top of page
Vyhledat

Studentský život v Turku

Erasmus není pouze o studiu, ale především o zážitcích. Ty největší člověk zpravidla nezíská během hodin trávených v lavicích nebo studovnách. Pro většinu studentů je Erasmus naopak jedinou příležitostí, jak zažít ten studentský život, jaký známe z filmů.


Studentské organizace


Většina erasmáků se chce nějakým způsobem dostat i mezi místní studenty. Jako nejjednodušší cesta se jeví jít přes nějaký studentský spolek. V Turku sice působí celá řada organizací, od klasických spolků studentů určitého oboru, až po organizace hráčů Nintenda, ale bohužel téměř žádná z nich nepořádá akce pro zahraniční studenty. Problémem také je, že Finové nejsou úplně sebevědomí, co se týče komunikace v angličtině, ačkoliv většina z nich hovoří na solidní úrovni. Nejjednodušší cestou, jak se o činnostech těchto organizací dozvědět, jsou tzv. Welcome Fairy. Jedná se o jakési veletrhy studentských organizací konající se v kampusu během Orientation. Je to také v podstatě jediná možnost, jak se dostat do kontaktu s místními kolegy. Mimo toho zde také můžete získat značné množství nášivek na overall (viz níže). Nicméně téměř každá organizace má zpravidla jednou týdně své Office Hours, během nichž je možné pobýt u nich, dát si kávu, atd. V tomto ohledu je jistotou ESN, jakožto organizace specializovaná na výměnné studenty, která pořádá řadu akcí i ve spolupráci s jinými spolky.

Ke studentským akcím se dá dostat i prostřednictvím aplikace Kide, přes níž existuje možnost zakoupit si vstupenku na danou akci. Zde najdete především různé tematické party konající se v místních klubech. Poslední možností pak jsou samozřejmě sociální sítě. Zde existují facebookové skupiny, kam je občas sdílena nějaké událost, popř. organizace mívají své stránky, na nichž jsou události taktéž publikovány.

Jednou z největších tradičních akcí je tzv. Pikkulaskiainen. Jedná se o sjezd na sáňkách vlastní výroby, přičemž cílem je vytvořit originální vozítko, které zároveň musí ten sjezd z kopce přežít a nerozbít se. Vítězem se stává autor nejoriginálnějších saní, které dorazí do cíle vcelku. Večer pak následuje after party konající se v místních klubech.

Z méně tradičních akcí jsem měl možnost se zúčastnit tzv. Halliapprotu, což je v podstatě pub crawling během hokejového zápasu TPS. Určitá část tribun je naplněna studenty oblečenými v tradičních overallech. Cílem bylo navštívit určitý počet stanovišť (především stánky s občerstvením, fan shop, apod.) rozmístěných na stadionu za účelem zisku nášivky.





Overally


Jednou z nejvýraznějších zdejších tradic jsou studentské overally. Ačkoliv to Finové neradi přiznávají, jde o tradici, která vznikla na švédských technických univerzitách, nicméně ve Finsku dostala ten správný styl. Opiskelijahaalarit, jak jsou zde nazý


vány, jsou obleky na první pohled vypadající jako klasické montérky nebo pyžamo, nicméně jde především o party outfit. Nutno říct, že velmi praktický. Zaprvé, mají velké kapsy, takže nemusíte řešit, kam si dáte nezbytné věci jako mobil nebo peněženku. Zadruhé, do určité míry ochrání civilní oblečení před nějakou tou party újmou. Zatřetí, hodí se k jakémukoliv oblečení. Ale pozor, oblékat byste si měli pouze spodní část, pokud se nasoukáte i do té horní, dopustíte se faux pas.

Krom toho také můžete poměrně rychle poznat, co váš protějšek studuje. Každý obor totiž má svoji typickou barvu overallu, např. právníci mají cihlově červenou, ekonomové žlutou, ajťáci černou, výměnní studenti světle modrou. Na overally se také přidávají všemožné nášivky, přičemž se říká, že čím víc jich daný jedinec má, tím bohatší má společenský život (osobně jsem skončil na čísle 90). Tyto nášivky se prodávají téměř na každé studentské party za cenu okolo 3€ (někde jsou v ceně vstupného). Důležité je, že jediný způsob, jakým mohou být kostýmy vyprány, je vlézt si v něm do vany. Osobně jsem ten svůj použil i jako suvenýr, na nějž mi mí Erasmus přátelé napsali vzpomínkové vzkazy.




Sitz Party


Jedna z nejklasičtějších zábav a součást finské kultury. Každý by měl zkusit alespoň jednu absolvovat. Jedná se o hromadné večerní setkání, při němž by účastníci měli být tematicky oblečeni (téma udává organizátor), jinak následuje nějaký ten punishment. Během večera je podávána zpravidla lehká večeře a především velké množství alkoholických nápojů. Celý večer je pak prokládán sborovým „zpěvem“ všemožných písní, během nějž je překvapivě popíjen alkohol. Ve zpěvnících lze většinou najít známé hity, jejichž texty ovšem bývají upraveny do nepublikovatelné podoby.


Vappu


Vappu největší finský studentský svátek oslavovaný každoročně okolo 1. května, přičemž tyto oslavy mohou v závislosti na místě začít o několik dní, či dokonce týdnů dříve. Během hlavního dne oslav probíhá jakýsi veletrh, kde mají studentské organizace svůj stánek a mimo nášivek a jiných propagačních předmětů nabízejí i punč. Krom toho se pravidelně koná průvod s balonky. Všichni jsou oblečeni v overallech a na hlavě mají tradiční „námořnické“ čepice, které dostávají po odmaturování. Následují oslavy, které trvají až do ranních hodin. Během 1. května jsou parky plné nejen studentů piknikujících s přáteli (netřeba dodávat, že i popíjejících), hraje zde živá hudba a všichni si tak nějak celkově užívají přicházejícího léta (pro některé osoby značí Vappu počátek léta).



Touto cestou bych chtěl poděkovat své kamarádce Tiie za spolupráci na napsání tohoto článku.

73 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page