top of page

databáze mobility na UK

damo

E5CEF5E8-4053-4D0B-81C7-33CD4C48F1DF.png
Návrh bez názvu (38).png
Návrh bez názvu (40).png

Autor(ka):

Tereza Kovářová

Autor(ka):

fakulta:

Tereza

Kovářová

1. Lékařská fakulta

rok výjezdu:

2022/2023

email:

7A08668F-0652-4DA1-A637-F6E45158A1D1.png
0F974C36-D148-4341-B15B-7EBFC59F1CF6_edited.png

Máš otázku? Kontaktuj mě!

logotyp fakulty rgb1 (3).png

Tereza je k dispozici na sítích:

2.png
4.jpg

terri.kov

Návrh bez názvu (37).png
Návrh bez názvu (26).png

Autor(ka):

fakulta:

rok výjezdu:

7A08668F-0652-4DA1-A637-F6E45158A1D1.png
Návrh bez názvu (38).png
Návrh bez názvu (40).png

Tereza

1. Lékařská fakulta

2022/2023

logotyp fakulty rgb1 (3).png

University of Oviedo

praktická stáž

studijní pobyt

Jak Tereza hodnotí svůj pobyt?

univerzita

průměrné hodnocení je 5 z 5

město

průměrné hodnocení je 5 z 5

ubytování

průměrné hodnocení je 3 z 5

finanční náročnost

průměrné hodnocení je 3 z 5

o univerzitě

Čím byla tvá univerzita výjimečná? Jak vypadaly prostory ve kterých jsi studoval(a) a univerzitní vybavení? 
Univerzita je velká, má několik kampusů. Lékařská fakulta je spíš dál od centra (Campus El Cristo). To mi ale nevadilo, protože jsem na fakultě výuku neměla. Moje výuka (předměty z interního lékařství) probíhala v HUCA, tedy nové, moderní nemocnici, která má i část pro studenty, kde je několik učeben, studovna, auly kde probíhají přednášky a kafeterie.
Co tě první napadne, když pomyslíš na svou "adoptivní" univerzitu. Čím byla výjimečná? Jak vypadaly prostory ve kterých jsi studoval(a) a univerzitní vybavení? 
Semestr v Oviedu začíná už v první polovině září a končí v prosinci (alespoň pro lékařskou fakultu). Poté koncem prosince až do ledna probíhá zkouškové. Zkoušky jsem v Oviedu neskládala, nicméně vím, že zkoušky jsou pouze formou testu (nikoliv ústní zkoušení, jako tomu je u nás).
Výuka medicíny spočívá v odpoledních přednáškách + seminářích (některé dny opravdu od 12 do 18). Praxe má každý student jinak, tedy každý má svůj osobní rozvrh praxí (praxe trvali 1 nebo 2 týdny pro každý předmět), takže na každé praxi potkáte nové studenty. Na většině praxí jsem měla přiřazeného doktora/doktorku úplně pro sebe (nebo jsem se o ní/něj dělila s 1 studentem). Doktoři jsou velice milí, i když nemají čas, k tomu zaškolují residenty, tak se nám snažili co nejvíce věnovat. Když jste ochotní a zvídavý, tak vás doktoři pustí i k některým výkonům.
Jak vypadá studentský život na univerzitě? 
Vím, že je pro zahraniční studenty k dispozici placený kurz španělštiny (několik verzí a druhů), já jsem se ho ale nakonec zúčastnit bohužel nemohla - mnou vybraný kurz trval 4 týdny, odpoledne, každý den, možnost asi 2 absencí, to korelovalo s mojí odpolední výukou v nemocnici.
Vím, že byla možnost zapojit se do školního orchestru nebo divadla.
Studoval(a) jsi v angličtině, nebo v jazyce hostitelské země? Jaké požadavky jsou v oblasti jazyka kladeny univerzitou? 
Univerzitou je žádaná španělština - úroveň B2 - ale žádný certifikát potřeba není, každopádně v celém Oviedu se bez aspoň základů španělštiny zkrátka neobejdete. Angličtinu jsem vytahovala jen při komunikaci s mladšími španěli a erasmáky.
5A170184-F269-4CC6-B7FA-C6050C8D2DCE.png

