top of page
Vyhledat

Erasmus na cestě: Riga

Aktualizováno: 27. 2. 2021



Riga, lotyšská metropole a největší město v Pobaltí, se stala dalším cílem mých cestovatelských plánů během Erasmu. Jak Lotyšsko, tak Riga pro mě byly velkou neznámou (znal jsem pouze vtipy o Lotyších), o to příjemněji jsem tak byl překvapen. Ještě více mě ovšem překvapil fakt, že zde oproti zbylým pobaltským republikám nebyl nejmenší problém domluvit se téměř kdekoliv anglicky. Jelikož jde o relativně malé město, na jehož prohlédnutí postačí 2-3 dny, tak je to ideální destinace pro eurovíkend.






Doprava a ubytování


Riga leží na pobřeží Rižského zálivu v ústí řeky Daugavy (česky Západní Dvina) do moře. Co se týče dopravy, existují v podstatě 2 možnosti. Tou první je letecká doprava. Na rižské letiště existuje přímé spojení z Turku, nicméně zde je třeba počítat s rizikem zrušení letu kvůli malé obsazenosti. Leteckou alternativou je pak přímý let z Helsinek. Druhá a ekonomicky výhodnější varianta je ta po vodě a zemi. Při využití této možnosti zaplatíte zhruba polovinu ceny jednosměrné letenky. Konkrétně se skládá z trajektového přejezdu z Helsinek do Tallinnu a následného přesunu autobusem do Rigy. Co se týče autobusů, tak opět jako dopravce doporučuji společnost Lux Express, u níž vyjde jednosměrná jízdenka okolo 8€. Celá cesta trvá zhruba 7 hodin.


Co navštívit


Riga je poměrně malé město, což znamená jednu podstatnou výhodu: na její poznání vám budou stačit pouze vlastní nohy. Při prohlídce města doporučuji začít pohledem shora. Na to je nejlepší vystoupat na věž sídla lotyšské Akademie věd (podobnost s hotele International je určitě čistě náhodná). Vstupné je 5€ (přijímají pouze hotovost), za kterých se vám naskytne výhled na město z ptačí perspektivy. Odsud je to, co by kamenem dohodil, na místní tržiště, které se nachází v bývalých německých hangárech pro vzducholodě a svou plochou je největším v Evropě.

Dalším místem, které se vyplatí navštívit je tzv. Rohový dům. V něm se v minulosti nacházelo sídlo KGB a dnes je zde její muzeum, z nějž na vás dýchne dobová atmosféra. Osobně doporučuji zaplatit si 4€ za prohlídku s průvodcem. Během té se můžete dozvědět nejen o historii, ale také o paranoie tehdejších pohlavárů, kterou dokumentují bezpečnostní opatření, jenž zde panovala. Mimo to vám budou v jedné cele popsány praktiky používané proti „provinilcům“ a na závěr návštěvy se dostanete i do popravčí místnosti. Poté si troufám říct, že budete rádi za konec prohlídky a možnost toto místo opustit.



Co se mi na Rize ovšem zalíbilo nejvíce, byly procházky uličkami jejího starého města. Zde je možné vidět některé architektonické zajímavosti, jako jsou např. Tři bratři (Tris brali), což jsou nejstarší zachované domy v Rize. Nedaleko se nachází i Rižský zámek, který je sídlem lotyšského prezidenta. Zde mě pobavila past pro osoby, které nejsou příliš geograficky zdatné, když u brány visela jak lotyšská, tak litevská vlajka. Dále by návštěvník neměl vynechat Radniční náměstí (Ratslaukums), kde se mimo jiné nachází Dům Černohlavců, což je starý cihlový cechovní dům, dále bazilika sv. Petra s vyhlídkovou věži. V neposlední řadě za návštěvu stojí ulice Alberta iela, na níž se nachází domy postavené v secesním stylu.



Příznivce moderní architektury pak zaujme budova lotyšské Národní knihovny postavená na břehu řeky Daugavy. Zajímavostí je pak Rižský televizní vysílač, který je nejvyšší budovou na území EU.





Stravování


Co se týče stravování, tak lotyšská kuchyně je ovlivněna především z Ruska, Polska a Skandinávie. Nutno říct, že zdejší tradiční jídla příliš nepotěší milovníky zdravé stravy. K ochutnání místních pokrmů je ideální síť restaurací Lido, kde za chutné tříchodové menu, zaplatíte okolo 10€. Populárními jídly jsou např. boršč, soljanka, pelmeně, vepřové kotlety, kuličky z hrachu a slaniny. Tradičním nápojem je tzv. Riga balzám, což je velmi silný černý bylinný likér, jehož chuť by se dala přirovnat k českému Fernetu. Co se týče piva, tak to zdejší není chuťově špatné (rozhodně lepší než to finské), a hlavně se pohybuje v cenové relaci srovnatelné s tou českou (okolo 1€ v supermarketu).









176 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page