top of page
Vyhledat

Samo Štefanko: jaké to je, učit se sufovat v prosincovém oceánu

Aktualizováno: 27. 4. 2020

Samo studuje medicínu a absolvoval semestr v portugalské Coimbře. Rozhodli jsme se spolu tentokrát namísto podcastu zkusit udělat klasické interview, a tak jsem, vyzbrojena diktafonem a s pocitem, že jsem druhá Nellie Bly, vyrazila uprostřed zkouškového na smluvené setkání. Potom, co měla moje oblíbená setkávací kavárna čtvrt hodiny po otvíračce pořád židle vzhůru nohama, jsme se vydali hledat v srdci starého města jiné útočiště. Našli jsme ho v dobře schované mexické kavárně u Náprstkova muzea. Ta nám poskytla klidné zázemí, jelikož jsme velmi dlouho byli jedinými hosty. Obsluha nás na začátku tipla na turisty, a tak jsme oprášili angličtinu. Bylo to rovnou trojjazyčné ráno – samo je totiž Slovák. Jeho obraty jsem pro vás převedla do češtiny, jelikož slovenská gramatika je bohužel daleko za hranicemi mých dovedností. Samo se na mě za to naštěstí nezlobí, sám prý bojuje s tou českou. Doufám, že nic důležitého se v překladu neztratilo :)


Z Coimbry je vás opravdu hodně, je to jedna z top 10 destinací na Karlovce což je překvapivé, protože je to město, které většina z nás před Charles ani neznala, a tak mě by zajímalo, jak k tomu došlo, že sis ji vybrat ty?

My na lékařské nemáme zase tolik možností kam jet, aby tam byla angličtina. Můžeme jet na sever, ale tam jednou jen jedničkáři, takže jsem si musel vybrat něco jiného :). Další možností pro mě bylo Slovinsko, ale v Portugalsku jsem nikdy nebyl, tak jsem si říkal, že se podívám spíš do Coimbry a ukázalo se to být super. Je to menší, studentské město, se studentskými cenami tím pádem tam lépe vyjdeš se stipendiem. A pokud máš ještě něco našetřeno, tak je to úplně super, protože můžeš výletovat. Coimbra má super polohu, protože na severu je Porto a na jihu Lisabon a Coimbra je přibližně uprostřed. Takže můžeš cestovat oběma směry. Akorát tam nemáš letiště.

S výběrem jsem byl nakonec moc spokojený.


Když jsi se tedy vypravil poznávat Portugalsko a Portugalce, tak jací podle tebe jsou? Vnímáš tady nějaké kulturní odlišnosti?

Portugalci jsou podle mě milejší, nápomocnější a otevřenější. My jsme oproti nim konzervativnější a uzavřenější, méně se staráme o ostatní. Mám pocit, že tady platí „nestarej se o mě a já se nebudu starat o tebe“. Samozřejmě teď mluvím obecně, nedá se to říct o všech. Ale myslím, že jsou srdečnější a nedělá jim problém začít komunikovat.

Přístup k cizincům je taky úplně v pohodě. Zatímco Španělé a Italové mají s angličtinou problém, tak Portugalci umí dobře. Ale může to být jen můj subjektivní názor, protože jsem potkal i lidi, kteří si stěžovali, že se nedomluvili. Já jsem se s tím nesetkal. Neuměl jsem portugalsky opravdu nic a domluvil jsem se.


Komunikoval jsi hodně s místními, nebo jsi měl kolem sebe takovou tu mezinárodní erasmáckou bublinu?

Bublinu, určitě bublinu. Ve škole jsem měl sice portugalské spolužáky, ale to bylo takové, že jsem si to prostě odchodil a pak už jsem se s nimi nevídal. To byla samostatná skupina spolužáků, která už tam nějak fungovala a my jsme do ní úplně nepatřili.



S Portugalskem si asi většina lidí spojuje slunce a oceán. Ty jsi ale vyjížděl v zimním semestru. Jaké bylo v té době v Coimbře počasí?

Je tam fakt zima. Není sníh, ale je tam fakt zima. V listopadu a v prosinci tak pět stupňů. Portugalci obecně nemají ústřední topení, takže jsem měl přímotop, ale to nevytopí místnost ani kdybyste se zbláznili. V zimě za mnou přijeli na návštěvu kamarádi a když jsme přišli v noci z párty, tak se můj kamarád „převlékal do pyžama“ tak, že si pouze zapnul bundu, kterou měl venku rozepnutou, taková byla zima.


Takže místní jsou otužilí.

To ano. Nemají tam takový luxus jako my tady, že by měli venku zimu a uvnitř dvacet stupňů. Tam se to tak nedělá.


A zvyknul sis na to za ty tři měsíce, nebo to nešlo?

Ale zvyknul, zvyknout se dá na všechno. Už jen vzpomínám na to, jak jsem spal ve spodkách, ponožkách, nabalený, abych v noci nezmrznul. Teď už je to legrace.

Ale zase když jsem tam přijel, v září, tak tam naopak bylo velké vedro. I ke čtyřiceti stupňům. Coimbra je víc ve vnitrozemí, na pobřeží, třeba v Portu, to tak není, tam bývá příjemných 26–27 a my jsme měli tak 35 stupňů, opravdu horko. A zima je v Portu zase trochu mírnější. V Coimbře jsou větší výkyvy.