o městě

Jak na tebe město působilo? Jak byste jej charakterizoval/a? Co je zde zajímavého k vidění?
Město je historické, se zajímavou architekturou, památkami, ale i spoustou parků a zeleně (Oviedo je obklopené horami), obchoďáků a promenád.
Co mě opravdu překvapilo je, že Oviedo je nesmírně čisté město (prý dokonce získalo i několik ocenění za čistotu), lidé jsou tam opravdu přátelští a nápomocní (nikdo se vám za vaší nedokonalou španělštinu smát nebude, naopak se vás budou snažit pochopit a pomoci). Další velice důležitou, i kulturní, věcí v Oviedu je sidra (tedy španělský cider, který se ale v podstatě "panákuje") a jídlo - tapas a spoustu masa, brambor (španělé brambory berou jako zeleninu, i když jsou třeba smažené).
V Oviedu je jedna ulička plná mini klubů (tzn. pro max 50-100 lidí), kde většinou hraje pouze Reggaeton. Erasmus komunita je super, každý týden je v úterý den tapas, kde můžete jíst zadarmo, poté se jde na párty. Také zezačátku naplánovali každý víkend výlety po okolí severního Španělska, návštěvu místního útulku, základních škol či muzeí.
Oviedo je opravdu klidné, mentalita lidí je: No te preocupes, No hay problema (tedy Nestarej se, Není to problém), vše se dá v klidu vyřešit, nikam se nespěchá.
Pro mě velice sympatické místo pro život.

o financích

Jak lze podle Tvojí zkušenosti vyjít se stipendiem? Kolik procent výdajů Vám pokrylo? Jaký je Váš názor na ceny v zemi obecně?
Ceny ve Španěsku mi přišli celkem shodné těm u nás, v Česku. Ze stipendia jsem platila hlavně nájem (+ energie) a to mi po pobytu i něco zbylo. Jídlo, výlety, pití, dárky jsem platila ze svého, utratila jsem zhruba stejně jako bych utratila v Česku. Španělsko určitě není finančně náročná země a záleží na každém, za co chce peníze spíš utrácet/šetřit. Já jsme největší výdaje (mimo nájmu) měla za jídlo a cestování.
Poraď prosím spolužákům, jak ušetřit - Kde nakupovat? Jaké služby lze v rámci úspory financí využívat? 
V Oviedu je několik řetězců supermarketů (Mercadona, Carrefour, Lidl, Alimerka, Coviran, Masymas...). Cenově mi přišlo, že se tolik nelišili (chodila jsem nejčastěji do Alimerky a Mercadony čistě proto, že jsem je měla nejblíže bytu). Jinak v Oviedu funguje Glovo - dovozce jídla domů (jako naše foodora/wolt) a v centru (ale i mimo něj) je spoustu dobrých restaurací, kde se dobře, ne příliš draze, najíte.
Můj tip - v baru Robi dostanete zdarma ke kávě churros a k pivu zase tapas!
Návrh bez názvu (42).png

o ubytování

Jaké ubytování sis zvolil(a)? Doporučil(a) bys jej ostatním? A pokud ne, jaká varianta ubytování je podle Tvých zkušeností nejlepší (kolej, ubytování v soukromém bytě, soukromá kolej, sdílený pokoj a podobně...)?
Bydlela jsem v soukromém bytě spolu s dalšími studenty (nejčastější a nejlevnější způsob bydlení erasmáků i španělských studentů).
Bydlení bylo dostačující (ne úplně nové), ale asi záleží, na co narazíte a v jaké lokalitě (já byt brala primárně kvůli lokalitě - blízko kampusu El Cristo). Koleje jsou, co jsem koukala, moc pěkné, ale hodně drahé.

