top of page
Vyhledat

Coimbra Group – Univerzita Karlova mezi nejprestižnějšími univerzitami v Evropě


Věděli jste, že Univerzita Karlova je jako jediná česká univerzita zastoupena ve sdružení Coimbra Group, které spojuje nejprestižnější a nejstarší evropské vysoké školy a zajišťuje jejich vzájemnou spolupráci?


Co je Coimbra Group?

Skupina byla založena už v roce v 1985 a oficiálně začala fungovat o dva roky později, v roce 1987, kdy byla schválena její charta. V současné době sdružuje Coimbra Group 41 prestižních evropských z celkem 23 zemí, z nichž některé patří mezi ty nejstarší a nejprestižnější evropské vzdělávací instituce vůbec. Smyslem společenství je jednoduše vytváření akademických vazem a navazování spolupráce, podporu vzájemné výměny zkušeností a vědeckou spolupráci mezi studenty a pedagogy členských univerzit.


Naše stopa v Coimbře

Ve výkonné radě Coimbra Group působí prorektorka pro evropské záležitosti Univerzity Karlovy, prof. Lenka Rovná z Fakulty sociálních věd UK a členem poradního výboru rektorů, který se skládá z celkem sedmi členů je náš rektor, prof. Tomáš Zima, který je také jejím čestným prezidentem. V červnu letošního roku se navíc Praha zaskvěla ve společenství opravdu výrazně, když hostila každoroční výroční konferenci skupiny. Hlavním tématem konference byl udržitelný rozvoj univerzit ve 21. století. Naneštěstí vyšla konference na pandemický rok a tak se nejvýznamnější akademici Evropy pod taktovkou Univerzity Karlovy sešli pouze online. Konference se věnovala tématům vzdělávání, výzkumu, inovacím a společenským rolím univerzit, které formulují cíle trvale udržitelného rozvoje OSN.


A proč právě název Coimbra Group?

Své jméno dostala skupina podle Univerzity v Coimbře, která je jedním ze zakládajících členů společenství. Ta se v době založení skupiny chystala oslavit úctyhodné, sedmisté narozeniny. Jedna z nejpozoruhodnějších vysokých škol v Evropě totiž byla založena už v roce 1290 a prvních 200 let své existence sídlila v portugalském hlavním městě Lisabonu. Na konci 15. století se pak přesunula do kampusu, který je nyní významnou historickou památkou a jediným vysokoškolským kampusem v Evropě, který je zapsaný na seznamu UNESCO.


Na stáž do Coimbry

Coimbra Group aktuálně hledá kandidáta na šestiměsíční stáž ve své bruselské kanceláři. A protože kandidát se bude rekrutovat ze studentů členských univerzit, šanci máš i ty!

Deadline přihlášek je 3.září. Více informací naleznete zde


Přihlášky posílejte na adresu vratislav.kozak@ruk.cuni.cz

59 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page