top of page
Vyhledat

Hurá na Erasmus - papírování a odlet do nové životní etapy

Aktualizováno: 1. 3. 2021

Ahoj! V tomto článku bych ti popsala všechny informace, na který si jen vzpomenu a které by zajímali i mně před mým Erasmem. Je to už přes rok, co jsem ho zažila a jelikož jsem si nedělala žádné zápisy, tak je pro mě těžší si na všechno vzpomenout, obzvlášť na nějaké podrobnosti. Každopádně pokud tu bude něco, co tu nezazní, tak napiš a já zodpovím na všechny tvé dotazy! :) Na tomto blogu bych ti ráda popsala můj Erasmus od začátku do konce. Nepojmu to úplně jako deníček zážitků, protože ty si každý zažije sám, ale jako soubor různých tipů a informací, které by se ti mohli hodit.


Ze začátku bych chtěla říct, ať se nebojíš vyjet. Pravděpodobně asi chceš, pokud tohle čteš, ale trochu tě teď uklidním. Celou základku a střední školu jsem měla špatnou angličtinu – špatní učitelé, málo sebevědomí. Bála jsem se mluvit před spolužáky, že udělám chybu. Ale nejdůležitější bylo si uvědomit, že každý dělá chyby. I Češi v češtině. Stačí se nebát a zkoušet to. Samozřejmě chápu, že spousta lidí problém s angličtinou nemá, ale rozhodně jazyk není výmluvou proč nejet. V každém případě u mě šlo o vystoupení z komfortní zóny. Opustit kamarády, přátelé, vztah a odjet na tři měsíce (ze začátku to neutíkalo a pak to utíkalo moc rychle, klasika) se sbalit a jet sama bydlet do zahraničí. Po změně jsem ale zatoužila, podala přihlášku, řekla to doma a už jsem sama sobě nepovolila vystoupit z rozjetého vlaku.

 
PAPÍROVÁNÍ

Papírování před Erasmem a veškerý zařizování je jednou z těch nepříjemnostech Erasmu. I když je to individuální, záleží jak ti co vychází. Po zadání přihlášky na webové aplikaci UK mě čekalo napsání motivačního dopisu a následný pohovor u angličtinářky na UK FTVS. Hodně jsem se toho obávala, ale není to zkouška a učitel tam není od toho, aby tě podusil. Učitelé jazyků jsou většinou nadšený, že vůbec někdo chce vyjet. Takže se není čeho bát. Veškerých informací a tipů, jak napsat motivační dopis v angličtině, je celý internet.


Nemám složku mých papírů na Erasmus u sebe, tak další budu uvádět jen z mé paměti, ale vím, že tohle problém nebude. Všechno jsem totiž řešila s koordinátorkou na fakultě a navíc jsou určitě někde napsané na stránkách.

Jedním z papírů pro UK FTVS bylo potvrzení, že mám doposud studované předměty prvního ročníku splněné, což je jednou z podmínek vyjetí na Erasmus. Dále bylo tedy potřeba potvrzení od angličtinářky, že mám angličtinu na úrovni B2, learning agreement a smlouvu, kterou podepisujete v Karolinum. Potřebujete také bankovní účet, který je veden v eurech, kam ti pošlou stipendium. Před odjezdem jsem se ještě zaregistrovala v systému Drozd.


Před odjezdem jsem také byla v kontaktu s koordinátorem přímo z University of Derby, se kterým jsem později řešila věci i osobně tam. Přišlo mi z jejich školy oficiální přijetí a poté jsme už řešili jednotlivé předměty. Ze začátku jsem byla naivní a navolila jsem si předměty podobné, které jsme měli studovat ten samý semestr na FTVS (fyziologie člověka, biochemie a další docela odborné předměty). Možná naštěstí, jelikož nevím, jestli bych chtěla tohle studovat v angličtině, mi později řekl, že tyhle předměty se vyučují v letním semestru, tudíž bohužel. Takhle jsem dlouze vybírala předměty, až jsem si vybrala jednoduše jeden studijní obor, který obsahoval tři předměty (ano mají jen 4 předměty za semestr – z toho jeden z nich byl na oba semestry, takže proto jsem ho já nestudovala). Nicméně předměty si ještě můžete změnit hned po příjezdu.

Předměty byly zajímavé, ale vůbec nebyly podobné těm, které studuji v Praze. Jejich výuka je totiž dost odlišná od té naší. I tak jsem se ale rozhodla odjet a mít to pak trochu těžší, protože si budu muset dodělávat všechno. To mě ale rozhodně neodradilo! Zároveň to znamená i výhodu, protože po příjezdu nemusíte shánět podpisy od učitelů. A zpětně ti můžu říct, že se to v pohodě dá zvládnout :)


Tyto všechny dokumenty si bereš s sebou. I když myslím si, že jsem je nikomu neukazovala, mají je totiž od tebe už v počítači, ale kdyby náhodou. Jediný, co potřebuješ, je confirmation of erasmus+ period, který ti musí koordinátor v Derby podepsat při příjezdu a před odletem a v Karolinum po návratu musíš odevzdat originál, tak pozor na to. Pak už jen čekáš po splnění předmětů na transcript of records.


Celý zařizování jsem samozřejmě hodně prožívala a nervózně jsem se těšila!

 
ODLET Z PRAHY A PŘÍLET DO LONDÝNA

Letenku jsem si řešila sama a letěla jsem do Londýna. University of Derby, a co jsem tak zjistila i další univerzity ve Velký Británii, vyzvedávají na určitých letištích své budoucí studenty. Což mi přišlo jako velká výhoda, že jsem nemusela řešit cestu z Londýna do Derby. Stačilo k tomu jen vyplnit na stránkách univerzity formulář, který obsahoval informace o datu a času příletu. Hned na letišti jsem tedy poznala dvě holky, které taky přiletěly v rámci Erasmu a byly to jedny z mých nejbližších kamarádek tam. Společně jsme pak jeli autobusem až do Derby, kde autobus zastavoval u jednotlivých kolejí. A to bych nebyla já, kdybych si to nezařídila nějak jinak, a na koleji jsem vůbec nebydlela. Nicméně o tom zas v kapitole ubytování.


Z celého odletu a příletu jsem byla dost vystrašená. Přece jenom jsem letěla poprvé sama, do neznámého města a hned na tři měsíce.

Nicméně co nejvíce v tomto případě ráda opakuji, co tě posune v životě dál, než vystoupení z komfortní zóny?

157 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page