top of page
Vyhledat

Město Almería a Universidad de Almería

Aktualizováno: 25. 10. 2021

Město


Pobřežní město Almería se nachází v provincii Andalusie, 200 kilometrů západně od letoviska Málaga a 170 kilometrů jižně od turistického cíle Granada. Oproti výše zmíněným městům tady nenajdete tolik turistů, což z něj dělá příjemné místo pro studentský život. Počet obyvatel je kolem 200 000. Ceny tady nejsou v průměru o tolik rozdílné oproti Praze, něco je trochu dražší, něco zase levnější. Ale zase na druhou stranu spousta potravin je tady mnohem chutnější než v ČR, od tropického ovoce, přes ryby, mořské plody či zeleninu, která se odtud vyváží do celé Evropy.



Ačkoliv jsem o tomhle městě nikdy předtím neslyšel, má toho spoustu co nabídnout: pevnost Alcazaba 🏰 tyčící se nad městem, kde se natáčel známý seriál Hra o trůny (2011), přírodní park sopečného původu Cabo de Gata, který můžeme spatřit ve filmu Indiana Jones (1989), jedinou poušť v Evropě ,Tabernas, kde se natáčelo spousta westernovek, například Sedm statečných (1960) nebo Hodný, zlý a ošklivý (1966) v hlavní roli s Clintem Eastwoodem. Almería je jedno z nejslunečnějších míst v Evropě. Průměrně je tady 320 slunných dnů za rok. Jako studentské město si myslím, že je moc fajn, ceny bydlení jsou nízké a všechno je zde kousek, někteří studenti si koupili nebo pronajali kola, někteří jezdí do školy busem. Ze čtvrti, kde bydlím, je to cca 20 minut a když si zařídíte univerzitní kartičku, máte 10 jízd za 5,55 €.

Mně osobně se tady líbí, určitě to není nejhezčí město, kde jsem kdy byl, ale svým způsobem si mě získalo. Rád se tady toulám centrem, zajdu si na pevnost Alcazaba nebo na sousední vyhlídku (Cerro San Cristóbal). Procházku podél pláže doporučuji v kteroukoliv hodinu, západy i východy slunce jsou tu kouzelné, celé nebe se zbarví do oranžové či růžové a každý den je trochu jiný. Mám zde pár oblíbených podniků, kam chodíme na levné drinky nebo na skvělou filtrovanou kávu ☕️. Kulturního vyžití je tu poměrně dost, divadlo i kino, několik muzeí, galerií a všude je to kousek, kromě školy se všude dopravuji po svých, rád poznávám nové a skryté uličky a v nich ukryté místní podniky. Skoro všude se tu dá platit kartou, což je fajn.

Symbolem města je panáček Indalo, který je vyobrazen jako neolitický jeskynní obraz v jeskyni Los Letreros, dříve bylo zvykem malovat tenhle symbol na vstupní stranu domů, aby byly chráněny před zlem. Panáček, který drží nad hlavou duhu se používá jako talisman pro štěstí, aby ale fungoval, musí být darován. Průměrná letní teplota je tady kolem 30 stupňů, maximální až kolem 40, podzim se nese v příjemných 20 stupních ☀️ a v zimě tu bývá kolem 18, minimální teplota ale klesá k nule v noci. Já tu zatím zažil konec léta, kdy jsem se snažil být celý den v moři, teďka začíná podzim a přes den je to stále na kraťasy a triko, ale když večer zafouká, tak už občas obléknu i dlouhé kalhoty. Se západem slunce se hodí mikina 😄, ale je půlka října a někteří Španělé již vytáhli zimní bundy. Na zahraničí mě vždy baví kromě odlišné kultury i fauna a flóra, ve městě najdete spoustu parků a nádherných rostlin, které v ČR běžně nepotkáte. Příjemný šok pro mě byl, když jsem potkal v Cabo de Gata volně žijícího chameleona, ve školním kampusu najdete, ale hlavně uslyšíte spoustu papoušků. 🦜

Ve městě se nachází vlakové i autobusové nádraží a kousek za městem leží i letiště. Bohužel z ČR, ani z přilehlých měst přímo do Almería žádná společnost nelétá. Autobusem či vlakem se dostanete do blízkého i dalekého okolí. Gastronomie je tady typická pro oblast Andalusie popř. Španělska, nejčastěji si tady dáte nějaké pití — já preferuji tinto de verano (červené víno s limonádou, 4 %), protože jejich pivo se nedá srovnávat s tím plzeňským ♥️ a k tomu dostanete tapas (menší porce — jednohubka). Cena malého piva, tinta či sangrie se tady průměrně pohybuje od 3 do 5 €. Moc se mi tady taky líbí, že podél moře najdete skoro na každém kroku pítko. K mému překvapení je tu i dost košů i laviček, Praha by se mohla nechat inspirovat.


