top of page
Vyhledat

Jaké si v Římě vybrat předměty? 


Aktualizováno: 21. 3. 2023

La Sapienza je nejstarší římská a největší evropská univerzita a letos na ní díky Erasmu studuji vedle dalších asi 120 tisíc studentů i já. La Sapienza znamená v překladu moudrost nebo zkušenost, ale mezi studenty se této univerzitě přezdívá La Pazienza, což znamená trpělivost. Tu totiž musíte mít, pokud zde chcete studovat.

Budova La Sapienzy je obrovská, od metra celkem vzdálená a naprosto chaotická. Kampus je postaven v racionalistickém stylu, který svými ostrými hranami ostře kontrastuje s kulatým Koloseem a zakulacenými Fiaty 500, kterými studenti (kvůli velké vzdálenosti od metra) přijíždějí.

Koordinátoři příchozích Erasmus studentů se všemi silami snaží být nápomocní, ale bohužel jim to kvůli pravidelným siestám, přestávkám na kávu a brzkým odchodům na aperitivo většinou moc nevychází. Zvládnout se ale dá vše, a tak se pomalu všichni Erasmáci prokoušou byrokratickým kolosem a získají u toho pro život velmi důležitou pazienzu, trpělivost.

První semestr jsem si po dlouhém procházení jen zpola funkčního a pramálo intuitivního webu fakulty vybrala čtyři předměty. Těšila jsem se na to, že druhý semestr už budu vědět, jak si předměty vybrat. Dva týdny před začátkem letňáku, což je zhruba termín zveřejnění nových předmětů, se administrativa fakulty rozhodla, že se změní webové stránky. Co už ale nebyl čas dotáhnout, bylo přelinkování odkazů všech předmětů ze starých stránek na nové. Vedlo to tedy k tomu, že žádný předmět už prakticky nebyl dohledatelný. Naštěstí se ale zvládl i tenhle zádrhel a já už vesele studuju i druhý semestr.

Jaké předměty bych tedy po dlouhém procházení aul a vybírání vhodných seminářů doporučila? Na první semestr stoprocentně Storia del turismo a na druhý pak Storia del cristianesimo e delle chiese. Kde jinde se totiž učit o fascinující historii cestovního ruchu a křesťanství než ve městě, které ročně navštíví 15 milionů turistů a kde stojí více než 900 kostelů?



50 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page