top of page
Vyhledat

Turku a sport

Pokud hledáte ve své erasmové destinaci nějaké sportovní vyžití, tak Turku se jeví jako ideální volba. Mimo toho, že se ve městě nachází řada vhodných běžeckých terénů a město zároveň provozuje řadu hřišť pro venkovní workout. ale jsou zde i dobré podmínky pro organizovaný sport.


Aktivní sport


Funguje zde tzv. Campus Sport, což je systém sportu pro studenty. Jednoduše si zaplatíte členství v hodnotě 44 € za semestr nebo 66 € za akademický rok, a máte neomezený přístup do gymů nebo na organizované hodiny téměř jakéhokoliv sportu. V nabídce za normální situace bylo okolo 8 různě zaměřených posiloven situovaných po celém Turku. Příjemnou vychytávkou pak je, že provozovatel si vede statistiky, kolik osob je zhruba v daný den a čas přítomných v určitém gymu, tím pádem si svou návštěvu můžete naplánovat tak, abyste nemuseli čekat na stroje, atd. Krom toho je také v každém z gymů jedno odpoledne v týdnu trenér schopný poradit především začátečníkům. Mimo toho jsou zde i sportovní haly a tělocvičny. V nich se odehrávají vedené lekce a cvičení. Nabídka je velmi široká, můžeme v ní najít různé kolektivní sporty sporty, skupinové lekce, různá specifická cvičení, ale i na první pohled bizarnosti, jako např. bubble football nebo twerking. Campus Sport pořádá i různé sportovní turnaje.


Já osobně jsem se zde splnil sen, o němž jsem se předtím ani neodvažoval snít a stal jsem se členem univerzitního týmu amerického fotbalu UTU Beaver Hunters. Výjimečnost vidím v tom, že jde o jediný sport, který nabízí možnost zahrát si proti soupeřům z jiných univerzit. Co se týče finanční stránky, tak není třeba se bát nějakých vysokých nákladů, vzhledem k tomu, že ty nejdražší věci (helma a tzv. ramena) vám budou zapůjčeny. Je to také dobrá příležitost, jak se dostat do kontaktu s místními kolegy. Během letního semestru se mi pak povedlo přivést další 2 spoluhráče z řad erasmáků, přičemž oba to nadchlo již po jednom tréninku.




Pasivní sport


Pro ty, kteří chtějí navštívit nějaké sportovní utkání je tu vícero možností.

Jelikož jsme ve Finsku, tak nejpopulárnějším sportem je lední hokej neboli jääkiekko (i když největší členskou základnu má kopaná). V Turku působí jeden z historicky nejúspěšnějších klubů finské Liigy, Turun Palloseura, známý jako TPS. Své zápasy hrají v Gatorade Centeru ležícím na okraji města, přičemž v době zápasů jezdí autobusová linka 100 z centra města přímo před halu. Sezona obvykle trvá od začátku září do poloviny března, dále už záleží na tom, zda TPS postoupí do play-off a jak si v něm povede. Co se týče ticketingu, tak studenti patří mezi tzv. zvýhodněné skupiny, které si mohou zakoupit vstupenky na utkání základní části do horního patra od 10 € pro omezené množství vstupenek nebo za běžnou studentskou cenu 14 €. Co mě osobně velmi překvapilo, byla nemožnost vzít si alkoholický nápoj do hlediště. Ve Finsku jsou zákony striktní a tak je sice možné alkohol prodávat, ale musí být zkonzumován pouze ve vymezených částech haly. Samostatnou kapitolou jsou pak ceny občerstvení. Určitě je lepší spíše počítat s tím, že se na zápase občerstvovat raději nebudete, vzhledem k tomu, že třetinka ne zrovna dobrého piva vyjde na 7 €. Bohužel ani příznivci klobás se zde nedočkají svého oblíbeného přestávkového pokrmu. V nabídce je pouze hot dog. Dalším ve Finsku populárním sportem je florbal neboli salibandy, ve kterém má svou odnož i TPS, které patří ke špičce zdejší F-Liigy. Své zápasy hraje v hale nacházející v jednom ze zdejších kampusů v části Kupittaa. Vstupné na utkání je 10 €, bohužel zde není žádná sleva pro studenty. Každopádně je zajímavé se na zápas jít podívat a porovnat jej se zápasy české ligy. Jak z hlediska návštěvy, tak z hlediska produkční organizace zápasů má člověk pocit, že se jedná o úplně jiný sport, nemluvě o sportovní kvalitě.


Jak už jsem se zmínil, tak nejmasovějším sportem ve Finsku je pro mě poměrně překvapivě kopaná neboli jalkapallo. Zde v nejvyšší Veikkausliize působí klub s názvem Inter Turku. Své zápasy hraje na Veritas stadionu, mimo jiné dějišti 4 zápasů na LOH v roce 1952. Tento tým hraje každoročně o titul. Vstupenky pro studenty jsou za příjemných 5 €. Zde přidám jednu osobní historku, když jsem vyrazil na jeden ze zápasů s italským kamarádem, který doma fandí Juventusu. Bohužel se mi nepodařilo přimět ho ke zveřejnění fotky s šálou Interu Turku a nápisem "Forza Inter!" na jeho Instagram. Druhou možností je pak TPS, které ovšem osciluje mezi Veikkausliigou a druhou nejvyšší soutěží (Ykkönen), přičemž poslední sezoně sestoupili do Ykkönenu. Své zápasy hrají na tomtéž stadionu jako jejich městský rival. Vstupné na zápas pak činí 10 € bez možnosti slevy.



76 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page