Univerzita


Universidad de Almería je státní vysoká škola, která vznikla v roce 1993, takže je velmi mladá oproti naší Univerzitě Karlově. Studuje zde přes 12 000 studentů a ročně přijmou kolem 1 200 zahraničních studentů. Univerzita nabízí 8 studijních oborů, 34 bakalářských, 44 magisterských a 14 doktorských. Většina předmětů je samozřejmě ve španělštině, ale 59 předmětů na bakalářských oborech (zimní i letní semestr) a 76 předmětů v magisterských oborech (zimní i letní semestr) jsou v angličtině buď kompletně nebo alespoň částečně — takže cvičení v angličtině, přednáška ve španělštině a v rychlosti se to snaží říct i v angličtině. Já tady mám předměty čtyři a žádný nesouvisí s mým oborem v ČR, jelikož povinné i povinně volitelné předměty, pro které jsou tady alternativy v angličtině mám už v ČR splněné. Takže tady mám předměty: Introduction to Management, Introduction to Tourism Marketing, Management Control a Strategic Management 1, většina úvodů, jelikož jsem se bál, že ty předměty budou složité…bál jsem se trochu oprávněně 😂, protože sem tam (často) se stane, že většina výrazů je ve španělštině, skoro celý web univerzity je ve španělštině a samozřejmě překlad od Google je hrozný. Takže sylabus, rozvrh, všechno je trochu jinak.

Transport do školy je poměrně snadný, podél pobřeží se nachází spousta autobusových stanic, které jedou přímo před školu, ve špičce jezdí i posilové spoje, dost často se stává, že autobusy zastaví, ale lidi už nemůžou nastoupit, jelikož se nevejdou. Kampus univerzity je docela rozlehlý, najdete zde asi 5 cafetérias, kde si můžete objednat i menší jídlo (Tostada — zapečená bageta (kolem 2 €) nebo saláty a k tomu — čepované pivo! Ano, v univerzitním kampusu si mezi přednáškami zajdete na jedno či dvě. Je tu také comedor, jídelna, kde za 5 € dostanete 2 velké porce, pečivo, jogurt, salát a pití. Už jsem byl i v knihovně, ale funguje spíše jako studovna, knihy si musíte zarezervovat online a jít si je tam vyzvednout.

Najdete tam také bufet, bazén s 6 dráhami, kde je i sauna s vířivkou, velké multifunkční hřiště, pár menších hřišť a posilovnu. K mému překvapení se nachází v kampusu i banka. Ve studentské budově najdete kromě kavárny taky mikrovlnky, takže si můžete ve škole ohřát své jídlo. V této budově se nachází taky ESN kancelář, Erasmus Student Network je docela důležitý spolek pro Erasmáky, kromě toho, že nabízejí pomoct např. s vyhledáním bydlení, organizují spoustu výletů přes celý akademický rok, které jsou cenově výhodné a dostanete se na místa, kam byste se bez auta dostali velmi složitě. Samozřejmě takové výlety nabízí i různé agentury, ale většinou bývají dražší a ESN je nezisková organizace. Abyste na většinu výletů mohli, musíte si zaplatit za 15 € ESN kartu, se kterou máte slevu na Ryanair lety, ALSA busy a spoustu dalších. Škola samotná pořádá různé sportovní výlety, které jsou taky super. Kvůli nim se vyplatí zaplatit si za 30 € sportovní kartičku, se kterou máte vstupy do bazénu a posilovny zdarma a 50% slevu na ty školní výlety. Většina učitelů, které tady mám jsou velmi milí a ochotní a snaží se mít ty hodiny víc praktické než teoretické, což je také příjemná změna oproti ČR, hodně tady pracujeme s konkrétními příklady a společnostmi. První dny mi přišel kampus obrovský a často jsem se tu ztrácel, ale ani ne po měsíci už bych tu mohl provázet😄. Příště se zaměřím na největší rozdíly a kulturní šoky (pro mě).


☀️ Tom

📷@_tomasnovotny

P.S. No ale co si budem, sem tam se mi taky stejská ♥️. Tímto zdravím mojí rodinu, kamarády a přítele. Všem moc děkuju, že tu pro mě jste, a že vám můžu kdykoliv zavolat.

264 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page