top of page
Vyhledat

Coimbra: „Máte-li naspořeno, přijeďte. Nemáte-li, přijeďte rovněž.“

Aktualizováno: 27. 4. 2020

Když jsem se po pár letech potkala s mými spolužáky z gymplu a zabředli jsme na téma Erasmu, ukázalo se, že jsem jediná ze třídy, kdo na něj vyjel. Důvodů zaznělo více, ale ten nejčastější byl jednoznačně: „Já bych i jel, ale nemám na to peníze.“


Studium a život v zahraničí obecně není levná záležitost, ale náklady na život v různých městech se liší. A liší se hodně. Za největší (ne)dokonalost programu Erasmus považuji přidělování stipendií. Ty se totiž přidělují na základě životních nákladů v celé zemi, nikoliv v jednotlivých městech. Takže zatímco Vám někde v Paříži či Stockholmu stipendium často ani nepokryje nájem, tak v nějakém menším městě si za ně můžete celkem pěkně hospodařit.

Abych se vrátila k Portugalsku... Pro ty, kdo netuší, tato kouzelná země vína, oliv a korku se letos dostala do kategorie s nejvyšším možným stipendiem. Oproti loňsku si polepšila o 69€ měsíčně a skončila na částce 519€, a to i přestože má nejnižší životní náklady v západní Evropě!


Já strávila půl roku v Coimbře, krásném studijním městečku zhruba na půli cesty mezi Lisabonem a Portem. Bydlela na bytě s přítelem, dohromady jsme i s energiemi platili za útulný byteček v historickém centru města necelých 500€. Doprava v Portugalsku je všeobecně dražší, asi jako kdybyste u nás platili plné jízdné, na druhou stranu Coimbra je malinká, všude se dá dojít pěšky a nepamatuji si erasmáka, který by dojížděl MHD. To je rozdíl oproti Lisabonu, kde se bez tramvajenky často nehnete a částka 40€ měsíčně je znát. Jídlo v supermarketech stojí podobně jako u nás (pivo je dražší, víno je levnější), oběd ve školní kantýně zahrnující polévku, pečivo, hlavní jídlo a dezert či ovoce vyjde na 2,40€. Největší slastí je ale káva, která všude stojí lidových 0,60€, s výjimkou fakulty, kde je za studentských 0,40€.


Suma sumárum, za semestr v Coimbře (při tehdejším stipendiu 450€/měsíc) jsem z vlastní kapsy doplácela zhruba 20 000 Kč, které padly povětšinou na letenky (dvakrát jsem se vracela do ČR kvůli zkoušek) a cestování. Pokud Vám to připadá jako hodně peněz, vezměte v úvahu, že máte vyšší stipendium, ale hlavně si spočítejte, na kolik Vás přijde semestr v Praze. Upřímně pochybuji, že je to méně. Tak sbalte kufry a pojeďte za sluncem!


Autorkou článku je

Veronika Ondráčková



157 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page