top of page
Vyhledat

Chcete na Erasmu ubytování v soukromí? Víme, na co si dát pozor.

Aktualizováno: 12. 10. 2021



Studium v zahraničí nabízí spousty příležitostí a také příležitostí načerpat nové zkušenosti. Ne každá zkušenost ale musí být nutě příjemná. Třeba ta, kdy stojíte s kufry v rukou v úplně novém městě, na adrese, kde měl stát dům, který by měl být pro následující semestr vaším novým domovem a zjišťujete že o vás majitel nic neví, nebo že tu dokonce žádný dům nestojí.


Problém s ubytováním může začátek Erasmu proměnit v lepším případě v adrenalinový zážitek v tom horším přímo v horor, který zanechá nepříjemnou pachuť i na několik týdnů. Ne každá vysoká škola totiž nabízí koleje s dostatečnou kapacitou nebo přijatelnou cenou a některé univerzity studentské bydlení neprovozují vůbec. Studentům tedy nezbývá, než se poohlédnout po soukromém pronájmu. V tomto článku se na jeho výběr podíváme blíž a podělíme se o několik typů, které jsme od studentů nasbírali a které vám mohou pomoci vyvarovat se potíží, pokud se i vy poohlížíte po vhodném pronájmu. Na podvodníky totiž, bohužel, můžete narazit v jakékoli zemi.


Anička Durinová měla s hledáním ubytování problém už před příjezdem. „Po rade jedenej kamarátky, ktorá počula o falošných ponukách na Facebooku, som sa rozhodla hľadať ubytovanie na stránkach so spoplatneným sprostredkovaním. To teda bol nápad... Keď som konečne niečo schopné a cenovo dostupné našla, zarezervovala som si miesto, poslala peniaze a ľudia na druhej strane a ja sme boli na chvíľku šťastní. Len na chvíľku... Asi po týždni mi prišiel mail, že im je to ľúto, ale že izbu nedostanem.“ Po řadě zrušení a vrácených záloh jí nezbylo nic jiného než hledat bydlení až po příjezdu do Portugalska, a přestože v Coimbře, veskrze studentském městě, kde není o podnájmy pro mladé lidi nouze, je to obvykle sázka na jistotu, pro Aničku se hledání bytu stalo velkým dobrodružstvím.


Po příjezdu se nakonec, navzdory obavám, na facebookové skupiny stejně obrátila a začala odpovídat na inzeráty. Dlouho se jí však nedařilo zajistit si prohlídku. Až se nakonec jednou poštěstilo. „Byt vyzeral lepšie ako na fotkách,“ píše o bydlení, kde nakonec šťastně zakotvila. „Už sme končili, keď sa pýtam, kto ešte býva na byte. Odpoveď? Traja španielskí študenti. Jeho oči! Čo ja s tromi španielmi budem robiť?! Už som sa videla ako outsider, ktorý nehovorí ich jazykom. Ale v situácii, kedy sa obzeráš po mostoch a vyberáš si, pod ktorým by sa najlepšie spalo, nehľadíš na také drobnosti.“

Aniččin příběh má ale nadmíru šťastný konec. „Její“ Španělé se totiž ukázali být skvělými parťáky. „Lepších spolubývajúcich si človek ani nevie predstaviť,“ pocvaluje si nyní. „Štyri mesiace s nimi boli úžasné a verím, že naše priateľstvo vydrží.“


Na facebooku buďte ostražití

Příběh Aničky dokazuje, že na sociálních sítích nejsou vždy jen podvodníci, mít se na pozoru je ale rozhodně v každém případě na místě. Dobré zkušenosti mívají studenti obvykle s krajanskými skupinami na Facebooku, kde obvykle našinci shánějí nové nájemníky do svého bytu nebo pronajímají pokoj ve svém domě. Takový podnájem může být super i v tom, že krajané vám mohou pomoci se v zemi zorientovat a případně i vyřídit některé nezbytnosti, se kterými si nebudete vědět rady nebo nabídnout pomocnou ruku, pokud se dostanete do jakýchkoli nesnází. Sledovat tyto skupiny se tedy vyplatí nejen pro účely shánění ubytování. I zahraniční univerzity mívají své studentské skupiny, kde se můžete po ubytování poptat a pomoci může i místní ESN.

