top of page
Vyhledat

Hiking Vojty Krátkého

)Nárůst světové populace žijící ve městech a nárůst depresí jsou (nejen podle mýho) vzájemně propojený proměnný. Naštěstí pořád existujou metody, jak před někdy příliš rychlym životním tempem pomalu, ale jistě utéct. Jednim z nich je neobyčejně obyčejná příroda. Zajímavý. Lidi maj tendenci vracet se tam, kde to všechno začalo. A já nejsem vyjímkou. Už asi chápu, proč se domorodcum z jeskyně moc nechtělo 😊. Ostatně jak řekl John Muir (přírodovědec a asi nejslavnější zastánce divočiny v USA): „In every walk with Nature one recieves far more than he seeks“.


Zhruba 60 % území Slovinska je pokryto lesy. To znamená, že je zde velká pravděpodobnost, že se zrovna nacházíte v lese a máte se dobře. Výzkumy navíc ukázaly, že 10minutovej pobyt v přírodě působí jako přirozený antidepresivum. Nee, že by mě něco takovýho trápilo, ale prevence neuškodí. Pokud teda strávim třeba 70 hodin čistýho času v přírodě, mohlo by mě to ochránit před nepříznivym stavem až to tu budu opouštět, protože už teď se mi zpátky vůbec nechce.

Někdy slova nestačí a zároveň čas tlačí, nechám proto promluvit fotografie, které sice řeknou více než tisíc slov, na druhý straně ale nemůžou popsat to, co při takovym hiku zažijete:









Svoboda. To není jen synonymum pro ERASMUS, ale taky pro tyhle dechberoucí destinace, pod který se dostanete do hodiny autem z LJ, o trochu dýl i hromadkou. Pak trvá tak 3-4 hoďky cesta na vrchol, kam Vás žene vychlazený pivo, pak další 3-4 hoďky dolů, kde na Vás čeká zahřátý auto, čehož si nevážíte do doby, dokud si nevezmete pláťáky a nepřekvapí Vás na vrcholu metr sněhu. Ale co, je to přece erasmus. O akční parťáky není nouze, můžete jet buď s existujícíma kámošema, nebo s random lidma, který najdete na WhatsAPP v hike skupinách, kde je spoustu nadšenců vyhlížejíc tu samou aktivitu jako vy.


Říká se, že není důležité kde se nacházíte, ale s kým. Když se Vám povede vybrat dobrou lokalitu s dobrýma lidma, nepotřebujete matiku k tomu, abyste si uvědomili, že dvě dobra jsou víc než jedno. Jinde se zas říká, že dobrý věci vyžadují čas. A já si myslím, že takovýhle aktivity je čas více než hodný. Ve finále to nejsou hory, čemu čelíme, jsme to my sami. Příroda není místo k navštívení, je to domoff.

Autorem článku je

102 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page