o zážitcích

Využil(a) jsi Erasmu k cestování po tvé zemi/Evropě? Jaké jsou tvoje nejlepší cestovatelské zážitky? Co naopak nedoporučuješ?
Začnu s dopravou - v Oviedu je docela široká (ale ne vždy přehledná) síť autobusů. Já jsem do centra chodila pěšky (měla jsem ho cca 10 minut), ale do nemocnice jsem jezdila autobusem. Koupila jsem si měsíční jízdné (nyní 30 eur/měs.), také si lze zakoupit jízdenku u řidiče (dle webu nyní 0,50 eur) nebo kartičku na 10 jízd (4,50 eur). Měsíční a kartička na 10 jízd se dají online dobíjet. Časy s odjezdy autobusů MHD nikde moc nenajdete. Na každé zastávce je tabule, která oznamuje kdy přijede jaký autobus, já jsem ještě používala aplikaci (TUA - Oviedo). Autobusy MHD jsou označeny písmeny a čísly (např. linka F nebo H právě jezdila k nemocnici, číslo 1 či 2 se často týkalo směru jízdy autobusu).
Do okolních měst se dostanete autobusem (Alsa) nebo vlakem. Nejbližší město u moře je Gijón/Xixón - vzdálené 30 minut autobusem/vlakem.
Já jsem první týdny trávila hodně času s erasmáky a jezdila na jejich výlety (od ESN) - po východním pobřeží - Ribadesella, Lastres, Llanes, Covadonga atd.
S kamarády jsme pak jeli například do měst Bilbao a San Sebastian (sem jsme jeli autobusem Alsa).
Další výlet jsme podnikli do rybářského městečka Cudillero, víkendový výlet do Santiago de Compostella, dále na túry k Lago de saliencia, Picos de Europa - tyto cesty jsme podnikli autem (v Oviedu je spoustu půjčoven, ceny ok).
Jeden víkend jsem jela s kamarádkou do Madridu (opět autobusem Alsa - jízda už trvala 5 hodin) - Madrid se mi tolik nelíbil, velké město se spoustou lidí na ulicích, památek pár, nevím, asi jsem mu nepřišla na chuť, spoustu mým kamarádům se ale líbilo.
Jazyk a kultura: jakých kulturních odlišností jste si všiml/a? Jak jste se vypořádával/a s národním jazykem? Byl to i jazyk vašeho studia? Máte pocit, že jste se v jazyce díky pobytu posunul/a?
Univerzitou je žádaná španělština - úroveň B2 - ale žádný certifikát potřeba není, každopádně v celém Oviedu se bez aspoň základů španělštiny zkrátka neobejdete. Angličtinu jsem vytahovala jen při komunikaci s mladšími španěli a erasmáky.

závěrečné hodnocení

Proč právě sem?  V čem je lokalita výjimečná? Proč bys své kamarády do své země/ města poslal/a ty?
Já jsem na Oviedo narazila náhodou - kamarád z mé školy mi řekl, že by chtěl jet právě sem + základy španělštiny mám z gymplu, tak jsem si řekla, proč ne. (kamarád teda nakonec jel v jiném semestru, takže jsem na erasmus jela úplně sama).
ESN komunita ve Španělsku předčila mé očekávání. Jestli je někdo třeba spíše introvert a seznamování s novými lidmi mu dělá problém, tak se nemusí bát. Stačí když budete chodit na seznamovací aktivity od ESN a kamarády si najdete hned.
Nemocnice se mi také velice líbila a překvapila (je nově zrekonstruovaná). Nově a moderně vybavená, moc hezky organizovaná a přehledná. Přístup doktorů k medikům a pacientům úžasný. Opravdu jsem toto od Španělů nečekala.

live-saving tips

Kdybych jel(a) znovu, určitě bych si nezapomněl(a) zabalit..
deštník - v Oviedu často prší, i v dny, kdy to vůbec nečekáte
king charles-03_edited_edited.png
Před odjezdem bych býval(a) rád(a) věděl(a), že...
anglicky opravdu budu mluvit jen s erasmáky. V nemocnici, škole a městě prostě jen španělsky - možná bych tu španělštinu před odjezdem více oprášila
Nejvíc mě překvapilo, že...
je sever Španělska velmi čistý a všude je spousta zeleně
A75FC52E-9D3D-4F71-9E42-309E00B470CF.png
Nejtěžší pro mě bylo....
je sever Španělska velmi čistý a plný zeleně.

galerie

Návrh bez názvu (41).png

Pomohla ti tato zpráva? Dej jí lajk a posuň ji v seznamu výše!

0

ohodnoť zprávu!

Jak hodnotíš zprávu?

ohodnoť zprávu!

omrkni i zprávy dalších autorů o 

University of Oviedo

Další zprávy z regionu Španělsko

ERASMUS STÁŽE

ERASMUS POBYTY

MEZIUNIVERZITNÍ/
MEZIFAKULTNÍ DOHODY

LETNÍ ŠKOLY

PROGRAM
FREE-MOVER

image_preview.png

Dotaz, připomínka? Napiš nám!


Děkujeme za zprávu, brzo se Ti ozveme :)

Projekt vzniká pod záštitou 

Odboru zahraničních vztahů Univerzity Karlovy

info@charlesabroad.cz

tel./WhatsApp: +420 774 281 095

Napsat nám můžete i na sociálních sítích 

logotyp fakulty rgb1 (3)_edited.png

Charles Abroad 2020

bottom of page