Pokud však chcete využít inzerátu na Facebooku, neměli byste posílat žádné peníze předem a tím spíš, pokud nemáte písemnou smlouvu – té se však v některých zemích určitě nedočkáte, protože podnájmy fungují „per huba“, jak píše ve svém článku Honza Dařílek, který takto bez potíží bydlel v sicilské Katánii po celý semestr.


Pokud je to možné, přijeďte si ubytování prohlédnout

Nejlepší je si ubytování osobně prohlédnout. To není vždycky možné, ale pokud to jen trochu jde, udělejte si s výlet, třeba s rodiči, nebo s přáteli a zkuste si na prohlídku dojít, nebo si alespoň důkladně prozkoumejte lokalitu na internetu. Podívejte se, jak daleko je vaše ubytování od univerzitního kampusu, který máte navštěvovat (někdy je jich totiž ve městě více).

„Asi jsem si neměl při zkoumání mapy Katánie tak sebevědomě říkat „To je jenom 35 minut do centra a 45 na pláž, to dám tak za 20 minut. Mapy Google počítají s tempem pro šneky. A navíc to bude zdravé“. Jaký to chybný úsudek,“ píše Honza Dařílek.


„Na blint“ se vyplatí jet jen v některých případech

Řada studentů volí také variantu výjezdu bez zajištěného ubytování a jeho shánění na místě. To se někdy může opravdu vyplatit a rozhodně se tak vystavujete menšímu riziku, že po příjezdu zjistíte, že byt k dispozici není a někdo vás napálil, navíc můžete svůj nový domov posoudit na vlastní oči. Zároveň ale nikdy nevíte, jak dlouho bude hledání bytu trvat a možná během něj utratíte nemalou částku za dočasné bydlení v hostelech a krátkodobých podnájmech (například v Irském Dublinu vás noc v hostelu může vyjít v přepočtu na 1000 Kč). Je tedy třeba si tuto volbu dobře promyslet a nejlépe si rovnou ověřit, jak je to ve vaší destinaci s dostupností pronájmů.


Zajímejte se o ubytování už ve chvíli, kdy řešíte, kam pojedete.

Přestože primárním kritériem rozhodování by měly být rozhodně vaše studijní příležitosti, ubytování je další velmi důležitou proměnnou a to už proto, že bývá největší položkou na seznamu nutných útrat. Proto je dobré si ještě před podáním přihlášky ověřit, jaké možnosti ubytování ve městě budou, a hlavně zda univerzita poskytuje koleje, které jsou pro vás finančně dosažitelné. Většinou bohužel existuje souvislost mezi cenou koleje a soukromého ubytování v lokalitě, a proto, pokud je kolej mimo vaše finanční možnosti, ujistěte se, že budete mít šanci sehnat levnější ubytování někde jinde a zvažte, zda dokážete v lokalitě s financemi vyjít. V některých zemích neposkytují univerzity ubytování vůbec a přenášejí jeho zajištění na konkrétní soukromé společnosti, které provozují studentské bydlení ve městě. To ale většinou bývá velmi komfortní a spolehlivé a jeho jedinou nevýhodou bývá vyšší cena.


Ptejte se zkušených

Pokud zvažujete, jaké ubytování si zvolit, nejlepší je zeptat se studentů, kteří už v dané lokalitě svůj Erasmus absolvovali. Ty můžete najít u nás na Charles Abroad a jejich zkušenosti si přečíst v Katalogu univerzit nebo v závěrečných zprávách MEDA. Nápomocné mohou být také zprávy v databázi DZS, kde najdete informace i od studentů jiných českých vysokých škol.



Závěrem bychom vám chtěli především doporučit, abyste nepropadali panice a ubytování řešili s chladnou hlavou a rozvážně. Příběhy ostatních studentů, podobně jako ten Aniččin, ukazují, že to, co vám původně může připadat jako potíž nakonec někdy vyústí v krásnou příležitost.


Hodně štěstí!


Anna Hroudová

Redakce Charles Abroad


Celý článek Aničky Ďurinové si můžete přečíst zde

Zážitky Honzy Dařílka si můžete přečíst zde



535 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page