top of page
Vyhledat

David Horn: S láskou z Glasgow I.

Ne všichni Skoti jsou zrzaví, ne všichni zrzci jsou Skoti


Být zrzavym zahraničnim studentem ve Skotsku je asi něco jako být vytaženej během divadelního představení z publika na pódium k improvizovaný scénce – lidi od vás očekávaj velký věci, zatímco vy absolutně nevíte, která bije.


Abych to vysvětlil - skotská populace má největší procento zrzavejch lidí na světě, takže když se dostanu do kontaktu s místníma, automaticky předpokládaj, že jsem jeden z nich, a tudíž nevyvíjejí ani minimální snahu korigovat svůj silnej přízvuk. Kdykoli na mě prodavač při placení štěkne cenu zboží, musim se pro jistotu podívat na displej u kasy, abych věděl, kolik mám zaplatit. V podstatě se snažim hledat titulky k vlastnímu životu, kde to jen jde. Občas mi přijde, že angličtina to se severem Británie prostě vzdala a vyklidila pole se slovy „halekejte si tu co chcete, když vám teda nejsem dost dobrá“.




Zrzavost s sebou nicméně nese spoustu dalších úsměvnejch situací. Třeba když jsem byl minulej semestr, toho času ještě jako čistokrevnej obyvatel Prahy 4, na návštěvě za svou přítelkyní a už se vracel zpátky do Čech, tak mi při nástupu do Boeingu popřála letuška hezkou dovolenou. Na jejím konci to celkem zabolelo. Nebo naopak při letu do Glasgow jsem pomáhal jedný starší paní s uloženim kufru, a protože jsem předpokládal, že bude z ostrovů, mluvil jsem na ni anglicky. O dvě a půl hodiny později při přistání mi chtěla něco ukázat z okýnka a ze mě jenom vypadlo „hm, hezký“. Následovalo překvapený: „Vy jste Čech? Já si zrovna říkala, jé, to je tak pěknej Skot.“ Nebudu lhát, to zas celkem potěší a ani to nemusí bejt pravda.


Nebo zrovna předevčírem jsem se ve městě bavil dobrý tři minuty s jednou slečnou, než se představila jako „Dominika from Prague“. Po přechodu do češtiny řekla, že vypadám „dost nečesky, jak jsem zrzavej“. Jestli to byl kompliment, nevim. Já to tak každopádně bral.


Úryvek pochází z knihy Davida Horna S láskou z Glasgow. Kniha, sestavená z jeho vzkazů domů, je dostupná na Google Play. Přečíst si ji můžeme ve svém mobilu, tabletu nebo počítači.


Stáhněte si knížku zcela zdarma ještě dnes.









Autorem článku je náš zrzavý bloger



92 zobrazení0 komentářů
bottom of page