Neuvažoval jsi, že si to prodloužíš a zůstaneš i v létě?

V Coimbře už ne. Ono je to malé město a za ten semestr už ty místa všechny poznáš a ty večery se začnou trochu podobat – ne že by byly špatné, ale myslím že jeden semestr je ideální délka, alespoň pro mě byla. Asi bych se začal později trochu nudit.


Tvoje fotky naznačují, že jsi po Portugalsku hodně cestoval. Kde všude jsi byl?

Je tam velmi aktivní ESN a myslím si, že ty eventy pořádá velmi dobře a účastní se jich hodně lidí, ale podle mého názoru mají trochu předražené výlety.


Nejlepší výlet byl na Azory. Koupili jsme letenky na last minute a bylo to prostě úžasné. Rozhodně to doporučuju – jeďte na Azory! Sice nejsem nějaký velký cestovatel, ale tohle bylo nejlepší místo, kde jsem byl. Opravdu krásná země. Byli jsme tam asi pět dní, přímo na centrálním ostrově, který sice není velký, ale říká se o něm, že je nejkrásnější. Je to právem, protože je opravdu nádherný. Nikdy jsem nic podobného neviděl, takže mám problém to lépe popsat.


Také jsem byl na světovém poháru v surfování, a to bylo také super. Vlny byly 12 metrů vysoké. Takovou vlnu jsem také viděl poprvé. A ještě se na tom někdo dokázal udržet.

Byl jsem se podívat i na jihu Portugalska, kde jsou výborné pláže.



Spousta lidí se bojí, že se na Erasmu neseznámí, že tam zůstanou sami. A v tom asi to ESN dost pomáhá.

To určitě. Rozhodně. Nedovedu si představit, že by něco takového na Erasmu nebylo. Člověk se jinak těžko seznámí, neví, kam má jít, do jakých podniků, na jaká místa, aby se tam s někým seznámil, a to má to ESN promakané. Alespoň v Coimbře to tak bylo. Byly skupiny na Facebooku nebo Instagramu, kde byl kalendář na celý měsíc a vždy, když se něco konalo, tak tam bylo místo, čas a jaký druh akce to je. To bylo super a většina erasmáků na tyhle akce chodila. Tam se má člověk určitě šanci seznámit.


Musíš si uvědomit, že každý jeden člověk, který tam je, také nikoho nezná, nebo alespoň většina z nich, takže skrz takový ten klasický small talk „odkud jsi a co studuješ“ se dá probít k nějakému přátelství a začít se potkávat. Ale tenhle problém má každý. I já jsem ho měl. Každý se bojí, že bude sám, odříznutý od světa na ty tři a půl měsíce a nikoho nepotká, ale to ESN je super, takže bát se není třeba.


Proč by se měl někdo vypravit do Coimbry? Jaké důvody by pro tebe byly top.

Je to studentské město. Asi 30-40 procent obyvatel jsou studenti. A kdyby tam studenti nebyli, tak by asi padlo, protože tam snad není ani žádná továrna a všichni jsou zaměstnaní asi jen v kavárnách a na věcech spojených se studentským životem. A je tam taková atmosféra přátelská ke studentům, takový studentský duch. Nikdy jsem tam snad neviděl nějaký větší konflikt. Člověk se tam nebojí jít sám v noci domů, ani děvčata ne. V jiných městech, jako je třeba Barcelona, tam by asi dívka sama v noci nešla, ale Coimbra je velmi přátelské a bezpečné město. Máš tam spoustu studentských událostí, organizací a aktivit okolo.


Z ekonomického pohledu je to nejlacinější ze všech portugalských měst a vůbec je finančně velmi přijatelné. Ceny jsou srovnatelné s pražskými, až na některé komodity, ale i u těch je to srovnatelné, pokud si najdeš dobrou nabídku – doporučuji chodit do supermarketů jako je Aldi. Takže ceny jsou určitě další důvod proč sem.




A pak poloha je super. Můžeš cestovat do severních i jižních částí země. Pokud jsi v Portu, těžko se dostaneš na jih, je dražší se tam dostat. Ale z Coimbry můžeš na sever i na jih.

Chyběl mi tam snad jen oceán. Bylo by to prostě dokonalé studentské město, kdyby tam bylo moře. Ale můžeš to kompenzovat tím, že sedneš na vlak do města Aveiro mezi Coimbrou a portem. Cesta trvá 50 minut a existuje tu pravidelná linka, takže nezabere moc času se na pláž dostat. Pořádají tam lekce surfování, přičemž jedna dvouhodinová lekce stojí s kartičkou ESN 10 euro. Já tam byl v prosinci. Dostaneš neopren, celého tě poleje ta studená voda, na pár vteřin ti přestane bít srdce, jaká je zima a pak je to prostě obrovský zážitek. To v Německu prostě nezažiješ.

To jsou takové věci, které bych chtěl zmínit.


Mě Coimbra vůbec přijde jako taková výhodná nabídka.

Je! Ten poměr cena výkon je rozhodně top.


Autorkou článku je Anna Vovsová, koordinátorka projektu Charles Abroad a váš člověk, pokud máte pro Charles cokoli na srdci.


Hostem byl bloger


131 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page