top of page

databáze mobility na UK

damo

E5CEF5E8-4053-4D0B-81C7-33CD4C48F1DF.png
Návrh bez názvu (38).png
Návrh bez názvu (40).png

Autor(ka):

Patricie Pastorová

Autor(ka):

fakulta:

Patricie

Pastorová

Filozofická fakulta

rok výjezdu:

email:

7A08668F-0652-4DA1-A637-F6E45158A1D1.png
0F974C36-D148-4341-B15B-7EBFC59F1CF6_edited.png

Máš otázku? Kontaktuj mě!

logotyp fakulty rgb1 (3).png

Patricie je k dispozici na sítích:

2.png
4.jpg

Návrh bez názvu (37).png
Návrh bez názvu (26).png

Autor(ka):

fakulta:

rok výjezdu:

7A08668F-0652-4DA1-A637-F6E45158A1D1.png
Návrh bez názvu (38).png
Návrh bez názvu (40).png

Patricie

Filozofická fakulta

logotyp fakulty rgb1 (3).png

Ritsumeikan University

praktická stáž

studijní pobyt

Jak Patricie hodnotí svůj pobyt?

univerzita

průměrné hodnocení je 4 z 5

město

průměrné hodnocení je 5 z 5

ubytování

průměrné hodnocení je 5 z 5

finanční náročnost

průměrné hodnocení je 5 z 5

o univerzitě

Čím byla tvá univerzita výjimečná? Jak vypadaly prostory ve kterých jsi studoval(a) a univerzitní vybavení? 
Univerzita Ritsumeikan byla opravdu skvělá. Poprvé jsem zažila to, že má univerzita kampus, kde je několik fakult a společná jídelna. Zároveň měli všichni studenti ve stejnou dobu pauzu na oběd, takže nebylo problém se s někým dát do řeči a poznat nové lidi i o obědové pauze. Líbilo se mi také množství klubů a volnočasových aktivit, které univerzita nabízela a kde se zahraniční studenti mohli více seznámit se studenty japonskými.
Prostory školy nebyly nějak ultra moderní ale byly prostorné a čisté. Nejlepší byla obrovská krásná knihovna se studovnou, která musela být v posledních letech renovována a ve které byla i malá kavárnička.
Co tě první napadne, když pomyslíš na svou "adoptivní" univerzitu. Čím byla výjimečná? Jak vypadaly prostory ve kterých jsi studoval(a) a univerzitní vybavení? 
V Japonsku začíná akademický rok na jaře, takže jsem vyjela přesně tak, abych tam strávila jejich akademický rok, což ale trochu nevycházelo o organizací akademického roku tady u nás. Určitě bych doporučila všem jet raději na jaře než na podzim - předměty atp. se otevírají každý semestr, s tím problém není, avšak může se stát že je něco navazujícího a člověk si to nemůže zapsat. Zároveň výše zmíněné kluby většinou v polovině akademického roku nové členy nenabírají.
Japonci si potrpí na průběžné zkoušení, testíky a další formy atestací. Byly tu také midterms, které se třeba u nás na oboru nedělají. Všichni pedagogové byli velice vstřícní a nápomocní. Líbilo se mi, že na nás mluvili pouze japonsky a i když jsme něco nechápali, tak to vysvětlovali v jednoduché japonštině a ne v angličtině.
Vzhledem k tomu, že jsem byla zahraniční student, mělo mne na starosti zahraniční oddělení. Přišlo mi skvělé, že tam byl i anglický rodilý mluvčí, jelikož papírování a byrokracie v Japonsku je celkem složitost.
Jak vypadá studentský život na univerzitě? 
Studentských klubů a spolků má Ritsumeikan Universtiy nepřeberné množství. Od sportovních, přes kulturní až po tradiční japonské umění. Je to dobré místo na to, seznámit se s japonskými studenty, jelikož jazykové hodiny mají zahraniční studenti pouze s dalšími zahraničními studenty. Často také japonští studenti pořádají různá posezení a tematické večery. Většinou se o to starají tzv. RMs (resident mates), kteří se studenty bydlí i na koleji.
Volitelných předmětů je na výběr také spousta. Studentovi je na základě jazykového rozřazovacího testu přidělena příslušná úroveň a s ní i povinné předměty. Tam si tedy nelze vybírat a člověk se rozvrhu musí přizpůsobit. Volitelné předměty v angličtině si může nabrat každý student pokud prokáže dostatečnou úroveň angličtiny (stačí potvrzení o zkoušce B2 na UK). Předměty v japonštině si pak studenti mohou vybírat od určité úrovně dosažené v již zmiňovaném rozřazovacím testu. Předměty nejsou pouze v kampusu, kde probíhají všechny jazykové kurzy a kde je sídlo zahraničního oddělení, ale lze si také vybrat předměty z dalších dvou kampusů - jeden je v jiné části Kjóta a druhý v Ósace.
Studoval(a) jsi v angličtině, nebo v jazyce hostitelské země? Jaké požadavky jsou v oblasti jazyka kladeny univerzitou? 
Většinu předmětů jsem měla v japonštině - jelikož se jednalo o předměty jazykové, jako je gramatika, čtení, poslech, psaní. Kvůli náročnosti a vytíženosti těchto předmětů jsem si pak vzala jen jeden předmět v angličtině navíc, kde stačilo prokázat dostatečnou úroveň jazyka - jakýkoliv certifikát s potvrzením o úrovni alespoň B2.
Teoretické předměty v japonštině jsem si mohla vybrat od druhého semestru, ale tuto možnost jsem nevyužila.

