top of page
Vyhledat

Nikola Veselská: PRVNÍ 2 TÝDNY ZA MNOU!

Přinášíme vám další příspěvek z blogu Nikoly Veselské o prvních dojmech ze Švédské Umeå. Nikola si svůj blog o Erasmu začala psát po příjezdu do města, na konci léta roku 2017. Její články plné humoru a ironie, Švédska a Švédů, publikujeme nyní exkluzivně i na Charles Abroad. Pokud by se vám nechtělo čekat celý týden na další díl, klikněte na odkaz na konci článku a přečtěte si všechny Nikčiny patálie ještě dnes!

                       

První dva týdny za mnou a já si přemýšlím, co nového jsem se naučila a dozvěděla?

1. Jídlo

Ať už jsem potkala studenta z Německa, Česka, Jižní Korei, Ruska, Francie, všichni včetně mě trpíme stejným problémem. Naši kuchaři zůstali doma! Můžete se mít ještě hůř, pokud vaši maminku vystřídal ve vaření váš přítel a vy jste dnes museli sníst hrozně hnusnou rozvařenou ovesnou kaši, která se ani neměla vařit soudě podle konzistence sušeného ovoce. Ale pokud se může přihodit ještě větší katastrofa, tak to jedině ve formě značné chuťové lhostejnosti k jedinému jídlu, které si umíte uvařit (ano, Adame, měl jsi pravdu). Ještě že si umím uvařit čaj a rozpéct bagetu v troubě. O to víc váš naštve, když při videohovoru s mamkou přilétne vaše lehce škodolibá ségra, aby vám ukázala, jak moc dobrou buchtu upekla mamka a láduje se jí značnou dobu našeho hovoru. Jinak jsem nic moc švédského ještě neochutnala. Teda až na nějaké to sladké (typické skořicové rolky).




2. Ceny

Není to taková hrůza, jak jsem čekala. Něco je podobně drahé jako u nás, tedy až na maso a některou zeleninu. Pokud člověk potřebuje sehnat něco doopravdy levného, tak stačí nasednout na kolo a za 15 minut dojet do IKEA (masové kuličky chutnají stejně) a koupit, co je potřeba. Ceny v IKEA jsou velmi podobné těm našim (zase záleží kus od kusu). Tedy v porovnání s cenami ve Švédsku a platy je IKEA to nejvýhodnější široko daleko.


3. Švédi

,,Dědo, jací jsou Švédi?” ,,Nikolka, you will not have any friends.”

Něco pravdy na tom bude, protože ještě nemám žádného švédského kamaráda, ale možná je to proto, že jsem ještě žádného Švéda mého věku nepotkala. Ale ty, které jsem potkala do teď, byli úžasní! Od pana řidiče, který nás vezl z letiště, přes správce domu, kterému nevadilo, že jsem ho zavolala jen kvůli špatně dozavřenému kohoutku, až k paní knihovnici, která byla vtipná a milá. To, co jsem zpozorovala za tento týden tyto dva týdny, je ochota Švédů vám pomoct s čímkoliv (třeba s váhou na zeleninu, která je jenom ve švédštině), mnozí z nich jsou velmi vtipní a taky mnozí z nich nejsou Švédi, původně. Umeå je kvůli univerzitě velmi multikulturním městem, což můžeme vidět na každém kroku. Například jen necelá polovina našich ,,buddy“ jsou opravdu Švédi. [To nemění nic na tom, že se na mě tak i tak lepí divní lidi. Evidentně je jedno jestli to je v Praze nebo v Umeå. Do přátel na FB si mě přidal Hamouda (osobně jsem si myslela, že jsme se seznámili a jen jsem zapomněla jméno v tom shluku dalších jmen), pak vám začal volat přes facebook a taky psát zprávy, které nedávají smysl. A když jsem namítla, že se asi neznáme, tak se mi dostalo takové odpovědi: ,, And I do not know and today we know each other and communicate among us our creation in the universe to get to know each other in good and evil”   Hned na to mi začal psát další a včera se k tomu přidal ještě jeden! Jsem jako mucholapka až na to, že k sobě lákám divný lidi. Každý máme talent na něco jiného!]



4. Erasmus

Jaké je to být zahraničním studentem? První týden ukázal, že to je krásný. Proč? Důvod je až moc jednoduchý. Je to kvůli Té atmosféře. Všech asi 500-600 zahraničních studentů přijelo sem a nechalo doma všechno, co na nich visí. Všechno dobré a všechno špatné. Všichni si chtějí užít tu dobu tady a je jedno, jestli to je pítím drahého alkoholu a tancem v klubu, který se nachází pod místním supermarketem, či snad studiem, anebo klidem. Všichni jsou otevření pravě kvůli své zranitelnosti. Jaký to úžasný paradox!


5. Kampus a škola

Ten kampus! Ani nevíte, co všechno bych dala za kampus. Je to úžasný, všechno pohromadě na jednom místě. Vytváří to naprosto jinou atmosféru, když to srovnám s UK, která má rozmístěné budovy po celé Praze. Každý učitel ale i doktorand má svoji kancelář. Všude po škole jsou rozmístěné sedačky se stoly s zásuvkami na učení.



6. Počasí

Jednoduše řečeno: je fakt kosa. Něco začátkem září/koncem srpna je v noci okolo 5 stupňů. Radši si ani nepředstavuji, co přijde v zimě. Již teď jezdím na kole v rukavicích. A za chvilku se už budu muset připravit na nedostatek slunečního svitu! Aneb ,,Enjoy every sunny day, it could be your last.“


+ V pátek jsem poprvé v životě viděla polární záři! Neuvěřitelný zážitek, na který nezapomenu. Sice jsem v noci málem umrzly a bylo jen takové 5 minutové zazáření, ale i tak to stálo za to. Už se těším až ji uvidím v plné parádě!

Mějte se krásně (in good and in evil)!

PS: Pokud jsi ve správný čas na správném místě, tak dokonce dostaneš burger zdarma!



Autorkou článku je

Navštivte Nikolin blog Střípky z Umeå a přečtěte si více!

86 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page