čtvrti Varissuo (Vraní bažina) na východním okraji Turku. Najdeme zde komplex 3 budov, ve kterých najdeme dvoupokojové a třípokojové byty. Všechny budovy byly relativně nedávno rekonstruovány. Nachází se tu také 2 sauny, klubová místnost a prádelna. Další výhodou je, že součástí je beachvolejbalový kurt a gril. Zhruba 2 kilometry odtud se navíc nachází jezero s pláží. Co se týče ubytování samotného, tak máte uzamykatelný pokoj a se spolubydlícími sdílíte kuchyni a koupelnu. Součástí každého bytu je balkon nebo terasa. Co se týče dopravní dostupnosti, tak odsud jezdí každých 10 minut autobus, kterým se na univerzitu dostanete za půl hodiny. Nutno dodat, že nestaví přímo u univerzity, ale potřeba na ní ze zastávky zhruba 5 minut dojít. V ranních a odpoledních špičkách pak jezdí speciální univerzitní linka projíždějící oba kampusy a stavící přímo před UTU. V nejbližším okolí se nachází obchodní centrum, kde se dá nakoupit v případě náhlé potřeby. Nevýhodou této oblasti je závislost na MHD a také otázka vybavení. Je třeba počítat s tím, že v kuchyni není žádné vybavení. Je možné, že budete mít štěstí na byt, kde najdete vybavení po některém z předchůdců, ale spíše je třeba být připraven na to, že nějaké vybavení bude nutné zakoupit. Jako základ poslouží tzv. Starting package (když je máte 3, tak už se jedná o solidní základ), zbytek nádobí se pak dá za slušnou cenu sehnat v IKEA. Nájem za pokoj v bytě pro 3 je 305 € měsíčně, v bytě pro 2 pak 325 € měsíčně.


Videoprofil místa naleznete zde.



203 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page