top of page
Vyhledat

Průvodce po Turku

Aktualizováno: 11. 2. 2021

Když jsem se rozhodoval, zda a kam se na svůj výměnný pobyt vydám, věděl jsem o Turku pouze to, že je to město ve Finsku a že tam hraje TPS (hokejový klub). Pro moje rozhodnutí pak byl klíčový především první zmíněný fakt. Nutno říct, že se jedná spíše o menší město, nicméně jsem za rok pobytu neměl pocit, že by mi cokoliv chybělo. Za jednu z největších výhod tohoto města považuji velké množství lesů a celkově zelených ploch.



Obecné informace


Turku se nachází na jihovýchodě Finska v místě ústí řeky Aury do Botnického zálivu. Žije zde přes 190 tisíc obyvatel, což jej řadí na 6. místo mezi finskými městy. Jedná se o bilingvní město známé též pod švédským názvem Åbo. Sídlí zde také Åbo Akademi, což je jediná univerzita ve Finsku, která má jako vyučovací jazyk švédštinu. Do roku 1809 bylo Turku hlavním městem Finska, nicméně poté bylo hlavní město přesunuto do Helsink, kterým tento titul zůstal dodnes. Zajímavostí pak je, že Helsinská univerzita byla roku 1640 založena právě v Turku. Nedlouho poté, co Turku přišlo o statut hlavního města, jej postihl obří požár, během nějž vyhořela většina města. Nejslavnější zdejším rodákem je bývalý atlet Paavo Nurmi přezdívaný Létající Fin.



Doprava

Dostat se do Turku není příliš složité, na výběr máme z několika možností. Na prvním místě je to vlakem nebo autobusem. Cesta z Helsink zabere oběma způsoby asi 2 hodiny, přičemž za autobus zaplatíte od 3,70€. V tomto směru se nejvíce vyplatí nakupovat jízdenky v předstihu u společnosti Onnibus. Jejich systém funguje tím způsobem, že cena jízdenek začíná na 2,70€ (plus 1€ jakýsi manipulační poplatek) a po určitém počtu prodaných jízdenek se cena zvýší vždy o 1€. Tato společnost disponuje moderními pohodlnými autobusy. Oproti tomu u vlaků (VR) je systém takový, že je zde omezený počet zvýhodněných jízdenek, jejichž cena je pro studenty 6,20€. Nutno připomenout, že k nároku na slevu je třeba být držitelem finské studentské karty. Zvýhodněnou jízdenku se mi jednou podařilo koupit asi 2 dny před odjezdem v hluboké noci, kdy se během předchozího dne dala na daný spoj sehnat pouze za plnou cenu.


Krom toho je v Turku i menší letiště. Z něj operují lety např. do polských měst Gdańsku a Krakówa, litevského Kaunasu, švédského Stockholmu nebo lotyšské Rigy. Většina těchto linek je provozována nízkonákladovými aerolinkami. Finnair pak nabízí vnitrostátní lety do Mariehamnu (Ålandy) a Helsinek. Turku je také přístavním městem. Vyplouvají odsud trajekty do Stockholmu, které zastavují v ålandském Mariehamnu.


Město není nijak rozlehlé, proto ve zdejší MHD fungují celoročně pouze autobusy. Kvalita spojení dost závisí na lokalitě. Jsou tu místa, která mají spojení výborné, ale jsou i taková, kde spojení není vůbec dobré. Co se týče jízdného, tak základní jízdenka platná 2 hodiny vyjde na 3€. Dále je možné koupit si lístek na 24 hodin, který stojí 8€. Nicméně nejvýhodnější je zařídit si tzv. Föli kartu, na níž se dá nakoupit třicetidenní studentský kupón za 35€ (běžná cena je 55€). Pro získání nároku na studentskou slevu je potřeba potvrzení od školy. Osobně jsem za dobu, než mi bylo umožněno zařídit si tuto slevu, zaplatil během týdne za autobus více, než byla cena kupónu. Pokud neplánujete příliš využívat MHD, je zde možnost si nabít na kartu peníze a ušetřit za základní jízdenku 80 centů. Linky jsou koncipovány způsobem, že je zde hlavní přestupní uzel v centru města (uzel Keskusta/Kauppatori), v němž zastavují všechny městské linky. Druhým uzlem pro linky směřující do příměstských oblastí je Puutori, které se nachází asi 5 minut chůze od prvního jmenovaného. Novinkou pro mě bylo, že zde jsou všechny zastávky na znamení, takže je nutné si „zazvonit“ vždy, když se chystáte vystupovat. Totéž platí i pro nastupování, autobus v zastávce nezastaví, pokud si na něj nemávnete. Dalším nezvykem pro mě bylo, že nastupovat do autobusu je možné pouze předními dveřmi, přičemž je nutné si u řidiče buď zakoupit jízdenku za hotové, popř. si „pípnout“ kartou s kuponem. Pokud budete ubytováni v lokalitách, kde není tak dobré spojení, je zde možnost pořídit si kolo, kterých se po městě též pohybuje hodně. Po centru města a kampusu je nejlepší pohybovat se pěšky.


