top of page
Vyhledat

Maltské Medicínování

Říkala, jsem, že se trochu rozepíšu o tom, jak to tady vypadá po té medicínské stránce.

Protože jsem v malé privátní nemocnici, nejsem vázaná na jedno oddělení, ale řídím se podle toho, co je zrovna ten den na programu (program si vždy týden předem domluvím s vedoucí).



Nejčastěji jsem na interně-pediatrické ambulanci, ale minimálně dvakrát do týdne chodím na sál - dělá se tady poměrně dost bariatrických operací a bypassů, stejně jako ortopedických operací. Kvůli covidu jsem během studia měla tyto předměty celkem osekané, takže jsem ráda, že si zase trochu rozšířím obzory - i když teda, už jsem si musela zopáknout anatomii, protože polovinu těch věcí jsem měla uložených (jestli vůbec), hodně hodně hluboko a při otázkách chirurgů jsem se občas pěkně zapotila.


Na klinice pak většinou odebírám anamnézu, vyšetřuji (docela často dělám předoperační vyšetření, které pak ještě kontroluje vedoucí lékař), ale i takové věci jako očkování, nebo třeba kožní prick testy.


Zpočátku jsem trochu bojovala s naprosto odlišným systémem - zprávy se tady zásadně píší v celých větách, recepty se píší ručně na papír a podobně… A zajímavé je, že podobně, jako je v Česku standardní kouknout se pacientovi do krku, tady se navíc každému kouká otoskopem do uší.


Zkusila jsem taky využít příležitosti, že jsem tady jediná studentka a zeptala se vedoucího, který je místní špička v nefrologii a kardiu, zda by mě v rámci přípravy na státnice občas z něčeho nepřezkoušel. Ujal se toho možná až s příliš velkým entuziasmem :D a sepsal mi na každý týden témata, která se mám naučit a z těch mě pak přezkouší.




Má obrovský přehled, takže pak často zabrušujeme i do jiných oborů, neurologie, infekce i endokrino (a já teda určitě nevím všechno, na co se mě ptá), ale mám pocit, že si z toho docela dost odnáším (a taky se pravidelně minimálně třikrát denně cítím úplně dutá :D ).


Jinak je to ale moc fajn, určitě se nic nestane, když něco nevím a za odměnu pak dostávám od personálu tipy, jaká místa na Maltě, která třeba nejsou úplně turisticky profláklá, pak ještě navštívit.



58 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page