Před odjezdem není potřeba mít žádnou zkoušku z japonského jazyka - vše se rozhodne podle rozřazovacího testu. To však také nemusí být finální a během prvních týdnů lze požádat o změnění úrovně.
5A170184-F269-4CC6-B7FA-C6050C8D2DCE.png

o městě

Jak na tebe město působilo? Jak byste jej charakterizoval/a? Co je zde zajímavého k vidění?
Kjóto je to nejkrásnější město, co jsem kdy viděla. Plné kultury, historie, přírody. Na každém kroku na vás dýchá japonská kultura. Centrum je moderní a je v něm vše, co si jen přát. Na okrajích se však zachovává jakýsi starý ráz, který Kjóto charakterizuje. Je tu spousta kaváren, památek, parků, chrámů a svatyň.
Do Kjóta jezdí hodně turistů, takže na spoustě míst je možné vidět i angličtinu. Zároveň právě kvůli tomu, jsou někteří obyvatelé Kjóta skeptičtí k lidem, kteří nevypadají japonsky. "Zase další turista..." Jakmile však ukážete, že třeba alespoň trochu umíte japonsky, nebo, že se snažíte porozumět kultuře a že tu studujete, nakloníte si je na svou stranu téměř okamžitě.
Z mých oblíbených míst je to určitě řeka Kamogawa, která protéká celým Kjótem a po jejímž břehu lze jezdit na kole, běhat, procházet se, jen tak posedávat nebo cokoliv jiného co vás napadne. Je to místo, kde se lidé potkávají a seznamují.
Moc se mi taky líbila Arašijama, která leží kousek od Kjóta a je tam naprosto úžasný bambusový háj a překrásná příroda.
Občas jsem si chodila zaběhat do zahrad bývalého císařského paláce, což je samo o sobě zážitek.
Dostupnost do dalších měst je z Kjóta opravdu výborná. Jezdí tu nespočet vlaků, které vás zavezou kam si jen budete přát. Jezdí tu samozřejmě i šinkanseny, takže i daleké vzdálenosti jsou zvládnutelné. A dokonce tu jezdí i noční autobusy, které vyjdou levněji než šinkansen a jsou velice oblíbené.

o financích

Jak lze podle Tvojí zkušenosti vyjít se stipendiem? Kolik procent výdajů Vám pokrylo? Jaký je Váš názor na ceny v zemi obecně?
Fond mobility mi pokryl ubytování na celý rok. Jelikož jsem nedostala žádné jiné stipendium musela jsem si najít práci, což bylo ale naprosto skvělé a poznala jsem tam tu nejhodnější rodinu.
Japonské ceny jsou zhruba 2x někdy 3x větší než u nás. Pokud se ale člověk naladí na japonské stravování, není to tak hrozné - myšleno tak, že třeba jedno jablko sice stojí 90,- Kč ale sezónní japonskou zeleninu seženete i za 10,- Kč.

Studenti si mohou zažádat o spoustu dalších stipendií, z nichž nejčastější bývá JASSO, které přidává studentům 80.00 jenů měsíčně. S tím už se podle mne dá vyžít úplně bez problémů.
Pro studenty jako jsem byla já, kteří stipendium nedostanou je možnost, si přímo na letišti vyřídit povolení k práci (28 hodin týdně) a najít si nějakou brigádu. Já jsem pracovala v kavárně.
Poraď prosím spolužákům, jak ušetřit - Kde nakupovat? Jaké služby lze v rámci úspory financí využívat? 
Nakupovat sezónní věci. Najít si nějaký levnější supermarket jako je Gyómu súpá a hlavně si vařit doma a nechodit každý den do restaurace. Řekla bych, že je to tedy stejný proces jako u nás.
Návrh bez názvu (42).png

o ubytování

Jaké ubytování sis zvolil(a)? Doporučil(a) bys jej ostatním? A pokud ne, jaká varianta ubytování je podle Tvých zkušeností nejlepší (kolej, ubytování v soukromém bytě, soukromá kolej, sdílený pokoj a podobně...)?
Vybrala jsem si bydlení v share house, jelikož jsem si chtěla rozšířit sociální bubliny a nebydlet tedy se studenty ze stejné univerzity. Expo House a jeho majitel Komori-san bylo skvělé rozhodnutí. Pan Komori vlastní několik takovýchto domů, které jsou různě velké, některé jsou jen pro dívky, některé mají dvě patra, ... Já jsem byla v domě s 3 patry a bylo nás tam dohromady sedm. Skvělé na tom bylo, že jsme se i doma bavili japonsky, jelikož se mnou bydleli 2 Japonci, 2 Taiwanci a jeden Thajec, kteří všichni uměli lépe japonsky než anglicky. Zároveň jsem tam však měla spřízněnou evropskou duši v podobě Francouze, se kterým jsem mluvila anglicky.
Navíc pan Komori pořádá pro ubytované ze všech jeho domů různé společné akce, které byly vždy naprosto výborné a udělala jsem si na nich mnoho přátel.

