top of page
Vyhledat

Na Erasmus do Brna? Studuj ve zcela jiném okrese!

Studenti, kteří si chtějí vyzkoušet studium v zahraničí dostali další výjimečnou příležitost. Česko totiž kvůli současným epidemiologickým opatřením získalo mimořádnou výjimku a může v rámci nového programu Erasmus+ National vyslat své studenty na zkušenou i do sousedních okresů. Na financování pobytů využijí univerzity prostředky, které jim zbyly z neuskutečněných mobilit předchozího akademického roku. Zájemců bude zřejmě mnoho.


Česká Republika bude první zemí, která má nový projekt testovat. Pokud se osvědčí, bude zařazen do nového programového období 2021-2027, jehož podoba byla představena zástupcům vysokých škol minulý týden.

Autority si od nového programu slibují především větší integraci jednotlivých krajů a poznávání okresních kulturních zvláštností. Podle statistik si navíc až čtvrtina studentů na Erasmu najde svého životního partnera, proto lze očekávat také posílení příbuzenských vazeb napříč okresy i kraji.

Výše stipendia stále není jistá

Výše stipendia pro meziokresní pobyty v době uveřejnění tohoto článku nebyla známa, podle některých zdrojů však MŠMT již pracuje na plánu rozdělování finančních prostředků. Stipendium by se mělo lišit podle výše životních nákladů v jednotlivých okresech. Podobně, jako u mezinárodních mobilit by tedy i v tomto případě měly vzniknout skupiny univerzit s vyšším a nižším stipendiem, přičemž ve skupině s největším příspěvkem by se měly ocitnout Pražské a Brněnské vysoké školy, ve druhé pak vysoké školy v Plzni, Pardubicích nebo Mladé Boleslavi. Naopak nejnižší dotaci studenti obdrží například v Ústí nad Labem. Obecně však lze počítat s příspěvkem kolem 420 euro (necelých jedenáct tisíc korun), což odpovídá nižší kategorii stipendia u mezinárodního Erasmu.


Zájem o program je velký

"Mám z té možnosti velikou radost. Nejvíc mě asi láká Brno. Je to okouzlující město a Masarykova univerzita má skvělý zvuk. Rozhodně o tom budu uvažovat." Svěřuje se studentka medicíny Amálka. “Ale láká mě podívat se i někam dál za hranice, třeba až do Zlína.”

Podle našeho průzkumu uvažuje až 70 % studentů o pobytu nejen v jiném okrese ale přímo v jiném kraji. Hostující univerzita přitom často není pro žadatele určujícím faktorem a oblíbenější proto zřejmě opět budou okresy na jihu, kde je tepleji a také univerzity v blízkosti turistických center. Řada studentů je však motivována snahou zdokonalit se v novém jazyce, ti pak většinou míří do Ostravy.

Koordinátoři Erasmu už nyní, s odstupem jen několika dní od vyhlášení programu, registrují stovky zájemců. Prosí však všechny o trpělivost, pravidla fungování výměny se totiž teprve připravují.


Jedině s potvrzením

Nový program mohou značně komplikovat i současná protiepidemická opatření. Ministerstvo zdravotnictví již uvažuje o tom, že cesty na Erasmus do jiného okresu zařadí mezi výjimky ze současných přísných protiepidemických opatření, vzniká však semafor okresů, který studentům uloží konkrétní podmínky překročení hranic. Při opouštění hranic se budou prokazovat akceptačním dopisem z hostující univerzity a negativním testem.


A teď vážně

Tenhle článek je aprílová kachna. Erasmus je a bude stále fungovat jen na mezinárodní bázi. A je to tak dobře, protože právě díky tomu můžete zažít jedinečnou zkušenost života v jiné kultuře, naučit se nový jazyk a samozřejmě vyzkoušet i zcela jiný způsob studia. Charles Abroad nabízí spoustu užitečných informací, které vám mohou usnadnit cestu k Erasmu.


Autor: Redakce CHAB

499 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page