Počasí

Jak jsem se již zmínil, Turku leží na pobřeží Botnického zálivu na samém jihu Finska. Díky těmto faktorům si troufám říct, že zimy zde jsou mírnější než v jiných částech Finska. K tomu je ovšem nutné poznamenat fakt, že během mého pobytu byla nejmírnější zima za posledních 100 let. Řeka Aura, která v zimě běžně zamrzá, tentokrát nezamrzla. Sněhu také nebylo příliš, přestože se objevoval od konce října až do května. Ale většinou když napadl, tak byl během dne či dvou pryč. Teplota v zimě neklesla pod -10°C. Pro člověka, který nemá rád vedra k padnutí, je finské podnebí jako stvořené. Konkrétně v Turku bylo již od počátku dubna počasí na kraťasy, tj. jasno a příjemných 15°C. Během léta se teploty pohybují okolo 25°C, přičemž třicítku překročí málokdy.


Samostatnou kapitolou je pak vzhledem k zeměpisné šířce délka dne. Ne náhodou se Finsko vyznačuje nejvyšším výskytem depresí. V zimních měsících je třeba počítat s tím, že se rozední v 10 ráno a už ve 2 odpoledne se začíná stmívat. Obzvlášť v tomto období je důležité mít nějaký program, mít co dělat. Krom toho doporučuji si s sebou na cestu sbalit vitamin D v jakékoliv podobě. Já osobně v tomto období měl poměrně velké problémy s usínáním. Přesným opakem je pak léto. Nutno říct, že už od posunu času se dny dost rychle prodlužují. Toto celé vrcholí na den zvaný Juhannus. Tou dobou je v Turku možné zažít tzv. bílé noci, kdy se nikdy nesetmí, pouze se na nějakou dobu zešeří.


Vybraná místa


V této části zmíním pár míst, která bych doporučil navštívit.


Turun Tuomiokirkko

Katedrála v Turku. Jedná se o největší dominantu města, která byla postavena již na konci 13. století.

Ruissalo

Jedná se o oázu klidu nacházející se na ostrově poblíž Turku. Na tento ostrov se dá vyrazit autobusem číslo 8 vyjíždějícím z Puutori. Alternativou může v letních měsících být využití přívozu z centra města, který je též součástí sítě Föli. Naleznete zde pláže, z nichž některé jsou vybaveny i veřejnou saunou. Mimo toho je zde golfové hřiště, univerzitní botanická zahrada. Celý ostrov je národním parkem. Nachází se zde také velké množství barevných dřevěných vilek dodávajících tomuto místu na malebnosti.


Aurajoen ranta

Náplavka táhnoucí se od katedrály až k přístavu. Během teplejšího období roku jde o perfektní místo pro procházku, nebo jen na posezení se zmrzlinou. V průběhu letní sezony jsou navíc otevřeny bary na zde kotvících lodích. Zde je ovšem nutné počítat s cenami vysokými i na místní poměry. Nejkrásnější je toto místo ovšem během jara, kdy zde kvetou okrasné třešně.

Naantali

Jedná se o menší město nedaleko Turku, do nějž se dá dostat autobusem patřícím do sítě Föli. Ve městě jsou významná především 2 místa. Prvním je zámek Kultaranta sloužící jako letní sídlo finského prezidenta. Druhým pak je zábavní park Moomin World inspirovaný Mumínky, trolly známé z knih Tove Jansson a též stejnojmenného seriálu. I zde můžete nalézt historické dřevěné domky.


Kirjastosilta

Moderní lávka přes řeku Auru spojující veřejnou knihovnu (kirjasto) na jednom břehu s muzeem moderního umění Aboa Vetus & Ars Nova na břehu druhém. Vyniká především za tmy, kdy je její zábradlí barevně nasvíceno, přičemž barva se každý týden mění.


Kupittaan puisto

Jde o největší park v Turku, který je ideálním místem pro piknik nebo posezení s přáteli. V parku se také nachází stoly s šachovnicemi, bazén, venkovní workout hřiště, v zimě zde pak nalezneme bruslařskou dráhu.


autorem článku je


424 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page