top of page
Vyhledat

Nový Erasmus začíná! Bude digitálnější, zelenější a dostupný pro více lidí.

Evropská komise představila 25. března 2021 nový Erasmus+ pro období 2021–2027. Zásadní zprávou je výrazně štědřejší financování programu, které umožní rozvoj stávajících programů i vytvoření nových, inovativních projektů. Novému Erasmu se na našem blogu věnujeme podrobně.


Erasmus se za více než 30 let své existence stal nedílnou součástí života na vysoké škole a pro mnoho studentů znamená unikátní příležitost podívat se na své studium i život ze zcela nové perspektivy. Často už ho považujeme za samozřejmý a zapomínáme, že tu s námi nebyl vždycky. Přitom se Erasmus stále dynamicky proměňuje. Každé nové programové období reaguje na změny, kterými svět za uplynulých šest let prošel a přijímá stále nové výzvy. Nejinak tomu je i v případě právě začínajícího období 2021-2017.

Nový Erasmus+ bude mít k dispozici o polovinu vyšší rozpočet než dosud. Podle odhadu Evropské komise by se mělo v následujících šesti letech do programu zapojit na 10 milionů Evropanů. Nový Erasmus chce například nabídnout své programy také studentům, kteří pocházejí ze znevýhodněných podmínek a usnadnit participaci účastníkům se zvláštními potřebami. Prostor dostane také digitalizace a nezapomíná se ani na ekologickou udržitelnost programu v následujících letech.



Inkluzivní Erasmus+

Nový Erasmus bude otevřený Evropanům všech věkových skupin a sociálních zázemí. Jedním ze základních pilířů nové výzvy je zvláštní pozornost k osobám s omezenými příležitostmi, včetně lidí, pocházejících z odlišných sociálních a ekonomických podmínek a lidí, žijících v méně rozvinutých a odlehlých oblastech, včetně třetích zemí. Mezi novinky patří také výměny jednotlivců a tříd ze základních škol a mobilita dospělých. Spolupráce se navíc rozšíří také v oblasti sportu.


Digitální Erasmus +

Přestože digitalizace Erasmu se zvolna rozbíhala už v předchozím programovém období, teprve pandemie ukázala zásadní význam tohoto úsilí. Nový Erasmus + proto přichází také s novými formami mobility, jako jsou intenzivní programy blended mobility, které umožní studentům kombinovat krátkodobou fyzickou mobilitu a online participaci na dálku. Vyjde tak vstříc studentům, kteří z jakéhokoli důvodu nechtějí nebo nemohou absolvovat klasickou semestrální či roční výměnu, ale přesto touží po zkušenosti se studiem v zahraničí. Vzniká také nová Evropská karta studenta, která pomůže s integrací systémů jednotlivých škol.


Zelený Erasmus +

V souladu s European Green Deal nabídne nový Erasmus svým účastníkům finanční kompenzace za využívání ekologičtějších, i když často dražších způsobů dopravy. Novou zelenou iniciativu už si částečně převzala do své gesce studentská organizace ESN, která už nyní připravuje také kampaň, ve které své členy bude informovat o otázkách životního prostředí a umožní jim zažít nezapomenutelný ale zároveň udržitelný Erasmus.

Nedílnou součástí Erasmu bude i nadále oblíbený program DiscoverEU. Ten dává mladým evropským cestovatelům, kteří právě dosáhli věku 18 let, možnost získat zadarmo univerzální železniční jízdenku, která umožňuje cestovat po celé Evropě, učit se od jiných kultur a setkávat se s ostatními Evropany. Což je rozhodně informace vhodná ke sdílení mladším přátelům a rodinným příslušníkům.

189 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page