o zážitcích

Využil(a) jsi Erasmu k cestování po tvé zemi/Evropě? Jaké jsou tvoje nejlepší cestovatelské zážitky? Co naopak nedoporučuješ?
Vyjela jsem na pár výletů po Japonsku. Do Ósaky, Nary a Arašijamy, jsem jela hned několikrát, jelikož je to opravdu kousek.
Nara je stejně jako Kjóto bývalé hlavní město, takže je zde plno chrámů a svatyň. Velkou atrakcí jsou posvátní jelínci šika, kteří se tu navolno prohánějí ve velkých stádech. Je možné si pro ně koupit krekry, které naprosto zbožňují.
Arašijama je plná krásné přírody. Byla jsem zde i v onsenu (lázních) a bylo to opravdu skvělé.
Ósaka je obchodní město, které září všemi barvami, je zde tisíc malinkých uliček plných stánků a pouličního jídla. Má to úplně jinou atmosféru než klidné Kjóto.

S kamarádkou jsme vyjely na výlet do Hirošimy, kam jsme jely šinkansenem. Ten se trochu prodraží, ale je to zážitek a zároveň dokážete dojet do tak vzdáleného místa za takovou chvilku.
Nakonec jsem si ještě udělala několikadenní výlet do Tokia. Abych ušetřila, jela jsem nočním autobusem - cesta trvá asi 6 hodin, takže do hlavního města dorazíte někdy brzy ráno. Najít levný hostel v Tokiu není vůbec problém - obzvláště ty "kapslové" jsou, jak se říká, za hubičku.

Určitě doporučuju cestovat, co to jen jde. Někteří moji přátele se vydali i do Koreje a letenky opravdu nejsou drahé.
Jazyk a kultura: jakých kulturních odlišností jste si všiml/a? Jak jste se vypořádával/a s národním jazykem? Byl to i jazyk vašeho studia? Máte pocit, že jste se v jazyce díky pobytu posunul/a?
Většinu předmětů jsem měla v japonštině - jelikož se jednalo o předměty jazykové, jako je gramatika, čtení, poslech, psaní. Kvůli náročnosti a vytíženosti těchto předmětů jsem si pak vzala jen jeden předmět v angličtině navíc, kde stačilo prokázat dostatečnou úroveň jazyka - jakýkoliv certifikát s potvrzením o úrovni alespoň B2.
Teoretické předměty v japonštině jsem si mohla vybrat od druhého semestru, ale tuto možnost jsem nevyužila.

Před odjezdem není potřeba mít žádnou zkoušku z japonského jazyka - vše se rozhodne podle rozřazovacího testu. To však také nemusí být finální a během prvních týdnů lze požádat o změnění úrovně.

závěrečné hodnocení

Proč právě sem?  V čem je lokalita výjimečná? Proč bys své kamarády do své země/ města poslal/a ty?
Japonsko je jako sen. Pokud má člověk jen trochu zájem o asijskou kulturu, je Japonsko výbornou volbou pro cestu.
Kjóto si nemůžu nic než vynachválit. Pocházím z malého města ale na Prahu jsem si zvykla rychle. Kjóto mi ve spousta ohledech Prahu připomínalo - velikostí, historií, životním stylem lidí. Nedokážu si představit život v uspěchané betonové metropoli Tokiu, ale možná ze mě jen mluví láska ke Kjótu a nostalgie.

Kromě kultury nesmím opomenout japonskou kuchyni, jelikož už jen ta, by mohla být důvodem návštěvy.

live-saving tips

Kdybych jel(a) znovu, určitě bych si nezapomněl(a) zabalit..
Kvásek, abych si mohla upéct pořádný český chleba a nejíst pořád jenom "tousťák".
king charles-03_edited_edited.png
Před odjezdem bych býval(a) rád(a) věděl(a), že...
Si tam nakoupím spoustu oblečení, takže není potřeba si ho s sebou brát tolik.
Nejvíc mě překvapilo, že...
Jsou Japonci opravdu tak hrozně hodní a slušní.

Mínusové překvapení bylo, jak všechno balí do neuvěřitelného množství plastů.
A75FC52E-9D3D-4F71-9E42-309E00B470CF.png
Nejtěžší pro mě bylo....
Když mi v polovině mého pobytu odjeli všichni přátele, které jsem si tam našla, jelikož byli pouze na semestrální pobyt.

galerie

Návrh bez názvu (41).png

Pomohla ti tato zpráva? Dej jí lajk a posuň ji v seznamu výše!

0

ohodnoť zprávu!

Jak hodnotíš zprávu?

ohodnoť zprávu!

omrkni i zprávy dalších autorů o 

Ritsumeikan University

Další zprávy z regionu Japonsko

bottom of page